32 °C Budapest

Hogyan vehetünk gyorsabban pályamatricát ?

Pénzcentrum
2005. december 5. 15:31

A Shell Hungary Rt. és az Állami Autópálya Kezelő zrt. közös informatikai fejlesztésének eredményeképpen létrehozott új kasszarendszer segítségével az autósok szeptember elejétől gyorsabban juthatnak matricához a Shell töltőállomásain.

Az augusztusban lezajlott teszteket követően a Shell töltőállomásain szeptember elején helyezték üzembe azt a matricaértékesítő rendszert, melynek fejlesztése 2004 második felében kezdődött. A cég az ÁAK zrt. értékesítési partnerei közül elsőként vezette be az új megoldást, és immár saját kasszarendszerén keresztül – a hatályos GKM-díjrendelet rendelkezéseit figyelembe véve – bonyolítja a matricák eladását és érvényesítését.
Az Állami Autópálya Kezelő zrt. viszonteladói hálózatán alkalmazott technológia az úgynevezett POS terminálok használatára épül. A matricák érvényesítésére szolgáló, szoftverrel és nyomtatóval ellátott kézi számítógépek közvetlen kapcsolatban állnak a Társaság központi adatbázisával, ahová az értékesítés során keletkezett adatokat továbbítják. Az ügyintézést némileg lassítja, hogy a terminál és a kassza tulajdonképpen külön működik.
Az új megoldás lényege éppen az, hogy egyetlen zárt kasszarendszerbe integrálja az eddig külön álló eszközök (POS terminál, kassza) funkcióit. Ennek egyik pozitív hozadéka, hogy elég csak egyszer felvenni a vevő adatait, melyek a kassza kijelzőjén is megjelennek. Ezáltal ellenőrizhetőbbé és megbízhatóbbá válik az érvényesítés, valamint a rövidebb tranzakcióidőnek köszönhetően a kiszolgálás is számottevően felgyorsul. Az új rendszer további előnye, hogy teljesen kiváltja a POS terminálok használatát, melyek beszerzése, amortizációja, szervizelése és működtetése nem elhanyagolható költségterhet jelent a viszonteladóknak. Az új értékesítési pontok létesítése (hálózatbővítés, állomáson belüli fejlesztés) is jelentősen leegyszerűsödik, hiszen ezentúl a matricák eladása és érvényesítése akár több kasszán is bonyolódhat. Ennek eredményeként további 32 értékesítőhely bevonására került sor a közelmúltban (az M7-es autópálya új szakaszán, az M3-as és az M5-ös autópályák vonzáskörzetében), így a Shell hálózatán belül jelenleg 124 állomáson használják az új megoldást.
Az Állami Autópálya Kezelő zrt. viszonteladói hálózatának tagjai közül jelenleg többen is hasonló megoldás fejlesztésén dolgoznak. Az AGIP esetében az elkövetkezendő hetekben kezdődik a tesztelési fázis, míg az OMV várhatóan ez év novemberében, a MOL pedig 2006 első negyedévében fogja készre jelenteni az új rendszert.
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?