32 °C Budapest

36 milliárd forintos hiba

Pénzcentrum
2005. december 5. 08:55

Számítógépes problémák miatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nem tudja feldolgozni, így folyósítani sem a javításra visszaküldött agrár-környezetvédelmi támogatásokat. Annak ellenére, hogy november 30-ra ígérték a javított pályázatok kifizetését. - írja az mno.hu

Számítógépes problémák miatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nem tudja feldolgozni, így folyósítani sem a javításra visszaküldött agrár-környezetvédelmi támogatásokat. Annak ellenére, hogy november 30-ra ígérték a javított pályázatok kifizetését. – írja az mno.hu
Ismét megakadt az agrár-környezetvédelmi pályázatok folyósítása, annak ellenére, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) többszöri és jelentős csúszás ellenére novemberben mintegy nyolcmilliárd forintot fizetett ki az igénylőknek a negyvennégymilliárd forintos támogatási keretből A kifizetések most azért álltak le, mert az MVH területi kirendeltségein lévő számítógépes rendszer és az azon futó javítóprogram nem tudja feldolgozni a pályázóknak módosításra visszaküldött igénylőlapokat.
Pedig az MVH azt ígérte, hogy a javításra visszaküldött pályázatokat november 30-ig kifizetik – mondta Budai Gyula. Nem zárta ki azt sem, hogy az eltérések a régi földnyilvántartási rendszer, valamint a mezőgazdasági és parcellaazonosító rendszer közötti eltérésekből adódnak. Az eltérést egyébként a nyár során a falugazdászoknak egyszer már ki kellett javítaniuk, de azt egyelőre nem tudni, hogy most másodjára is ugyanez az eltérés vagy esetleg más okozza a kifizetések megtorpanását.

A számítógépes rendszer működésképtelensége más problémákat is előidéz. Gráf József agrárminiszter a Szabadbattyánban rendezett agrárfórumon arról beszélt, hogy ha nyolcmilliárd forintot kifizetnek, akkor 25 milliárd forintot lehívhatnak az uniótól, a maradék 11 milliárdot pedig majd jövőre kifizetik. Most azonban a számítógép-hálózat alkalmatlansága miatt ennek az uniós 25 milliárd forintnak a megszerzése is kétségessé vált, szinte biztos, hogy az idén nem, csak jövőre lehet majd hozzájutni – mondta Budai Gyula. Hozzátette: a pályázóknak, akik több mint egy éve vártak a támogatásra – amit először tavaly, majd idén márciusban, aztán május 30-ig, ezt követően augusztus 15-ig, végül november 15-ig, illetve 30-ig kellett volna megkapniuk – meglévő hiteleik törlesztéséhez égető szükségük lenne erre az összegre is, pénz híján azonban kénytelenek azokat átütemeztetni. A Magosz képviselője a december 31-ig kifizetendő uniós területalapú támogatások 80 százalékának kifizetésével kapcsolatban is kétségeit fejezte ki, mondván, hogy ha egy kisebb összeg is megakasztja az MVH rendszerét, akkor ez a mintegy százmilliárdos nagyságrendű támogatás kifizetése is kérdéses.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?