20 °C Budapest

Szárnyalnak a szállodák

Pénzcentrum
2005. december 8. 08:45

A 2005. január-november időszakban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 16%-kal, a vendégéjszakák száma 6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 62%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek.

A 2005. január–november időszakban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 16%-kal, a vendégéjszakák száma 6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 62%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek.
Az első tizenegy hónapot tekintve a budapesti négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (74%) a vizsgált szállodacsoportok közül. A fővárosi szállodák – amelyek egy évvel korábban 64–72%-os foglaltsággal működtek – átlagosan 69–74%-os kihasználtságot értek el. A balatoni egységek átlagosan 49%-os foglaltságot jelentettek január–november folyamán. A legalacsonyabb (45%-os) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy- és ötcsillagos szállodák üzemeltek.
Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 15 200 forint volt január–november között, ami jelentős (folyó áron közel 1300 forint) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. Az egyes szállodakategóriák között jelentős különbség volt e mutató tekintetében. A budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (32 900 forint) volt egy kiadott szoba ára. A budapesti négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 11 700–15 100 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 6600–9200 forintos átlagárat érvényesítettek. Az átlagár minden budapesti szállodacsoportban magasabb volt, mint az azonos kategóriájú, az ország más településein lévő szállodacsoportokban.
Egy kiadható szállodai szobára átlagosan napi 9400 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron több mint 800 forint emelkedést jelent az egy évvel azelőtti értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a szállodakategóriától és a területi elhelyezkedéstől függ. A legmagasabb összeget (24 100 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek (3200 forint) és az ország keleti részén működő háromcsillagos szállodák (3900 forint) számoltak be.
A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) 16%-os folyó áras növekedést mutat a januártól november végéig tartó időszakban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A bruttó szobaárbevétel mindegyik vizsgált szállodacsoportban emelkedett kisebb-nagyobb mértékben. A legnagyobb mértékű emelkedésről az ország keleti részén található háromcsillagos szállodák (22%), a fővárosi ötcsillagos egységek (20%) és a balatoni négycsillagos szállodák (19%) számoltak be.

Január–novemberben az eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 6%-kal emelkedett az egy évvel ezelőtti szinthez viszonyítva. A vendégéjszakák száma az átlagosat meghaladó mértékben (7–9%-kal) bővült a budapesti házakban. A vizsgált időszakban a Balatonnál az előző évihez hasonló nagyságú volt a vendégforgalom. Az ország keleti részén működő egységek 6–10%-kal több eltöltött éjszakáról számoltak be. Az ország nyugati részén található háromcsillagos szállodák 2%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?