-2 °C Budapest

Kórház és orvos nélkül nehezebb lesz az egészségügyi reform

Pénzcentrum
2005. december 8. 09:27

Jövőre csőd közeli helyzetbe kerülnek a kis kórházak - állapítja meg a GKI-EKI Egészségügy-kutató Intézet legújabb jelentése. Az előrejelzés szerint a nagyobb intézmények ésszerűsítésekkel és a minőség kényszerű rontásával még enyhíthetik pénzügyi nehézségeiket, erre azonban a kicsik közül soknak nem lesz lehetősége.

Jövőre csőd közeli helyzetbe kerülnek a kis kórházak – állapítja meg a GKI-EKI Egészségügy-kutató Intézet legújabb jelentése. Az előrejelzés szerint a nagyobb intézmények ésszerűsítésekkel és a minőség kényszerű rontásával még enyhíthetik pénzügyi nehézségeiket, erre azonban a kicsik közül soknak nem lesz lehetősége.
A kórházak és rendelőintézetek kiadásai várhatóan 2,9 százalékkal növekednek 2006-ban, ami 0,7 százalékponttal meghaladja a tervezett inflációt. A pénzügyi helyzet romlását elsősorban az okozza, hogy jövőre várhatóan nem változik az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapott finanszírozás mértéke, amely az intézmények bevételének döntő részét, körülbelül nyolcvan százalékát teszi ki. Ez azt jelenti, hogy 2006-ban ugyanakkora összeg jár majd a legtöbb beavatkozás után, mint az idén. Így az intézmények bevétele reálértéken 2,2 százalékkal csökken, ami azt jelenti, hogy 15-20 milliárd forintnyi hiány keletkezik majd jövőre. Ez intézményenként átlagosan 80-100 millió forintot jelent. A kórházak kiadási tételei közül a legnagyobb mértékben az energia ára emelkedik, de várhatóan az infláció feletti ütemben növekednek a bérek is.
A nagyobb intézmények további ésszerűsítéssel és az ellátás minőségének rontásával enyhíthetik nehéz pénzügyi helyzetüket, a kisebb kórházak szűkebb mozgásterük miatt viszont csőd közeli krízishelyzetbe kerülnek – olvasható a jelentésben.
Tompa Tamás, a GKI-EKI Egészségügy-kutató Intézet Kft. projektvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi intézményeknél nem értelmezhető úgy a csőd, a csőd közeli helyzet fogalma, mint mondjuk egy vállalatnál. Egy kórházat nem lehet bezárni egyszerűen azért, mert adósságot halmozott fel, a tulajdonosoknak ugyanis ellátási kötelezettségük van. A felmérés szerint egyébként az az intézmény tekinthető csőd közeli helyzetben lévőnek, amelyiknek várhatóan nagyobb összegű központi különtámogatásra lesz szüksége, hogy működőképes maradjon.
Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke is egyetért azzal, hogy nehezebb helyzetben vannak a kisebb kórházak. Erre utal az a nemrég készült felmérés, amely az eladósodottságot vizsgálta a harmadik negyedévben. A több mint 150 magyarországi fekvőbeteg-ellátó intézmény közül 120 szolgáltatott adatot. A jelentésből kiderül: közülük 63 kórház (53 százalék) mondható eladósodottnak, 19 (16 százalék) nullszaldós, 37 (31 százalék) pedig tartalékkal is rendelkezik.

(forrás: MNO.hu)

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem