Hol figyelik kamerával a buszsávokat ?

Pénzcentrum
2005. december 13. 08:31

Több mint százmillió forintot költött idén a főváros a kamerarendszer fejlesztésére, az eddigi 69 helyett 126 helyen figyelik Budapest közlekedését. Ezentúl például az Árpád fejedelem útján, a Hegyalja úton és a Jagelló úton is kamerák pásztázzák a buszsávokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Újabb kamerarendszerrel bővült Budapest forgalomirányítási rendszere, az eddigi 69 helyett hétfőtől 126 kamera figyeli a közlekedést - jelentette be a főpolgármester hétfőn.
- Tizenhat kamera kizárólag a buszsávok ellenőrzésére szolgál, például az Árpád fejedelem útján, a Rómer Flóris utcában, a Mechwart térnél, a Hegyalja úton és a Jagelló úton is - közölte Demszky Gábor.
Elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a Rákóczi úton már megismert és bevált, sikeresen működő rendszerhez hasonlóan, az autósok ne a BKV járműveinek az útjában közlekedjenek. Az autóbuszsávokban szabálytalanul közlekedőkről a kamerák felvételeket készítenek, amelyek alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eljárást kezdeményez.
A kamerarendszer fejlesztésére a főváros az idén 109 millió forintot költött. A rendszeren belül működik 32 olyan kamera, amelyek a forgalomirányító központból irányíthatóak, így gyakorlatilag egy 360 kilométeres körben tudják figyelni a forgalmat a közterületeken a szakemberek.
A rendszert a BKV-n és a BRFK-n kívül használják majd az FKF Rt., valamint a Fővinform munkatársai is. A rendszer segítségével az eddigieknél gyorsabban és hatékonyabban lehet biztosítani a főváros közlekedésének zavartalanságát, a torlódások elkerülését - mondta.
Demszky Gábor bejelentette, hogy tavasztól a budapesti nagykörúton új, Siemens gyártmányú villamosok, a világ leghosszabb csuklós villamosai fognak közlekedni.
Vajda Pál főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a fővárosban a közösségi közlekedés fejlesztése élvez prioritást, hiszen "a mai napig a budapesti utazások 60 százalékát a tömegközlekedés bonyolítja, s ezt az arányt meg akarjuk tartani".
Közölte, hogy magántőke bevonásával a következő két évben elvégzik a jelzőlámpás forgalomirányítási rendszer rekonstrukcióját.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20