32 °C Budapest

Milliárdokat fizetnek ki panellakásokra

Pénzcentrum
2005. december 7. 08:53

Minden eddiginél több, 602 támogatási kérelem érkezett december elejéig a Panelprogram keretében meghirdetett pályázatokra, év végére ez a szám elérheti a 900-at is. Az eddig kiosztott támogatás 5,5 milliárd forint, a tárca 8 milliárd feletti végösszeggel számol.

2005-ben négy lakáspályázat került kiírása: az ismert „panelprogram” és a kémények biztonságtechnikai felújítását támogató pályázat, illetve kettő új, először idén igényelhető támogatási forma: a lakbértámogatás, illetve a lakásonkénti fűtésszabályozás megvalósítását támogató pályázat.
A panelprogramot, amely az ún. „iparosított technológiával készült lakóépületek” közös tulajdonát képező szerkezeti elemeinek és gépészeti rendszereinek felújításának támogatása hoztak létre, először 2001-ben hirdették meg. A benyújtott pályázatok száma minden évben növekedett, 2005 első tizenegy hónapjában 602 db pályázat érkezett, mintegy 5,5 milliárd forint támogatási igénnyel, mely 29 684 lakást érint. Előrejelzések szerint a december 30-i határidőig további 300 pályázat érkezik be, meghaladva a tavaly benyújtott igénylések kétszeresét.  Várhatóan a panelprogramra idén 8 milliárd forintot költ az állam.
A benyújtott kérelmek folyamatosan kerülnek feldolgozásra. Pozitív fejlemény, hogy a döntésre előkészített pályázatok 95%-a maradéktalanul megfelelt a pályázat kiírásainak. A nem megfelelő igények hibái: az 1/3-os támogatási rátát meghaladó igényelt összeg, a pályázat feltételeibe nem beletartozó felújítási munkára igényelt támogatás, vagy az adatok hiánypótlására kijelölt határidő túllépése.
A legtöbb pályázat – az összes igénylés négyötöde – az épületek utólagos hőszigetelésének támogatásával kapcsolatban érkezett (nyílászárók, födémek cseréje), az esetek 20%-ában azonban az épület komplexebb felújítása a cél, az egész épületgépészet megújításával.
A pályázat sikeréhez hozzájárul a Panel Plusz hitelprogram is, mellyel a szükséges önerő is biztosítható, kedvezményes hosszúlejáratú hitelfelvétel útján. A lakóközösségek így jóformán azonnal elkezdhetik a felújítási munkálatokat, hamarabb gazdaságossá tehetik energiagazdálkodásukat, így könnyebben állhatják a törlesztő részletek terheit is.
A téli hónapokban gyakran előkerül a kémények biztonságtechnikai felújításának kérdése. A támogatás  – 1985 előtt épült épületek esetében – lehetőséget ad olyan munkálatok elvégzésének támogatására, mellyel megakadályozható a füstgázok lakásokba történő visszaáramlása. Idén 125 pályázatra 240 millió forint támogatást osztottak ki, 3624 család otthonát téve biztonságosabbá.

Új támogatási forma a lakbértámogatás, és a távfűtéses épületekben a lakásonkénti fűtésszabályozást megoldó műszaki fejlesztésre igényelhető támogatás. Előbbire 17 önkormányzat nyújtott be pályázatot, az állam három éven át – 240 millió forint felhasználásával – 1100 szociálisan rászoruló családot támogat. Az utóbbi pályázat novemberben került kiírásra, és december 30-ig várják rá az igényeket.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25