14 °C Budapest

Tízmillió kap a Hankook egy munkahelyért

Pénzcentrum
2005. december 7. 08:44

A Magyar Nemzet információi szerint 15,3 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány a Hankook koreai gumiabroncsgyártót a dunaújvárosi beruházásban. Az összeg része az egyelőre nem ismert tartalmú ösztönzőcsomagnak, amely indirekt támogatásokból, adókedvezményből és infrastruktúra-fejlesztésből áll. - írja az MNO.hu

 
A Magyar Nemzet információi szerint 15,3 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány a Hankook koreai gumiabroncsgyártót a dunaújvárosi beruházásban. Az összeg része az egyelőre nem ismert tartalmú ösztönzőcsomagnak, amely indirekt támogatásokból, adókedvezményből és infrastruktúra-fejlesztésből áll. – írja az MNO.hu
Sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a Magyar Nemzet értesülését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője, miszerint megfelel-e a valóságnak, hogy hazánk 15,3 milliárd forinttal támogatja a Hankook Tires koreai cég zöldmezős beruházását. Mint ismeretes, a szerződés október 31-i megkötésekor Kóka János miniszter titkosította annak tartalmát. Az államháztartási törvény rendelkezése azonban arra kötelezi a tárcát, hogy a szerződéskötéstől számított hatvan napon belül hozza nyilvánosságra a „nemzetgazdasági jelentőségük” miatt egyedi döntést igénylő nagyberuházások támogatási összegét.
Tóth Judit szóvivő közlése szerint a december 12-én megjelenő Gazdasági Közlöny tartalmazza fogja a támogatás összegét. A 15,3 milliárdos támogatás nem haladja meg lényegesen azt a számot, amit szakértők előzetesen megbecsültek. Akik a  132 milliárdos beruházás tíz százalékát, 13,2 milliárdot vélelmeztek. Nem tekinthető magasnak a támogatás a szlovákok által kínált 21 százalékos támogatáshoz képest sem.
Kifejezetten magas az összeg azonban, ha a gazdasági tárca 2004–2005-ben hasonló célra kifizetett támogatásaival vetjük össze. A teljes összeg megközelítőleg 35 milliárd forint, amely tucatnyi beruházás között oszlik meg. A legmagasabb összeg nyolcmilliárd forint volt, amelyet az Elektrolux Lehet kapott gyártókapacitás bővítéshez. Az AGC Autóipari Magyarország Kft. 7,3 milliárd forint nyert el szélvédők gyártására, 3,9 milliárdot kapott az Exxonmobil regionális központ létrehozására, 3,5 milliárdot a Suzuki kapacitásbővítésre, 2,8 milliárdot az ugyancsak autóipari vállalkozás, a Denso hasonló célra. Értékelhető az összeg munkahelyteremtésre fordított összegként is. Ekkor – 1500 munkavállalóval számolva – tízmillió forint jut egy munkahelyre. Ennyi pénzből majdnem nyolc évig lehet fizetni a minimálbért. Magyar szempontból tehát csak ennyi idő múlva térül meg a beruházás.
Tovább árnyalja a képet, hogy nem ismert pontosan, hogy mit is tartalmaz még a befektetésösztönző program. A költségvetési támogatás mellett indirekt támogatásokat, adókedvezményt, képzési segítséget, infrastruktúra-fejlesztést tartalmazott az az ajánlat, amelyet Kóka még akkoriban tett, amikor a Hankook Szlovákiával készült megállapodni.
A dunaújvárosi gumiabroncsüzem létesítéséről szóló megállapodást október 31-én írta alá a dél-koreai Hankook a magyar kormánnyal Szöulban. A Dunaújvárosnál tervezett, mintegy 132 milliárd forintos beruházás 2010-ig valósul meg, de a gyár már 2007-től megkezdi a termelést. Évente tíz- millió gumiabroncs készül majd a magyarországi üzemben. A Hankook óriáscég elnök-vezérigazgatója a jól képzett munkaerővel, a dinamikus úthálózat-fejlesztésekkel, az infrastruktúra magas színvonalával és a kedvező üzleti környezettel indokolta, hogy Magyarország mellett döntöttek a Kelet-Európába tervezett helyszín kiválasztásánál.

Forrás: MNO.hu

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm