Szárnyalnak a szállodák

Pénzcentrum
2005. december 8. 08:45

A 2005. január-november időszakban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 16%-kal, a vendégéjszakák száma 6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 62%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek.

A 2005. január–november időszakban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 16%-kal, a vendégéjszakák száma 6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 62%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek.
Az első tizenegy hónapot tekintve a budapesti négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (74%) a vizsgált szállodacsoportok közül. A fővárosi szállodák – amelyek egy évvel korábban 64–72%-os foglaltsággal működtek – átlagosan 69–74%-os kihasználtságot értek el. A balatoni egységek átlagosan 49%-os foglaltságot jelentettek január–november folyamán. A legalacsonyabb (45%-os) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy- és ötcsillagos szállodák üzemeltek.
Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 15 200 forint volt január–november között, ami jelentős (folyó áron közel 1300 forint) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. Az egyes szállodakategóriák között jelentős különbség volt e mutató tekintetében. A budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (32 900 forint) volt egy kiadott szoba ára. A budapesti négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 11 700–15 100 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 6600–9200 forintos átlagárat érvényesítettek. Az átlagár minden budapesti szállodacsoportban magasabb volt, mint az azonos kategóriájú, az ország más településein lévő szállodacsoportokban.
Egy kiadható szállodai szobára átlagosan napi 9400 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron több mint 800 forint emelkedést jelent az egy évvel azelőtti értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a szállodakategóriától és a területi elhelyezkedéstől függ. A legmagasabb összeget (24 100 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek (3200 forint) és az ország keleti részén működő háromcsillagos szállodák (3900 forint) számoltak be.
A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) 16%-os folyó áras növekedést mutat a januártól november végéig tartó időszakban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A bruttó szobaárbevétel mindegyik vizsgált szállodacsoportban emelkedett kisebb-nagyobb mértékben. A legnagyobb mértékű emelkedésről az ország keleti részén található háromcsillagos szállodák (22%), a fővárosi ötcsillagos egységek (20%) és a balatoni négycsillagos szállodák (19%) számoltak be.

Január–novemberben az eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 6%-kal emelkedett az egy évvel ezelőtti szinthez viszonyítva. A vendégéjszakák száma az átlagosat meghaladó mértékben (7–9%-kal) bővült a budapesti házakban. A vizsgált időszakban a Balatonnál az előző évihez hasonló nagyságú volt a vendégforgalom. Az ország keleti részén működő egységek 6–10%-kal több eltöltött éjszakáról számoltak be. Az ország nyugati részén található háromcsillagos szállodák 2%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem