24 °C Budapest

Karácsonyi bevásárlás APEH módra - majdnem mindenki lebukott

Pénzcentrum
2005. december 12. 16:35

Az adóellenőrök - csakúgy mint, tavaly karácsony előtt - az idén is akcióba léptek az elmúlt hét végén. Az ország mintegy 250 ellenőre közül kiválasztottak 90-et (az "elit csapat") akik nyakukba vették a várost és 3 napon és 3 éjen át "riogatták" a piaci árusokat, színházakat, fenyőfaárusokat és a kirakodóvásárokon áruló őstermelőket.

Az adóellenőrök - csakúgy mint, tavaly karácsony előtt - az idén is akcióba léptek az elmúlt hét végén. Az ország mintegy 250 ellenőre közül kiválasztottak 90-et (az „elit csapat”) akik nyakukba vették a várost és 3 napon és 3 éjen át „riogatták” a piaci árusokat, színházakat, fenyőfaárusokat és a kirakodóvásárokon áruló őstermelőket.
 
A fáradságuk nem volt hiábavaló, ugyanis 826 esetben vizsgálták a nyugta- és számlaadási kötelezettséget, aminek 55 százalékában fenn is akadtak a hálón a kereskedők és a szolgáltatók, ez 5 százalékos növekedés a tavalyi szabálysértésekhez képest.
Természetesen a legtöbb lebukást a piaci árusok produkálták, akik a teljes szabálysértések számának 86 százalékát adták. A piacokra az adóellenőrök rendőri kísérettel érkeztek meg, azonban meglepő módon nem a kereskedők haragjától kellet védeni az APEH embereit, hanem inkább a vásárlók dühétől.
Azonban az ellenőrök nem érték be ennyivel, felkerestek 7 színházat is, ahol természetesen elmentek a büfébe és használták a ruhatárat, sajnos a lebukási arány erősen közelített a 100 százalékhoz és a szankciók itt sem maradtak el (megtépázva ezáltal az amúgy sem fényes költségvetését a kultúra eme fellegvárainak).

Az APEH várhatóan 40 millió forint bírságot szab ki, azok pedig üzletbezárásra is számíthatnak, akik másodszor mulasztották el a nyugtaadást. Negyvenegy üzlet számíthat 12 napos bezárásra, nyolc esetben 30 napos, egy esetben pedig 60 napos bezárás a büntetés.

NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15