33 °C Budapest

Vége az elitiskoláknak

Pénzcentrum
2005. december 7. 09:47

2007 tavaszán már nem válogathatják meg leendő tanulóikat az iskolák - a szakma a szándékot elismeri, de a módszerrel nem ért egyet - írja az edupress.hu

2007 tavaszán már nem válogathatják meg leendő tanulóikat az iskolák - a szakma a szándékot elismeri, de a módszerrel nem ért egyet – írja az edupress.hu
Az általános iskolák 2007 tavaszán már nem válogathatják meg leendő tanulóikat. A közoktatási törvény hétfőn megszavazott módosítása szerint elsőként a körzetükben lakó gyermekeket kell felvenniük, a körzeten kívülről jelentkezők közül először az adott településen élő, szociálisan halmozottan hátrányos helyzetűeket kell beiskolázni. Csak hely hiányában lehet elutasítani azokat a rászoruló diákokat, akik szülei legfeljebb 8 általánost végeztek, és ha még mindig marad üres hely, azt sorsolással kell betölteni.
Újraosztják a felvételi körzeteket is: egy körzetben a halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknak az összes tanköteles korú diákhoz viszonyított aránya a szomszédos körzethez képest legfeljebb 25 százalékban térhet el. Azaz, nem lehet megtenni azt, hogy a körzetbeosztással hozzanak létre jobb, illetve kevésbé erős iskolákat. Magyar Bálint oktatási miniszter a Népszabadságnak azt mondta: a szaktárca a törvénymódosítással azt szeretné megakadályozni, hogy a jobb módú családok gyermekeit kiválogassák az iskolák, a másik oldalon pedig olyan intézmények legyenek, melyekbe a hátrányos helyzetű gyermekek járnak. A miniszter egy nemzetközi PISA vizsgálatra hivatkozott, miszerint Magyarországon 65-70 százalékban határozza meg a gyermek teljesítményét, hogy milyen iskolába jár, míg Svédországban ez az arány 7-10 százalék. A nehezebb helyzetű gyermekek nem fogják lehúzni a jobb körülmények közül érkezettek teljesítményét - ez meggyőződése Magyar Bálintnak.

A szakma nem teljesen így látja a kérdést. Sipos Ibolya, a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolájának igazgatója elképzelhetetlennek tartja, hogy megtiltsák a pedagógusoknak leendő diákjaik megismerését beiratkozás előtt. Véleménye szerint az eredményes pedagógiai munka záloga, hogy az osztályok viszonylag homogén közösségek legyenek, melyekben a diákok közel azonos szinten teljesítenek. Egy-egy diák lemaradása gátolja azok előrehaladását, akik tudnák teljesíteni a követelményeket - tette hozzá.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?