25 °C Budapest

Aki befogta Orbánt

Pénzcentrum
2005. december 12. 14:10

A Marketing Centrum ez évi felmérései szerint 9 hónapig meglepően stabil volt a pártok országos támogatottsága és mindvégig viszonylag nagy főlénnyel vezetett a Fidesz. December elejére azonban az MSZP befogta legnagyobb riválisát. A kormányoldal elsősorban Budapesten és a 60 évnél idősebbek körében erősödött az elmúlt másfél hónapban.

 

A Marketing Centrum ez évi felmérései szerint 9 hónapig meglepően stabil volt a pártok országos támogatottsága és mindvégig viszonylag nagy főlénnyel vezetett a Fidesz. December elejére azonban az MSZP befogta legnagyobb riválisát. A kormányoldal elsősorban Budapesten és a 60 évnél idősebbek körében erősödött az elmúlt másfél hónapban.

 

A pártok lakossági támogatottságának országos átlagai februártól szeptemberig nagyon stabilnak bizonyultak, ugyanakkor azért észlehető volt az is, hogy a pártpolitikai erőtér a permanens belpolitikai harcok hatására folyamatosan változik. Csakhogy a társadalom különböző rétegeit érő különböző hatások korábban mindig kioltották egymást. December elejére viszont megbomlott ez a dinamikus egyensúly és az MSZP befogta a Fideszt.

 

A két nagy párt kiegyenlített támogatottsága azonban nem jelent patthelyzetet. Ha tényleg most vasárnap lennének a parlamenti választások, akkor annak lenne valamivel nagyobb a valószínűsége, hogy marad a jelenlegi koalíció, holott ez idáig a kormányváltás volt valószínűsíthető. Az SZDSZ ugyanis változatlanul esélyesnek tűnik az 5 százalékos küszöb átlépésére, a többi kispárt viszont esélytelennek látszik erre. Ugyanakkor most az SZDSZ bejutásában nem lehetünk annyira biztosak, mint másfél hónapja. Elsősorban azért, mert a liberális párt támogatóinak lanyhult a szavazókedve. Ezzel együtt ez még mindig magasabb, mint az MDF támogatóké. A részvételi valószínűségek átlaga egyébként a Jobbik-MIÉP hívei körében a legmagasabb, és a két radikális jobboldali párt összefogása a tekintetben is sikeres volt, hogy most gyakorlatilag ugyanolyan eredményre számíthatnak, mint az MDF. Ez azonban távol van az 5 százaléktól. Ha tehát a mostani felméréssel szinkronban alakulnának a választási eredmények, akkor három párti lenne az új parlament, és az MSZP-SZDSZ koalíció valószínűleg több mandátumhoz jutna, mint a magányos Fidesz.

 

Október vége és december eleje között elsősorban a fővárosban és a 60 évnél idősebbek körében vált népszerűbbé a nagyobbik kormánypárt, és ezt most a Fidesz szemszögéből nézve nem kompenzálta semmi sem.

A községekben azonban továbbra is nagyobb az ellenzék támogatottsága, mint a kormányoldalé, a vidéki városokban pedig döntetlen közeli a helyzet. A megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban egy kicsit a kormányoldal felé billen a mérleg, a kisebb vidéki városokban pedig inkább a Fidesz felé. Végül a változás eredményeként még annál is kontrasztosabbá váltak az életkori különbségek, mint korábban voltak. A 18-29 éves korosztály körében jelenleg 28 százalékpont az ellenzék előnye, ugyanakkor a 60 évnél idősebbek körében 24 százalékponttal vezet a kormányoldal.

 

A pártok támogatottságának alakulása a jogosultak körében

 

 

Pártpreferenciák, 2005. december 2. és 8. között

 

 

A december 2. és 8. között készült felmérés keretében 1.500 országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt a kérdésekre. A véletlen mintavételi eljárás miatt a társadalmi-demográfiai jellemzők eloszlása kismértékben eltér a valós arányoktól. Ezt az adatfeldolgozás során – a KSH 2001-es népszámlálása alapján – több szempontos súlyozással korrigáltuk. A súlyozás után az alapbecslések bizonytalansága kisebb, mint ±3%. A Marketing Centrum pártpreferencia becslései négy válasz figyelembevételével készülnek. A választási részvétel valószínűségére 0-tól 100%-ig terjedő folytonos becslést készítünk.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?