5 °C Budapest

Terjed mint a vírus, jellemző a pártokra és a rendőrségre. - Mi az ?

Pénzcentrum
2005. december 13. 11:45

A válasz sajnos túl egyszerű : ez a korrupció. Egy idei felmérésben részt vevő 69 ország közül 48-ban vélekedtek úgy, hogy nőtt a korrupció az utóbbi három évben. - írja mai számában a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
A válasz sajnos túl egyszerű : ez a korrupció. Egy idei felmérésben részt vevő 69 ország közül 48-ban vélekedtek úgy, hogy nőtt a korrupció az utóbbi három évben. – írja mai számában a Napi Gazdaság.
A hazánkat nem vizsgáló felmérésből kiderül, hogy vesztegetés különösképp Afrikában, Latin-Amerikában és Kelet-Európában jellemző. A megkérdezettek legtöbbször a politikai pártokat nevezték meg a legkorruptabb szervezetekként, majd a parlamentek, a rendőrség és az igazságszolgáltatás intézményi következtek. Kelet-Európában ezeken felül még a vámhivatalok megítélése is kifejezetten rossz.
A felmérésben részt vevő államok csaknem ötödében, a megkérdezettek több mint fele vélekedtek úgy, hogy jelentősen romlott az utóbbi években a korrupciós helyzet. Kiemelkedően romlott a helyzet Kamerunban, Ghánában és Nigériában, ezekben az államokban ugyanis a becslések szerint a háztartási jövedelmek több mint 20 százaléka korrupt hivatalnokok zsebébe vándorol.
 
Abszolút értelemben a legtöbbet – az utóbbi egy évben átlagosan 200 dollárt- a kameruni háztartásoknak kellett vesztegetésre költeniük, de Ukrajnában sem sokkal jobb a helyzet, ott ugyanis ez az összeg 160 dollárra rúg.
Hat olyan ország is akad azonban ahol a megkérdezettek véleménye szerint visszaszorult a korrupció, mégpedig Kolumbia, Grúzia, Indonézia, Hongkong, Kenya és Szingapúr. Közép-Kelet-Európában a legkevésbé a koszovóiak szembesülnek a korrupcióval, a leginkább pedig a bolgárok. Bár a gazdagabb országokban jellemzően kissebb a korrupció mint a szegényebbekben, de hasonló gazdasági helyzetű államok között is akadnak jelentős eltérések.

A felmérés alapján sajnos nem lehet számítani a korrupciós helyzet javulására a következő években.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?