Milliárdokat lopnak el a bolti szarkák

Pénzcentrum
2005. december 6. 11:26

A bolti lopások az elmúlt egy év alatt 29 milliárd euro (vagyis több, mint 7000 milliárd forint) kárt okoztak az európai kiskereskedelemben, mutatta ki a Checkpoint Systems megbízásából röviddel ezelőtt elkészült felmérés.

 
A bolti lopások az elmúlt egy év alatt 29 milliárd euro (vagyis több, mint 7000 milliárd forint) kárt okoztak az európai kiskereskedelemben, mutatta ki a Checkpoint Systems megbízásából röviddel ezelőtt elkészült felmérés.
Elsősorban az áruházláncok által alkalmazott különféle műszaki beruházásoknak tudható be, hogy Nyugat-Európában az elmúlt évi adatokhoz képest közel 4 milliárd euroval csökkent az alkalmazottak és a vásárlók által elkövetett lopások kárértéke. Az idei évben második alkalommal terjesztették ki hazánkra is azt az európai országok vezető kiskereskedelmi láncai körében végzett kutatást, amely megdöbbentő adatokkal szolgál a kiskereskedelemben felmért lopások értékéről. Mint a tanulmányból kiderül, a Magyarországon egy év alatt okozott 74,2 milliárd forintos kárösszeggel hazánk lényegében nem javított tavalyi helyezésén.
Évről évre folyamatosan növekszik az európai kiskereskedelmi láncok körében a technikai és biztonsági fejlesztésekre fordított összeg, amely befektetések következtében az elmúlt egy év alatt kimutathatóan csökkent a bolti lopások okozta kár a nyugat-európai országokban. A vállalatok az elmúlt évekhez képest rekord összeget, 7633 millió eurot fordítottak biztonsági rendszerek fejlesztésére – jelentette a 2005-ös European Retail Theft Barometer (ERTB), az európai áruházi lopásokról készült nemzetközi felmérés, amely minden évben a Checkpoint Systems Europe, a kiskereskedelemben és a logisztikai, raktározási folyamatok során alkalmazott termékazonosítási és veszteségkezelő megoldásokra specializálódott nemzetközi vállalat megbízásából készül.
A felméréshez idén első ízben új tagként Izland is csatlakozott, így összesen 25 európai ország 440 vezető kiskereskedelmi láncának vizsgálata biztosította a felmérések alapjául szolgáló adatokat. A néhány hónappal ezelőtt lezárult adatgyűjtés eredményei szerint a kiskereskedelemben elkövetett bűncselekmények okozta kár 29 milliárd euro volt a 2005 közepén lezárult 12 hónapban. A vizsgálatok alapján összességében megállapítható, hogy míg Nyugat-Európában évről évre csökken a lopások okozta kár, addig Kelet- és Közép-Európában számottevő javulás nem tapasztalható, sőt, legtöbb helyen folyamatos a növekedés. A felmérés idén ismét kiterjedt a magyarországi helyzetre, amelynek tükrében elmondható, hogy a hazánkra vonatkozó adatok sem mutatnak a kelet-európai átlagnál pozitívabb képet. A lopások, amelyeket itthon is döntő többségben a vásárlók követnek el, a vizsgált egyéves időszakban 74,2 milliárd Ft-os veszteséget okoztak Magyarországon. A vásárlók mellett a bűncselekmények mintegy harmadát (33,6%) követték el áruházi alkalmazottak.
Az egyes országokban a ráfordított összegek folyamatos növekedése és a lopások okozta károk összegének ezzel párhuzamos csökkenése közötti kapcsolat egyértelműen arra utal, hogy a lopások visszaszorításának sikere elsősorban az új biztonsági technológiák alkalmazásának függvénye. A nyugat-európai lopások csökkenésének okait a kereskedők a biztonsági rendszerek kiépítésében, új lopás-gátló technikák bevezetésében, valamint új szoftverek és elektronikus berendezések beszerzésében és ezek együttes használatában látják. Az ilyen jellegű védekezésre fordított kiadások összege idén hozzávetőlegesen 7,6 milliárd eurot tett ki a vizsgált országokban. A tanulmány ugyanakkor rámutat a kelet-európai üzletekben tapasztalható lopások okozta kár növekedésének okaira is. A hátrányos tendenciát a felmérés a biztonsági berendezésekre fordított összegek stagnálásával vagy csökkenésével, illetőleg a munkaerő megfelelő továbbképzésének hiányával hozta összefüggésbe.
Az elmúlt évben Nagy-Britanniában csökkent a legnagyobb mértékben, 13,2 százalékkal a károk értéke, érdekes módon azonban ennek ellenére továbbra is a britek vezetik a feketelistát. A negatív rangsorban őket a franciák, a németek, az olaszok és a spanyolok követik. Az abszolút számadatokat tekintve Magyarország a 17. helyet tudhatja magáénak, bár a teljes kereskedelmi forgalomra vetített érték még rosszabb képet mutat: ebben a rangsorban hazánk a negyedik legrosszabban értékelt ország a maga 1,36 százalékával. Az elmúlt évekhez hasonlóan Svájcban és Ausztriában a legkedvezőbb a helyzet, de az abszolút „utolsó” helyezett a felméréshez frissen csatlakozott Izland, ahol „mindössze” 27 millió euro volt a lopások okozta kár értéke. Az ERTB-t, a világ legjelentősebb független, kiskereskedelmi bűncselekményeket vizsgáló felmérését a nagy presztízsű Centre for Retail Research (CRR, Kiskereskedelmi Kutatások Központja) készítette.
A felmérést kezdeményező Checkpoint Systems a különféle termékazonosítási, veszteségkezelő, valamint rádiófrekvenciás azonosító (RFID) megoldások fejlesztése és forgalmazása mellett az ERTB felmérés szponzorálásával is a kereskedőket ért károk minimalizálásának egyik legismertebb szereplőjévé vált. Az amerikai központú és a New York-i tőzsdén is jegyzett Checkpoint Systems, Inc. a rádiófrekvenciás technológia terén a világ vezető szállítója, évente több milliárd rádiófrekvenciás árucímke gyártását és több ezer digitális áruvédelmi rendszer üzembe helyezését végzi. A világszerte mintegy 4000 alkalmazottat foglalkoztató cég 30 országban, köztük Magyarországon is közvetlenül jelen van.
„A jelentés egyértelműen és határozottan kimutatja, hogy régiónk országainak illetve az ezekben az országokban tevékenykedő kiskereskedőknek milyen utat szükséges bejárniuk a lopások okozta károk csökkentésének érdekében, ha nyugati társaikhoz hasonló eredményeket szeretnének elérni. A bolti lopások elleni különféle technikai megoldások a most megismert számok tükrében Magyarországon is rendkívül gyorsan megtérülő befektetésnek bizonyulhatnak.” – nyilatkozta a felmérés eredményeinek nyilvánosságra hozatala alkalmából Mihók Kornél, a Checkpoint Systems magyarországi igazgatója.
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem