Nyakon öntötték a vállalkozókat (csökkenő kamatok, emelkedő hitelek)

Pénzcentrum
2005. december 8. 08:35

Átláthatóbbá válik a pályázati rendszer, csökkentik az elbírálások és a kifizetések idejét, két és félszeresére nő a Széchenyi-kártya által igénybe vehető összeg - ismertette Kóka János gazdasági miniszter a kis- és középvállalkozásokat segítő intézkedéseket.

A Széchenyi-kártya felső határa január elsejétől 25 millió forintra emelkedik, kamata 10,26 százalék, továbbá bővül a banki résztvevői kör. Kóka János közölte: ma a kártya 10 millió forintos határösszeggel lehet igénybe venni.
Az emelést úgy hajtották végre, hogy a 10 millió forint alatti hitelrész kamata jelentősen, több mint 10 százalékot csökken. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a résztvevő bankok körét kitágították, így több bank versenyez az ügyfelekért - tette hozzá. A miniszter elmondta, 100 milliárd forintos hitelkeretet nyitottak meg annak érdekében, hogy a magyar kisvállalkozások hitelhez juthassanak.
A kormány jövőre növelni kívánja a pályázati rendszer transzparenciáját, valamint csökkenteni az elbíráláshoz és a kifizetésekhez szükséges időt. A döntéshozatal időigényének drasztikus csökkentését különösen a kisebb összegű pályázatok esetén, a döntési mechanizmus, illetve jogkörök egyszerűsítésével kívánják megvalósítani.
Fellépnek a körbetartozás ellen
A miniszter elmondta: a Magyar Fejlesztési Bank és a Corvinus Rt. alatt összefogták azokat a fejlesztési és kockázati tőkeprogramokat, amelyek 60-70 milliárd forintos új forrást nyitnak meg. Ezek hosszú határidőre adott, kedvező feltételekkel elérhető tőketermékek.
A tőke-, de elsősorban a hitelprogramokat a kormány kamattámogatással és hitelgaranciával kívánja segíteni. Ez egy körbetartozás-ellenes program - jelentette ki a miniszter hozzátéve, hogy hitelgaranciával egy faktorcég mögé állnak, ami áthidalja a kis cég finanszírozási nehézségeit, vagy az állami követeléskezelő vásárolja meg a kisvállalkozás követelését, és elégíti ki azt.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm