25 °C Budapest

Utaljunk gyorsabban

Pénzcentrum
2005. december 12. 10:23

Az Európai Unió Két munkanapra tervezi korlátozni a határon átívelő átutalások maximális idejét. A pénzintézetek azonban nem örülnek a tervnek, ugyanis annak végrehajtása többletköltségekkel jár, amelyek egy része az ügyfeleket is érintené. - írja a Világgazdaság.

 
 
Az életbe lépő rendelkezés harmadolná a most rendelkezésre álló időt, hiszen a jelenleg hatályos jogszabályok hat munkanapot adnak a tranzakció lebonyolítására.
Az Unió 2010-re kívánja egységesíteni az elektronikus fizetési forgalmat a közösségen belül. A belső piaci biztos szerint az európai gazdaság éves szinten akár 50-100 milliárd költségtől is megszabadulhat, ha sikerül elérni, hogy a határokon átnyúló tranzakciók ne legyenek drágábbak, és ne vegyenek igénybe több időt, mint az egy tagállamon belüliek.
Az európai fizetési rendszerek széttagoltsága jelenleg sok gondot okoz, a jogszabályok sokfélesége miatt például a pénzügyi szolgáltatók gyakran nehezen tudnak megjelenni egy másik tagország piacán. Az Unióban átlagosan évente 231 milliárd tranzakció, hozzávetőlegesen 52 ezer milliárd euró értékben megy végbe.

Hazánkban az euróban lebonyolított, Eu tagállamokba irányuló átutalások tranzakciós díjai nem változtak jelentősen a csatlakozás óta. Azonban összevetve ezeket a díjakat más tagországok tranzakciós költségeivel megállapíthatjuk, hogy ezek a költségek igen magasak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15