7 °C Budapest

Vége az "akciós" diákigazolványoknak

Pénzcentrum
2005. december 6. 12:24

Jövő szeptembertől a diákigazolványokra is felkerül az oktatási azonosító szám - mondta Magyar Bálint szakminiszter. A számmal egységes adminisztráció valósul meg az oktatásban, de a segítségével kiszűrhetők lesznek a jogtalanul igénybe vett támogatások, kedvezmények is.

Jövő szeptembertől a diákigazolványokra is felkerül az oktatási azonosító szám - mondta Magyar Bálint szakminiszter. A számmal egységes adminisztráció valósul meg az oktatásban, de a segítségével kiszűrhetők lesznek a jogtalanul igénybe vett támogatások, kedvezmények is.
Az egységes oktatási azonosító használatával egy diák tanulmányai nyomon követhetők lesznek az általános iskolától egészen az egyetemi képzést követő továbbképzésekig, felnőttképzési programokig - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter. Az azonosító másik funkciója, hogy segítségével kiszűrhetők a jogtalanul igénybe vett állami támogatások. A korábbi rendszerben, ha egy diák másik iskolába jelentkezett át, előfordult, hogy az első intézmény továbbra is igénybe vette a diák után járó állami normatívát. Az egységes oktatási adminisztrációval elejét lehet venni a bizonyítványok hamisításának is.
Az azonosítóval a döntéshozók pontosabb képet kaphatnak az oktatás helyzetéről, és lehetőség nyílik felmérések és PISA-típusú vizsgálatok hatékonyabb lebonyolítására is. A sorszámmal a diákok bejelentkezhetnek az Educatio Kht. rendszerébe, ahol felvételire, vizsgákra is jelentkezhetnek elektronikus úton.
A diákoknak megküldött azonosítón a számon kívül a név és a születési adatok szerepelnek majd. Eddig 6552 intézmény több mint 1,58 millió diákja kapta meg az azonosítót tartalmazó papírkártyát. A kártya nem váltja ki a diákigazolványt, de a szám jövő szeptembertől felkerül a diákigazolványra is. A felsőoktatási hallgatók az új törvény hatályba lépése után, várhatóan tavasszal, kapják meg a számot.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem