Egy sikeres év eredményei

Pénzcentrum
2005. december 12. 12:38

Az áprilisban meghirdetett "Sikeres Magyarországért" Hitelprogramokkal az MFB Rt. áttekinthetőbb hitelprogram-csomagot dolgozott ki. Az egyszerűsítéssel egyidejűleg bővült a kínálat. Ez is hozzájárult a kihelyezett hitelállomány jelentős növekedéséhez: a Bank összesen 2 868 pályázatot fogadott be, ebből 2 661-et jóváhagyott összesen mintegy 176 milliárd forint értékben. Fejlesztési tőkefinanszírozásra 17 mrd forintot fordított, a kormányzati támogatásközvetítés pedig 410 mrd forintot tett ki. Az adózás előtti eredmény a tervezettnél várhatóan jobban alakul.

Az áprilisban meghirdetett „Sikeres Magyarországért” Hitelprogramokkal az MFB Rt. áttekinthetőbb hitelprogram-csomagot dolgozott ki. Az egyszerűsítéssel egyidejűleg bővült a kínálat. Ez is hozzájárult a kihelyezett hitelállomány jelentős növekedéséhez: a Bank összesen 2 868 pályázatot  fogadott  be,  ebből 2 661-et jóváhagyott összesen mintegy 176 milliárd forint értékben. Fejlesztési tőkefinanszírozásra 17 mrd forintot fordított, a kormányzati támogatásközvetítés pedig 410 mrd forintot tett ki. Az adózás előtti eredmény a tervezettnél várhatóan jobban alakul.
 
Az MFB Rt vezetői mai sajtótájékoztatójukon áttekintették a bank 2005. évi tevékenységét, annak eredményességét. Szóltak az Európai Uniót, valamint Magyarországot jellemző fejlesztési és finanszírozási tendenciákról és a következő évre vonatkozó elképzeléseikről.
 
Erős János vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a „Sikeres Magyarországért” Hitelprogramok ez évi bevezetése a gazdaság versenyképességének növelését tartotta szem előtt. A bank kedvező feltételekkel, elegendő fejlesztési forráshoz jutott, így sikeresen ösztönözte a gazdasági élet szereplőit vállalkozásaik fejlesztésére, versenyképességük növelésére.
Az ez év áprilisában meghirdetett „Sikeres Magyarországért” Hitelprogramokkal az MFB Rt. mind az értékesítést végző partnerei, mind az ügyfelek számára áttekinthetőbb hitelprogram-csomagot dolgozott ki. Az egyszerűsítéssel egyidejűleg bővült a kínálat, ez is hozzájárult a kihelyezett hitelállomány jelentős növekedéséhez. Az igényeket figyelembe véve a három hitelprogram – az Agrárfejlesztési Hitelprogram, az Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram, valamint a Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram – keretösszege folyamatosan bővült az év során.
A banki funkció erősödésével, a fejlesztési tevékenység kiteljesedésével érvényesült a 2004-ben kidolgozott középtávú stratégia, a hármas funkció – a hitelezés, a fejlesztési tőkebefektetés és a kormányzati támogatások közvetítésének (GVOP) – egysége. A hitelprogram keretében a bank összesen 2 868 pályázatot fogadott be, és 2 661-et jóvá is hagyott összesen mintegy 176 milliárd forint értékben. Fejlesztési tőkefinanszírozásra 17 mrd forintot fordított, a kormányzati támogatásközvetítés pedig 410 mrd forintot tett ki.
A fejlesztési tevékenység bővülését egyaránt jól szolgálta a MFB Rt. képviseleti  hálózatának sikeres működtetése és az MFB Cégcsoport kialakítása.  Nagy figyelmet fordított a bank termékkínálatának megismertetésére és népszerűsítésére.
A bank ez évi tevékenységének számszerű eredményeiről Czirják Sándor vezérigazgató számolt be.
Az adózás előtti eredmény a tervezettnél jobban alakul.  A külföldi forrásbevonás ugrásszerűen megnőtt: a 2004. évi 393 millió euróval – és a 2005-re tervezett 500 millió euróval – szemben várhatóan mintegy 700 millió eurót tesz ki.
2006-ra az MFB Rt. összesen 1 100 millió EUR külföldi forrásbevonással számol, vagyis továbbra is meghatározó, aktív részese kíván lenni a nemzeti fejlesztési politikának, és dinamikusan ösztönözni kívánja a hazai piac szereplőit, vállalkozásait.
A fejlesztés és finanszírozás aktuális háttérkérdéseiről, a fejlesztéspolitikai trendekről Gál Péter, vezető közgazdász számolt be.
Igazodva az EU - elvárásokhoz és - tendenciákhoz, változik az állam szerepe: jelentősen csökken a vissza nem térítendő támogatások aránya és nagysága. Fokozottan előtérbe kerülnek az állami források hatékony, célszerű, piacbarát felhasználását elősegítő kihelyezési formák, ennek folytán megnő a pénzügyi közvetítő rendszer szerepe, az állami támogatás banki eszközökkel történő kihelyezésének jelentősége.

Az ágazati támogatásokról egyre inkább a horizontális támogatásokra (kis- és középvállalkozások, környezetvédelem, foglalkoztatás, átképzés, kutatás- és fejlesztés) tevődik a hangsúly.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem