Megdermedt az ingatlanpiac

Pénzcentrum
2005. december 8. 10:50

Német ingatlanpiaci szakértők a gazdaság gyengélkedésével, a rugalmatlan adótörvényekkel és a még szokatlan új nemzetközi elszámolási szabályokkal magyarázzák az ingatlanlízing-piac zuhanását - írja a Világgazdaság

Német ingatlanpiaci szakértők a gazdaság gyengélkedésével, a rugalmatlan adótörvényekkel és a még szokatlan új nemzetközi elszámolási szabályokkal magyarázzák az ingatlanlízing-piac zuhanását – írja a Világgazdaság
 
A német lízingszövetség az ingatlanszegmens folyamatos és drasztikus visszaeséséről számolt be. Két évvel ezelőtt még 7 milliárd euró fölötti értékben lízingeltek ingatlanokat, mára ez a szám 650 millió euróra esett vissza. A súlyos hanyatlás mellett az építkezési kedv lanyhulása is érzékelhető, mivel az idei beruházások értéke az 1996-os szintet éri el.
Az ágazatban a Bázel II direktívát szem előtt tartva kiegészítő üzleteket kötöttek. Ez azt jelenti, hogy a pénzintézetek a hitelnyújtásnál a magasabb saját-tőke arányú vállalatokat részesítik előnyben, nem pedig az ingatlanhoz hasonló biztosítékot keresik. Ezért a hitelképességük javítása értelmében a vállalkozások értékesítették ingatlanjaikat (jellemzően jócskán a könyv szerinti érték alatt) és az így kapott bevétellel növelték a saját-tőke arányukat, a korábbi tulajdonukat pedig visszlízingelték. A hitelintézetek azonban nem csak az adott cég hitelképességét vizsgálják hanem azt is, hogy az időközben lízingelővé vált cég fizetőképes-e.
Mi a helyzet itthon ?

Hazánkban egyenlőre más a helyzet, ugyanis az egész lízingpiac, ezen belül az ingatlanlízing is, komoly bővülés előtt áll. Magyarországon ugyanis az összforgalom a kezdeti 6-ról 2003 végére 1000 milliárd fölé emelkedett. Ezen belül az ingatlanok ilyen jellegű finanszírozása 40,4-ről 70 százalékkal 68,8 milliárd forintra nőtt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?