Vége az "akciós" diákigazolványoknak

Pénzcentrum
2005. december 6. 12:24

Jövő szeptembertől a diákigazolványokra is felkerül az oktatási azonosító szám - mondta Magyar Bálint szakminiszter. A számmal egységes adminisztráció valósul meg az oktatásban, de a segítségével kiszűrhetők lesznek a jogtalanul igénybe vett támogatások, kedvezmények is.

Jövő szeptembertől a diákigazolványokra is felkerül az oktatási azonosító szám - mondta Magyar Bálint szakminiszter. A számmal egységes adminisztráció valósul meg az oktatásban, de a segítségével kiszűrhetők lesznek a jogtalanul igénybe vett támogatások, kedvezmények is.
Az egységes oktatási azonosító használatával egy diák tanulmányai nyomon követhetők lesznek az általános iskolától egészen az egyetemi képzést követő továbbképzésekig, felnőttképzési programokig - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter. Az azonosító másik funkciója, hogy segítségével kiszűrhetők a jogtalanul igénybe vett állami támogatások. A korábbi rendszerben, ha egy diák másik iskolába jelentkezett át, előfordult, hogy az első intézmény továbbra is igénybe vette a diák után járó állami normatívát. Az egységes oktatási adminisztrációval elejét lehet venni a bizonyítványok hamisításának is.
Az azonosítóval a döntéshozók pontosabb képet kaphatnak az oktatás helyzetéről, és lehetőség nyílik felmérések és PISA-típusú vizsgálatok hatékonyabb lebonyolítására is. A sorszámmal a diákok bejelentkezhetnek az Educatio Kht. rendszerébe, ahol felvételire, vizsgákra is jelentkezhetnek elektronikus úton.
A diákoknak megküldött azonosítón a számon kívül a név és a születési adatok szerepelnek majd. Eddig 6552 intézmény több mint 1,58 millió diákja kapta meg az azonosítót tartalmazó papírkártyát. A kártya nem váltja ki a diákigazolványt, de a szám jövő szeptembertől felkerül a diákigazolványra is. A felsőoktatási hallgatók az új törvény hatályba lépése után, várhatóan tavasszal, kapják meg a számot.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?