Terjed mint a vírus, jellemző a pártokra és a rendőrségre. - Mi az ?

Pénzcentrum
2005. december 13. 11:45

A válasz sajnos túl egyszerű : ez a korrupció. Egy idei felmérésben részt vevő 69 ország közül 48-ban vélekedtek úgy, hogy nőtt a korrupció az utóbbi három évben. - írja mai számában a Napi Gazdaság.

 
A válasz sajnos túl egyszerű : ez a korrupció. Egy idei felmérésben részt vevő 69 ország közül 48-ban vélekedtek úgy, hogy nőtt a korrupció az utóbbi három évben. – írja mai számában a Napi Gazdaság.
A hazánkat nem vizsgáló felmérésből kiderül, hogy vesztegetés különösképp Afrikában, Latin-Amerikában és Kelet-Európában jellemző. A megkérdezettek legtöbbször a politikai pártokat nevezték meg a legkorruptabb szervezetekként, majd a parlamentek, a rendőrség és az igazságszolgáltatás intézményi következtek. Kelet-Európában ezeken felül még a vámhivatalok megítélése is kifejezetten rossz.
A felmérésben részt vevő államok csaknem ötödében, a megkérdezettek több mint fele vélekedtek úgy, hogy jelentősen romlott az utóbbi években a korrupciós helyzet. Kiemelkedően romlott a helyzet Kamerunban, Ghánában és Nigériában, ezekben az államokban ugyanis a becslések szerint a háztartási jövedelmek több mint 20 százaléka korrupt hivatalnokok zsebébe vándorol.
 
Abszolút értelemben a legtöbbet – az utóbbi egy évben átlagosan 200 dollárt- a kameruni háztartásoknak kellett vesztegetésre költeniük, de Ukrajnában sem sokkal jobb a helyzet, ott ugyanis ez az összeg 160 dollárra rúg.
Hat olyan ország is akad azonban ahol a megkérdezettek véleménye szerint visszaszorult a korrupció, mégpedig Kolumbia, Grúzia, Indonézia, Hongkong, Kenya és Szingapúr. Közép-Kelet-Európában a legkevésbé a koszovóiak szembesülnek a korrupcióval, a leginkább pedig a bolgárok. Bár a gazdagabb országokban jellemzően kissebb a korrupció mint a szegényebbekben, de hasonló gazdasági helyzetű államok között is akadnak jelentős eltérések.

A felmérés alapján sajnos nem lehet számítani a korrupciós helyzet javulására a következő években.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?