6 °C Budapest

Egy sikeres év eredményei

Pénzcentrum
2005. december 12. 12:38

Az áprilisban meghirdetett "Sikeres Magyarországért" Hitelprogramokkal az MFB Rt. áttekinthetőbb hitelprogram-csomagot dolgozott ki. Az egyszerűsítéssel egyidejűleg bővült a kínálat. Ez is hozzájárult a kihelyezett hitelállomány jelentős növekedéséhez: a Bank összesen 2 868 pályázatot fogadott be, ebből 2 661-et jóváhagyott összesen mintegy 176 milliárd forint értékben. Fejlesztési tőkefinanszírozásra 17 mrd forintot fordított, a kormányzati támogatásközvetítés pedig 410 mrd forintot tett ki. Az adózás előtti eredmény a tervezettnél várhatóan jobban alakul.

Az áprilisban meghirdetett „Sikeres Magyarországért” Hitelprogramokkal az MFB Rt. áttekinthetőbb hitelprogram-csomagot dolgozott ki. Az egyszerűsítéssel egyidejűleg bővült a kínálat. Ez is hozzájárult a kihelyezett hitelállomány jelentős növekedéséhez: a Bank összesen 2 868 pályázatot  fogadott  be,  ebből 2 661-et jóváhagyott összesen mintegy 176 milliárd forint értékben. Fejlesztési tőkefinanszírozásra 17 mrd forintot fordított, a kormányzati támogatásközvetítés pedig 410 mrd forintot tett ki. Az adózás előtti eredmény a tervezettnél várhatóan jobban alakul.
 
Az MFB Rt vezetői mai sajtótájékoztatójukon áttekintették a bank 2005. évi tevékenységét, annak eredményességét. Szóltak az Európai Uniót, valamint Magyarországot jellemző fejlesztési és finanszírozási tendenciákról és a következő évre vonatkozó elképzeléseikről.
 
Erős János vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a „Sikeres Magyarországért” Hitelprogramok ez évi bevezetése a gazdaság versenyképességének növelését tartotta szem előtt. A bank kedvező feltételekkel, elegendő fejlesztési forráshoz jutott, így sikeresen ösztönözte a gazdasági élet szereplőit vállalkozásaik fejlesztésére, versenyképességük növelésére.
Az ez év áprilisában meghirdetett „Sikeres Magyarországért” Hitelprogramokkal az MFB Rt. mind az értékesítést végző partnerei, mind az ügyfelek számára áttekinthetőbb hitelprogram-csomagot dolgozott ki. Az egyszerűsítéssel egyidejűleg bővült a kínálat, ez is hozzájárult a kihelyezett hitelállomány jelentős növekedéséhez. Az igényeket figyelembe véve a három hitelprogram – az Agrárfejlesztési Hitelprogram, az Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram, valamint a Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram – keretösszege folyamatosan bővült az év során.
A banki funkció erősödésével, a fejlesztési tevékenység kiteljesedésével érvényesült a 2004-ben kidolgozott középtávú stratégia, a hármas funkció – a hitelezés, a fejlesztési tőkebefektetés és a kormányzati támogatások közvetítésének (GVOP) – egysége. A hitelprogram keretében a bank összesen 2 868 pályázatot fogadott be, és 2 661-et jóvá is hagyott összesen mintegy 176 milliárd forint értékben. Fejlesztési tőkefinanszírozásra 17 mrd forintot fordított, a kormányzati támogatásközvetítés pedig 410 mrd forintot tett ki.
A fejlesztési tevékenység bővülését egyaránt jól szolgálta a MFB Rt. képviseleti  hálózatának sikeres működtetése és az MFB Cégcsoport kialakítása.  Nagy figyelmet fordított a bank termékkínálatának megismertetésére és népszerűsítésére.
A bank ez évi tevékenységének számszerű eredményeiről Czirják Sándor vezérigazgató számolt be.
Az adózás előtti eredmény a tervezettnél jobban alakul.  A külföldi forrásbevonás ugrásszerűen megnőtt: a 2004. évi 393 millió euróval – és a 2005-re tervezett 500 millió euróval – szemben várhatóan mintegy 700 millió eurót tesz ki.
2006-ra az MFB Rt. összesen 1 100 millió EUR külföldi forrásbevonással számol, vagyis továbbra is meghatározó, aktív részese kíván lenni a nemzeti fejlesztési politikának, és dinamikusan ösztönözni kívánja a hazai piac szereplőit, vállalkozásait.
A fejlesztés és finanszírozás aktuális háttérkérdéseiről, a fejlesztéspolitikai trendekről Gál Péter, vezető közgazdász számolt be.
Igazodva az EU - elvárásokhoz és - tendenciákhoz, változik az állam szerepe: jelentősen csökken a vissza nem térítendő támogatások aránya és nagysága. Fokozottan előtérbe kerülnek az állami források hatékony, célszerű, piacbarát felhasználását elősegítő kihelyezési formák, ennek folytán megnő a pénzügyi közvetítő rendszer szerepe, az állami támogatás banki eszközökkel történő kihelyezésének jelentősége.

Az ágazati támogatásokról egyre inkább a horizontális támogatásokra (kis- és középvállalkozások, környezetvédelem, foglalkoztatás, átképzés, kutatás- és fejlesztés) tevődik a hangsúly.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm