-2 °C Budapest

Megdermedt az ingatlanpiac

Pénzcentrum
2005. december 8. 10:50

Német ingatlanpiaci szakértők a gazdaság gyengélkedésével, a rugalmatlan adótörvényekkel és a még szokatlan új nemzetközi elszámolási szabályokkal magyarázzák az ingatlanlízing-piac zuhanását - írja a Világgazdaság

Német ingatlanpiaci szakértők a gazdaság gyengélkedésével, a rugalmatlan adótörvényekkel és a még szokatlan új nemzetközi elszámolási szabályokkal magyarázzák az ingatlanlízing-piac zuhanását – írja a Világgazdaság
 
A német lízingszövetség az ingatlanszegmens folyamatos és drasztikus visszaeséséről számolt be. Két évvel ezelőtt még 7 milliárd euró fölötti értékben lízingeltek ingatlanokat, mára ez a szám 650 millió euróra esett vissza. A súlyos hanyatlás mellett az építkezési kedv lanyhulása is érzékelhető, mivel az idei beruházások értéke az 1996-os szintet éri el.
Az ágazatban a Bázel II direktívát szem előtt tartva kiegészítő üzleteket kötöttek. Ez azt jelenti, hogy a pénzintézetek a hitelnyújtásnál a magasabb saját-tőke arányú vállalatokat részesítik előnyben, nem pedig az ingatlanhoz hasonló biztosítékot keresik. Ezért a hitelképességük javítása értelmében a vállalkozások értékesítették ingatlanjaikat (jellemzően jócskán a könyv szerinti érték alatt) és az így kapott bevétellel növelték a saját-tőke arányukat, a korábbi tulajdonukat pedig visszlízingelték. A hitelintézetek azonban nem csak az adott cég hitelképességét vizsgálják hanem azt is, hogy az időközben lízingelővé vált cég fizetőképes-e.
Mi a helyzet itthon ?

Hazánkban egyenlőre más a helyzet, ugyanis az egész lízingpiac, ezen belül az ingatlanlízing is, komoly bővülés előtt áll. Magyarországon ugyanis az összforgalom a kezdeti 6-ról 2003 végére 1000 milliárd fölé emelkedett. Ezen belül az ingatlanok ilyen jellegű finanszírozása 40,4-ről 70 százalékkal 68,8 milliárd forintra nőtt.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem