7 °C Budapest

Nyakon öntötték a vállalkozókat (csökkenő kamatok, emelkedő hitelek)

Pénzcentrum
2005. december 8. 08:35

Átláthatóbbá válik a pályázati rendszer, csökkentik az elbírálások és a kifizetések idejét, két és félszeresére nő a Széchenyi-kártya által igénybe vehető összeg - ismertette Kóka János gazdasági miniszter a kis- és középvállalkozásokat segítő intézkedéseket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A Széchenyi-kártya felső határa január elsejétől 25 millió forintra emelkedik, kamata 10,26 százalék, továbbá bővül a banki résztvevői kör. Kóka János közölte: ma a kártya 10 millió forintos határösszeggel lehet igénybe venni.
Az emelést úgy hajtották végre, hogy a 10 millió forint alatti hitelrész kamata jelentősen, több mint 10 százalékot csökken. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a résztvevő bankok körét kitágították, így több bank versenyez az ügyfelekért - tette hozzá. A miniszter elmondta, 100 milliárd forintos hitelkeretet nyitottak meg annak érdekében, hogy a magyar kisvállalkozások hitelhez juthassanak.
A kormány jövőre növelni kívánja a pályázati rendszer transzparenciáját, valamint csökkenteni az elbíráláshoz és a kifizetésekhez szükséges időt. A döntéshozatal időigényének drasztikus csökkentését különösen a kisebb összegű pályázatok esetén, a döntési mechanizmus, illetve jogkörök egyszerűsítésével kívánják megvalósítani.
Fellépnek a körbetartozás ellen
A miniszter elmondta: a Magyar Fejlesztési Bank és a Corvinus Rt. alatt összefogták azokat a fejlesztési és kockázati tőkeprogramokat, amelyek 60-70 milliárd forintos új forrást nyitnak meg. Ezek hosszú határidőre adott, kedvező feltételekkel elérhető tőketermékek.
A tőke-, de elsősorban a hitelprogramokat a kormány kamattámogatással és hitelgaranciával kívánja segíteni. Ez egy körbetartozás-ellenes program - jelentette ki a miniszter hozzátéve, hogy hitelgaranciával egy faktorcég mögé állnak, ami áthidalja a kis cég finanszírozási nehézségeit, vagy az állami követeléskezelő vásárolja meg a kisvállalkozás követelését, és elégíti ki azt.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?