Hogyan építsünk "gazdaságos" autópályát ?

Pénzcentrum
2005. december 13. 08:22

A gazdasági és közlekedési tárca szerint a műszaki paraméterek megváltoztatásával, kiszámíthatóbb tervezéssel és a szükséges jogszabály-módosításokkal a jelenleginél egyharmadával olcsóbban épülhetnek a jövőben az autópályák, a biztonsági feltételek megtartása mellett.

A gazdasági és közlekedési tárca szerint a műszaki paraméterek megváltoztatásával, kiszámíthatóbb tervezéssel és a szükséges jogszabály-módosításokkal a jelenleginél egyharmadával olcsóbban épülhetnek a jövőben az autópályák, a biztonsági feltételek megtartása mellett.
Kilométerenként akár 300 millió forinttal is olcsóbb lehet az autópálya-építés, ha a biztonsági követelmények betartása mellett az építésből elhagyják a nem feltétlenül szükséges elemeket, például az autópálya melletti parkolókból a következő településre vezető aszfaltozott utat.
Egy kilométer autópálya megépítése durván 1 milliárd forintba kerül, ebből a műszaki paraméterek megváltoztatásával, kiszámíthatóbb tervezéssel és a verseny élénkítésével akár 300 millió forint is megspórolható - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.
Ha az autópályákra fordított költségeket elosztjuk a kilométerrel, az eredmény magasabb összeg lesz, mert a teljes költség tartalmazza a előkészítés, a területrendezés költségeit is - mondta a miniszter. Az M0-ás fővárosi szakaszának felüvizsgálatával 25 milliárd forintot takarítottak meg, így a körgyűrűt Gödöllővel összekötő M31-es út építése a tervezettnél korábban elkezdődhet.
A GKM számítási szerint az építés alatt levő autópályáknál a racionalizálással 2 százalékot lehet megtakarítani, a tervezési fázisban levőknél viszont 23 százalékkal is csökkenhetnek a költségek. Szintén olcsóbbá teszi az építkezést, hogy a tárca a jövőben olyan jogszabály-módosításokat tervez, amelyek lényegesen egyszerűsítik és gyorsítják a földkisajátítást, a lőszermentesítést vagy a régészeti munkákat.
Az újonan épült autópályák mellé az elmúlt időszakban 10 ezer munkahely települt, és a következő öt hónapban további 3500 létesül majd - mondta Kóka János. A miniszter közölte, hogy a jövő év végére - már az új módszerekkel dolgozva - megduplázzák a jelenleg 1000 kilométernyi gyorsforgalmi úthálózatot.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?