23 °C Budapest

Milliárdokat fizetnek ki panellakásokra

Pénzcentrum
2005. december 7. 08:53

Minden eddiginél több, 602 támogatási kérelem érkezett december elejéig a Panelprogram keretében meghirdetett pályázatokra, év végére ez a szám elérheti a 900-at is. Az eddig kiosztott támogatás 5,5 milliárd forint, a tárca 8 milliárd feletti végösszeggel számol.

2005-ben négy lakáspályázat került kiírása: az ismert „panelprogram” és a kémények biztonságtechnikai felújítását támogató pályázat, illetve kettő új, először idén igényelhető támogatási forma: a lakbértámogatás, illetve a lakásonkénti fűtésszabályozás megvalósítását támogató pályázat.
A panelprogramot, amely az ún. „iparosított technológiával készült lakóépületek” közös tulajdonát képező szerkezeti elemeinek és gépészeti rendszereinek felújításának támogatása hoztak létre, először 2001-ben hirdették meg. A benyújtott pályázatok száma minden évben növekedett, 2005 első tizenegy hónapjában 602 db pályázat érkezett, mintegy 5,5 milliárd forint támogatási igénnyel, mely 29 684 lakást érint. Előrejelzések szerint a december 30-i határidőig további 300 pályázat érkezik be, meghaladva a tavaly benyújtott igénylések kétszeresét.  Várhatóan a panelprogramra idén 8 milliárd forintot költ az állam.
A benyújtott kérelmek folyamatosan kerülnek feldolgozásra. Pozitív fejlemény, hogy a döntésre előkészített pályázatok 95%-a maradéktalanul megfelelt a pályázat kiírásainak. A nem megfelelő igények hibái: az 1/3-os támogatási rátát meghaladó igényelt összeg, a pályázat feltételeibe nem beletartozó felújítási munkára igényelt támogatás, vagy az adatok hiánypótlására kijelölt határidő túllépése.
A legtöbb pályázat – az összes igénylés négyötöde – az épületek utólagos hőszigetelésének támogatásával kapcsolatban érkezett (nyílászárók, födémek cseréje), az esetek 20%-ában azonban az épület komplexebb felújítása a cél, az egész épületgépészet megújításával.
A pályázat sikeréhez hozzájárul a Panel Plusz hitelprogram is, mellyel a szükséges önerő is biztosítható, kedvezményes hosszúlejáratú hitelfelvétel útján. A lakóközösségek így jóformán azonnal elkezdhetik a felújítási munkálatokat, hamarabb gazdaságossá tehetik energiagazdálkodásukat, így könnyebben állhatják a törlesztő részletek terheit is.
A téli hónapokban gyakran előkerül a kémények biztonságtechnikai felújításának kérdése. A támogatás  – 1985 előtt épült épületek esetében – lehetőséget ad olyan munkálatok elvégzésének támogatására, mellyel megakadályozható a füstgázok lakásokba történő visszaáramlása. Idén 125 pályázatra 240 millió forint támogatást osztottak ki, 3624 család otthonát téve biztonságosabbá.

Új támogatási forma a lakbértámogatás, és a távfűtéses épületekben a lakásonkénti fűtésszabályozást megoldó műszaki fejlesztésre igényelhető támogatás. Előbbire 17 önkormányzat nyújtott be pályázatot, az állam három éven át – 240 millió forint felhasználásával – 1100 szociálisan rászoruló családot támogat. Az utóbbi pályázat novemberben került kiírásra, és december 30-ig várják rá az igényeket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?