3 °C Budapest

Hol figyelik kamerával a buszsávokat ?

Pénzcentrum
2005. december 13. 08:31

Több mint százmillió forintot költött idén a főváros a kamerarendszer fejlesztésére, az eddigi 69 helyett 126 helyen figyelik Budapest közlekedését. Ezentúl például az Árpád fejedelem útján, a Hegyalja úton és a Jagelló úton is kamerák pásztázzák a buszsávokat.

Újabb kamerarendszerrel bővült Budapest forgalomirányítási rendszere, az eddigi 69 helyett hétfőtől 126 kamera figyeli a közlekedést - jelentette be a főpolgármester hétfőn.
- Tizenhat kamera kizárólag a buszsávok ellenőrzésére szolgál, például az Árpád fejedelem útján, a Rómer Flóris utcában, a Mechwart térnél, a Hegyalja úton és a Jagelló úton is - közölte Demszky Gábor.
Elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a Rákóczi úton már megismert és bevált, sikeresen működő rendszerhez hasonlóan, az autósok ne a BKV járműveinek az útjában közlekedjenek. Az autóbuszsávokban szabálytalanul közlekedőkről a kamerák felvételeket készítenek, amelyek alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eljárást kezdeményez.
A kamerarendszer fejlesztésére a főváros az idén 109 millió forintot költött. A rendszeren belül működik 32 olyan kamera, amelyek a forgalomirányító központból irányíthatóak, így gyakorlatilag egy 360 kilométeres körben tudják figyelni a forgalmat a közterületeken a szakemberek.
A rendszert a BKV-n és a BRFK-n kívül használják majd az FKF Rt., valamint a Fővinform munkatársai is. A rendszer segítségével az eddigieknél gyorsabban és hatékonyabban lehet biztosítani a főváros közlekedésének zavartalanságát, a torlódások elkerülését - mondta.
Demszky Gábor bejelentette, hogy tavasztól a budapesti nagykörúton új, Siemens gyártmányú villamosok, a világ leghosszabb csuklós villamosai fognak közlekedni.
Vajda Pál főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a fővárosban a közösségi közlekedés fejlesztése élvez prioritást, hiszen "a mai napig a budapesti utazások 60 százalékát a tömegközlekedés bonyolítja, s ezt az arányt meg akarjuk tartani".
Közölte, hogy magántőke bevonásával a következő két évben elvégzik a jelzőlámpás forgalomirányítási rendszer rekonstrukcióját.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?