Tízmillió kap a Hankook egy munkahelyért

Pénzcentrum
2005. december 7. 08:44

A Magyar Nemzet információi szerint 15,3 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány a Hankook koreai gumiabroncsgyártót a dunaújvárosi beruházásban. Az összeg része az egyelőre nem ismert tartalmú ösztönzőcsomagnak, amely indirekt támogatásokból, adókedvezményből és infrastruktúra-fejlesztésből áll. - írja az MNO.hu

 
A Magyar Nemzet információi szerint 15,3 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány a Hankook koreai gumiabroncsgyártót a dunaújvárosi beruházásban. Az összeg része az egyelőre nem ismert tartalmú ösztönzőcsomagnak, amely indirekt támogatásokból, adókedvezményből és infrastruktúra-fejlesztésből áll. – írja az MNO.hu
Sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a Magyar Nemzet értesülését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője, miszerint megfelel-e a valóságnak, hogy hazánk 15,3 milliárd forinttal támogatja a Hankook Tires koreai cég zöldmezős beruházását. Mint ismeretes, a szerződés október 31-i megkötésekor Kóka János miniszter titkosította annak tartalmát. Az államháztartási törvény rendelkezése azonban arra kötelezi a tárcát, hogy a szerződéskötéstől számított hatvan napon belül hozza nyilvánosságra a „nemzetgazdasági jelentőségük” miatt egyedi döntést igénylő nagyberuházások támogatási összegét.
Tóth Judit szóvivő közlése szerint a december 12-én megjelenő Gazdasági Közlöny tartalmazza fogja a támogatás összegét. A 15,3 milliárdos támogatás nem haladja meg lényegesen azt a számot, amit szakértők előzetesen megbecsültek. Akik a  132 milliárdos beruházás tíz százalékát, 13,2 milliárdot vélelmeztek. Nem tekinthető magasnak a támogatás a szlovákok által kínált 21 százalékos támogatáshoz képest sem.
Kifejezetten magas az összeg azonban, ha a gazdasági tárca 2004–2005-ben hasonló célra kifizetett támogatásaival vetjük össze. A teljes összeg megközelítőleg 35 milliárd forint, amely tucatnyi beruházás között oszlik meg. A legmagasabb összeg nyolcmilliárd forint volt, amelyet az Elektrolux Lehet kapott gyártókapacitás bővítéshez. Az AGC Autóipari Magyarország Kft. 7,3 milliárd forint nyert el szélvédők gyártására, 3,9 milliárdot kapott az Exxonmobil regionális központ létrehozására, 3,5 milliárdot a Suzuki kapacitásbővítésre, 2,8 milliárdot az ugyancsak autóipari vállalkozás, a Denso hasonló célra. Értékelhető az összeg munkahelyteremtésre fordított összegként is. Ekkor – 1500 munkavállalóval számolva – tízmillió forint jut egy munkahelyre. Ennyi pénzből majdnem nyolc évig lehet fizetni a minimálbért. Magyar szempontból tehát csak ennyi idő múlva térül meg a beruházás.
Tovább árnyalja a képet, hogy nem ismert pontosan, hogy mit is tartalmaz még a befektetésösztönző program. A költségvetési támogatás mellett indirekt támogatásokat, adókedvezményt, képzési segítséget, infrastruktúra-fejlesztést tartalmazott az az ajánlat, amelyet Kóka még akkoriban tett, amikor a Hankook Szlovákiával készült megállapodni.
A dunaújvárosi gumiabroncsüzem létesítéséről szóló megállapodást október 31-én írta alá a dél-koreai Hankook a magyar kormánnyal Szöulban. A Dunaújvárosnál tervezett, mintegy 132 milliárd forintos beruházás 2010-ig valósul meg, de a gyár már 2007-től megkezdi a termelést. Évente tíz- millió gumiabroncs készül majd a magyarországi üzemben. A Hankook óriáscég elnök-vezérigazgatója a jól képzett munkaerővel, a dinamikus úthálózat-fejlesztésekkel, az infrastruktúra magas színvonalával és a kedvező üzleti környezettel indokolta, hogy Magyarország mellett döntöttek a Kelet-Európába tervezett helyszín kiválasztásánál.

Forrás: MNO.hu

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?