33 °C Budapest

Megdermedt az ingatlanpiac

Pénzcentrum
2005. december 8. 10:50

Német ingatlanpiaci szakértők a gazdaság gyengélkedésével, a rugalmatlan adótörvényekkel és a még szokatlan új nemzetközi elszámolási szabályokkal magyarázzák az ingatlanlízing-piac zuhanását - írja a Világgazdaság

Német ingatlanpiaci szakértők a gazdaság gyengélkedésével, a rugalmatlan adótörvényekkel és a még szokatlan új nemzetközi elszámolási szabályokkal magyarázzák az ingatlanlízing-piac zuhanását – írja a Világgazdaság
 
A német lízingszövetség az ingatlanszegmens folyamatos és drasztikus visszaeséséről számolt be. Két évvel ezelőtt még 7 milliárd euró fölötti értékben lízingeltek ingatlanokat, mára ez a szám 650 millió euróra esett vissza. A súlyos hanyatlás mellett az építkezési kedv lanyhulása is érzékelhető, mivel az idei beruházások értéke az 1996-os szintet éri el.
Az ágazatban a Bázel II direktívát szem előtt tartva kiegészítő üzleteket kötöttek. Ez azt jelenti, hogy a pénzintézetek a hitelnyújtásnál a magasabb saját-tőke arányú vállalatokat részesítik előnyben, nem pedig az ingatlanhoz hasonló biztosítékot keresik. Ezért a hitelképességük javítása értelmében a vállalkozások értékesítették ingatlanjaikat (jellemzően jócskán a könyv szerinti érték alatt) és az így kapott bevétellel növelték a saját-tőke arányukat, a korábbi tulajdonukat pedig visszlízingelték. A hitelintézetek azonban nem csak az adott cég hitelképességét vizsgálják hanem azt is, hogy az időközben lízingelővé vált cég fizetőképes-e.
Mi a helyzet itthon ?

Hazánkban egyenlőre más a helyzet, ugyanis az egész lízingpiac, ezen belül az ingatlanlízing is, komoly bővülés előtt áll. Magyarországon ugyanis az összforgalom a kezdeti 6-ról 2003 végére 1000 milliárd fölé emelkedett. Ezen belül az ingatlanok ilyen jellegű finanszírozása 40,4-ről 70 százalékkal 68,8 milliárd forintra nőtt.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?