Gyurcsány: milliókba kerül a megsemmisítés

Pénzcentrum
2005. december 13. 10:40

Több mint 73 tonna lejárt szavatosságú baromfihúst találtak pénteken Csepelen. A miniszterelnök részben ezért kérte a fogyasztóvédelmi szakembereket, számoljanak be az ünnepek előtti fokozott ellenőrzések tapasztalatairól.

Több mint 73 tonna lejárt szavatosságú baromfihúst találtak pénteken Csepelen. A miniszterelnök részben ezért kérte a fogyasztóvédelmi szakembereket, számoljanak be az ünnepek előtti fokozott ellenőrzések tapasztalatairól.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ünnepek előtti fokozott ellenőrzések tapasztalatairól konzultált fogyasztóvédelmi szakemberekkel hétfőn Budapesten.
- Arra kértem a fogyasztóvédelmi szakembereket, hogy az ünnepek előtti vásárlási láz miatt folytassanak konzultációt a legnagyobb áruházláncok képviselőivel, osszák meg velük a fokozott ellenőrzések során nyert tapasztalataikat - közölte Gyurcsány Ferenc az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón. A miniszterelnök azért kedvezményezte a találkozót, mert egy csepeli illegális feldolgozóüzemben a múlt héten több mint 73 tonna lejárt szavatosságú baromfihúst találtak.
Mint mondta, az ötvenmillió forint értékű áru 150 ezer családhoz jutott volna el akkor, ha az elmúlt időszakban telepített lakossági forróvonalon keresztül nem érkezik jelzés a hatósághoz. Közlése szerint a lejárt szavatosságú áruk megsemmisítése 4-5 millió forintjába kerül a hatóságoknak.
A miniszterelnök beszámolt arról, hogy az élelmiszerek területén a célzott kiválasztással vizsgálatba vont termékek 80 százalékánál találtak valamilyen hibát az ellenőrök.
Mint mondta: az ünnepek előtti fokozott ellenőrzés keretében főként a karácsonyfaizzókat, a gyermekruhákat, -ápolószereket, játékokat, az élelmiszerek közül pedig a halakat, virsliket, borokat, pezsgőket vizsgálják majd a hatóságok. A jövő hét végére 40-50 milliárd forintos forgalom várható az üzletekben, és egy-két százalékos hiba a családok tízezreinek okozhat kárt.
A miniszterelnök arra az újságírói kérdésre, hogy az állategészségügyben folyó létszámleépítés nem veszélyezteti-e az ellenőrzések hatékonyságát, közölte: az élelmiszerbiztonsági rendszer teljes átalakítása során nem az ellenőrzéssel kapcsolatos munkaköröket építik le, hanem azokat a közvetlenül az ellenőrzéshez nem kapcsolható tevékenységeket, amelyekre van elegendő tartalék.
Ötből négy helyen szabályt sértettek
Geri István, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója beszámolt arról, hogy a szezonális áruk mellett azt is vizsgálják a fokozott ellenőrzés során, hogy a kereskedők a meghirdetett kedvezményeket, árengedményeket betartják-e.
A főigazgató tájékoztatása szerint az elmúlt két hét során a több mint háromszáz ellenőrzött kereskedelmi egység 80 százalékánál fedeztek fel valamilyen szabálysértést. A felfedezett hibák a kisboltokban és a nagy áruházláncok, bevásárlóközpontok esetében egyaránt előfordultak.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?