Gépként dolgoznak a vámosok - sokan elvéreznek még az év végéig

Pénzcentrum
2005. december 8. 08:16

A Vám és Pénzügyőrséghez eddig az idei évre tervezett 755 milliárd forint 90 százaléka - 683 milliárd forint - folyt be, ami időarányos teljesítésnek számít - mondta Nagy József, a VPOP parancsnoka. Az összegben nincs benne a dohánytermékek áfája és a bérfőzési szeszadó.

 
A Vám és Pénzügyőrséghez eddig az idei évre tervezett 755 milliárd forint 90 százaléka - 683 milliárd forint - folyt be, ami időarányos teljesítésnek számít - mondta Nagy József, a VPOP parancsnoka. Az összegben nincs benne a dohánytermékek áfája és a bérfőzési szeszadó.
A Vám- és Pénzügyőrséghez (VP) a központi költségvetésben 2005-ben előírt 755 milliárd forintos összeg 90 százaléka, mintegy 683 milliárd forint folyt be, ami időarányos teljesítés - mondta Nagy János országos vámparancsnok. Ez az összeg az energia adót, a jövedéki adót, a regisztrációs adót és a vám összegét tartalmazza, ám nem számították bele a dohánygyártmányok utáni általános forgalmi adót és a bérfőzési szeszadót. Az adatok alapján teljesülhet a Pénzügyminisztérium idei elvárása.
Novemberben az országgyűlés a költségvetési törvényben módosította a VPOP idei prémiumfeltételeit. Eszerint a korábbi november 30-a helyett december 29-re módosult a 738 milliárd forint bevétel teljesítési határideje, ami csak a jövedéki és a regisztrációs adót, valamint a vámbevételt tartalmazza. Ennek megfelelően a mintegy 6.630 pénzügyőr már csak januárban juthat hozzá, a differenciáltan szétosztható mintegy két havi fizetésének megfelelő összeghez, ami testületi szinten összesen 4,8 milliárd forintnak plusz 1,5 milliárd forintos járulékainak felel meg. Nagy János azt kérte a pénzügyminisztertől, hogy ennek az összegnek egy részét előlegként, még karácsony előtt kifizethessék. Erről Veres János a napokban dönt.
Jövőre 32 milliárddal több bevételt várnak
A 2006. évi költségvetési előirányzat energia adóból 12 milliárd forintot, jövedéki adóból 687 milliárdot, regisztrációs adóból 81 milliárdot, míg vámból 7 milliárd forintot tartalmaz. Az összesen 787 milliárd forintos tervezet 32 milliárddal - 4 százalékkal - több, mint az idei előirányzat. Az idei egész éves elvárás energia adóból 10,7 milliárd forint, jövedéki adóból 672,3 milliárd, regisztrációs adóból 62,3 milliárd, míg vámból 10 milliárd forint. November végéig jövedéki adóból és regisztrációs adóból 90 százalékos, időarányosnak megfelelő a teljesítés, energia adóból 107 százalékos, és mindössze vámból van 10 százalékpontos elmaradás az időarányostól.
Eredményes ellenőrzések, csökkenő benzinturizmus
Nagy János szerint a november végi időarányos vámhatósági bevételek teljesüléséhez jelentős mértékben hozzájárultak a társhatóságokkal közösen végrehajtott ellenőrzési akciók, mint például az észak-kelet magyarországi és a beregi.
Az üzemanyag-turizmus észak-alföldi régióban történt visszaszorításának hatását mutatja, hogy a régióban jelentősen emelkedett a benzinkutaknál forgalmazott üzemanyagok   mennyisége. Így például áprilisról októberre a Hajdú-Bihar megyei üzemanyag töltőállomások havi forgalma 5 millió literről 6,2 millióra, a szabolcsiaké 2,8 millióról 5 millió literre emelkedett - közölte az országos vámparancsnok.
(forrás: Kormányzati Hírportál)
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?