-2 °C Budapest

Milliárdokat fizetnek ki panellakásokra

Pénzcentrum
2005. december 7. 08:53

Minden eddiginél több, 602 támogatási kérelem érkezett december elejéig a Panelprogram keretében meghirdetett pályázatokra, év végére ez a szám elérheti a 900-at is. Az eddig kiosztott támogatás 5,5 milliárd forint, a tárca 8 milliárd feletti végösszeggel számol.

2005-ben négy lakáspályázat került kiírása: az ismert „panelprogram” és a kémények biztonságtechnikai felújítását támogató pályázat, illetve kettő új, először idén igényelhető támogatási forma: a lakbértámogatás, illetve a lakásonkénti fűtésszabályozás megvalósítását támogató pályázat.
A panelprogramot, amely az ún. „iparosított technológiával készült lakóépületek” közös tulajdonát képező szerkezeti elemeinek és gépészeti rendszereinek felújításának támogatása hoztak létre, először 2001-ben hirdették meg. A benyújtott pályázatok száma minden évben növekedett, 2005 első tizenegy hónapjában 602 db pályázat érkezett, mintegy 5,5 milliárd forint támogatási igénnyel, mely 29 684 lakást érint. Előrejelzések szerint a december 30-i határidőig további 300 pályázat érkezik be, meghaladva a tavaly benyújtott igénylések kétszeresét.  Várhatóan a panelprogramra idén 8 milliárd forintot költ az állam.
A benyújtott kérelmek folyamatosan kerülnek feldolgozásra. Pozitív fejlemény, hogy a döntésre előkészített pályázatok 95%-a maradéktalanul megfelelt a pályázat kiírásainak. A nem megfelelő igények hibái: az 1/3-os támogatási rátát meghaladó igényelt összeg, a pályázat feltételeibe nem beletartozó felújítási munkára igényelt támogatás, vagy az adatok hiánypótlására kijelölt határidő túllépése.
A legtöbb pályázat – az összes igénylés négyötöde – az épületek utólagos hőszigetelésének támogatásával kapcsolatban érkezett (nyílászárók, födémek cseréje), az esetek 20%-ában azonban az épület komplexebb felújítása a cél, az egész épületgépészet megújításával.
A pályázat sikeréhez hozzájárul a Panel Plusz hitelprogram is, mellyel a szükséges önerő is biztosítható, kedvezményes hosszúlejáratú hitelfelvétel útján. A lakóközösségek így jóformán azonnal elkezdhetik a felújítási munkálatokat, hamarabb gazdaságossá tehetik energiagazdálkodásukat, így könnyebben állhatják a törlesztő részletek terheit is.
A téli hónapokban gyakran előkerül a kémények biztonságtechnikai felújításának kérdése. A támogatás  – 1985 előtt épült épületek esetében – lehetőséget ad olyan munkálatok elvégzésének támogatására, mellyel megakadályozható a füstgázok lakásokba történő visszaáramlása. Idén 125 pályázatra 240 millió forint támogatást osztottak ki, 3624 család otthonát téve biztonságosabbá.

Új támogatási forma a lakbértámogatás, és a távfűtéses épületekben a lakásonkénti fűtésszabályozást megoldó műszaki fejlesztésre igényelhető támogatás. Előbbire 17 önkormányzat nyújtott be pályázatot, az állam három éven át – 240 millió forint felhasználásával – 1100 szociálisan rászoruló családot támogat. Az utóbbi pályázat novemberben került kiírásra, és december 30-ig várják rá az igényeket.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm