14 °C Budapest

Aki befogta Orbánt

Pénzcentrum
2005. december 12. 14:10

A Marketing Centrum ez évi felmérései szerint 9 hónapig meglepően stabil volt a pártok országos támogatottsága és mindvégig viszonylag nagy főlénnyel vezetett a Fidesz. December elejére azonban az MSZP befogta legnagyobb riválisát. A kormányoldal elsősorban Budapesten és a 60 évnél idősebbek körében erősödött az elmúlt másfél hónapban.

 

A Marketing Centrum ez évi felmérései szerint 9 hónapig meglepően stabil volt a pártok országos támogatottsága és mindvégig viszonylag nagy főlénnyel vezetett a Fidesz. December elejére azonban az MSZP befogta legnagyobb riválisát. A kormányoldal elsősorban Budapesten és a 60 évnél idősebbek körében erősödött az elmúlt másfél hónapban.

 

A pártok lakossági támogatottságának országos átlagai februártól szeptemberig nagyon stabilnak bizonyultak, ugyanakkor azért észlehető volt az is, hogy a pártpolitikai erőtér a permanens belpolitikai harcok hatására folyamatosan változik. Csakhogy a társadalom különböző rétegeit érő különböző hatások korábban mindig kioltották egymást. December elejére viszont megbomlott ez a dinamikus egyensúly és az MSZP befogta a Fideszt.

 

A két nagy párt kiegyenlített támogatottsága azonban nem jelent patthelyzetet. Ha tényleg most vasárnap lennének a parlamenti választások, akkor annak lenne valamivel nagyobb a valószínűsége, hogy marad a jelenlegi koalíció, holott ez idáig a kormányváltás volt valószínűsíthető. Az SZDSZ ugyanis változatlanul esélyesnek tűnik az 5 százalékos küszöb átlépésére, a többi kispárt viszont esélytelennek látszik erre. Ugyanakkor most az SZDSZ bejutásában nem lehetünk annyira biztosak, mint másfél hónapja. Elsősorban azért, mert a liberális párt támogatóinak lanyhult a szavazókedve. Ezzel együtt ez még mindig magasabb, mint az MDF támogatóké. A részvételi valószínűségek átlaga egyébként a Jobbik-MIÉP hívei körében a legmagasabb, és a két radikális jobboldali párt összefogása a tekintetben is sikeres volt, hogy most gyakorlatilag ugyanolyan eredményre számíthatnak, mint az MDF. Ez azonban távol van az 5 százaléktól. Ha tehát a mostani felméréssel szinkronban alakulnának a választási eredmények, akkor három párti lenne az új parlament, és az MSZP-SZDSZ koalíció valószínűleg több mandátumhoz jutna, mint a magányos Fidesz.

 

Október vége és december eleje között elsősorban a fővárosban és a 60 évnél idősebbek körében vált népszerűbbé a nagyobbik kormánypárt, és ezt most a Fidesz szemszögéből nézve nem kompenzálta semmi sem.

A községekben azonban továbbra is nagyobb az ellenzék támogatottsága, mint a kormányoldalé, a vidéki városokban pedig döntetlen közeli a helyzet. A megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban egy kicsit a kormányoldal felé billen a mérleg, a kisebb vidéki városokban pedig inkább a Fidesz felé. Végül a változás eredményeként még annál is kontrasztosabbá váltak az életkori különbségek, mint korábban voltak. A 18-29 éves korosztály körében jelenleg 28 százalékpont az ellenzék előnye, ugyanakkor a 60 évnél idősebbek körében 24 százalékponttal vezet a kormányoldal.

 

A pártok támogatottságának alakulása a jogosultak körében

 

 

Pártpreferenciák, 2005. december 2. és 8. között

 

 

A december 2. és 8. között készült felmérés keretében 1.500 országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt a kérdésekre. A véletlen mintavételi eljárás miatt a társadalmi-demográfiai jellemzők eloszlása kismértékben eltér a valós arányoktól. Ezt az adatfeldolgozás során – a KSH 2001-es népszámlálása alapján – több szempontos súlyozással korrigáltuk. A súlyozás után az alapbecslések bizonytalansága kisebb, mint ±3%. A Marketing Centrum pártpreferencia becslései négy válasz figyelembevételével készülnek. A választási részvétel valószínűségére 0-tól 100%-ig terjedő folytonos becslést készítünk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem