Vége az elitiskoláknak

Pénzcentrum
2005. december 7. 09:47

2007 tavaszán már nem válogathatják meg leendő tanulóikat az iskolák - a szakma a szándékot elismeri, de a módszerrel nem ért egyet - írja az edupress.hu

2007 tavaszán már nem válogathatják meg leendő tanulóikat az iskolák - a szakma a szándékot elismeri, de a módszerrel nem ért egyet – írja az edupress.hu
Az általános iskolák 2007 tavaszán már nem válogathatják meg leendő tanulóikat. A közoktatási törvény hétfőn megszavazott módosítása szerint elsőként a körzetükben lakó gyermekeket kell felvenniük, a körzeten kívülről jelentkezők közül először az adott településen élő, szociálisan halmozottan hátrányos helyzetűeket kell beiskolázni. Csak hely hiányában lehet elutasítani azokat a rászoruló diákokat, akik szülei legfeljebb 8 általánost végeztek, és ha még mindig marad üres hely, azt sorsolással kell betölteni.
Újraosztják a felvételi körzeteket is: egy körzetben a halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknak az összes tanköteles korú diákhoz viszonyított aránya a szomszédos körzethez képest legfeljebb 25 százalékban térhet el. Azaz, nem lehet megtenni azt, hogy a körzetbeosztással hozzanak létre jobb, illetve kevésbé erős iskolákat. Magyar Bálint oktatási miniszter a Népszabadságnak azt mondta: a szaktárca a törvénymódosítással azt szeretné megakadályozni, hogy a jobb módú családok gyermekeit kiválogassák az iskolák, a másik oldalon pedig olyan intézmények legyenek, melyekbe a hátrányos helyzetű gyermekek járnak. A miniszter egy nemzetközi PISA vizsgálatra hivatkozott, miszerint Magyarországon 65-70 százalékban határozza meg a gyermek teljesítményét, hogy milyen iskolába jár, míg Svédországban ez az arány 7-10 százalék. A nehezebb helyzetű gyermekek nem fogják lehúzni a jobb körülmények közül érkezettek teljesítményét - ez meggyőződése Magyar Bálintnak.

A szakma nem teljesen így látja a kérdést. Sipos Ibolya, a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolájának igazgatója elképzelhetetlennek tartja, hogy megtiltsák a pedagógusoknak leendő diákjaik megismerését beiratkozás előtt. Véleménye szerint az eredményes pedagógiai munka záloga, hogy az osztályok viszonylag homogén közösségek legyenek, melyekben a diákok közel azonos szinten teljesítenek. Egy-egy diák lemaradása gátolja azok előrehaladását, akik tudnák teljesíteni a követelményeket - tette hozzá.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?