36 milliárd forintos hiba

Pénzcentrum
2005. december 5. 08:55

Számítógépes problémák miatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nem tudja feldolgozni, így folyósítani sem a javításra visszaküldött agrár-környezetvédelmi támogatásokat. Annak ellenére, hogy november 30-ra ígérték a javított pályázatok kifizetését. - írja az mno.hu

Számítógépes problémák miatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nem tudja feldolgozni, így folyósítani sem a javításra visszaküldött agrár-környezetvédelmi támogatásokat. Annak ellenére, hogy november 30-ra ígérték a javított pályázatok kifizetését. – írja az mno.hu
Ismét megakadt az agrár-környezetvédelmi pályázatok folyósítása, annak ellenére, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) többszöri és jelentős csúszás ellenére novemberben mintegy nyolcmilliárd forintot fizetett ki az igénylőknek a negyvennégymilliárd forintos támogatási keretből A kifizetések most azért álltak le, mert az MVH területi kirendeltségein lévő számítógépes rendszer és az azon futó javítóprogram nem tudja feldolgozni a pályázóknak módosításra visszaküldött igénylőlapokat.
Pedig az MVH azt ígérte, hogy a javításra visszaküldött pályázatokat november 30-ig kifizetik – mondta Budai Gyula. Nem zárta ki azt sem, hogy az eltérések a régi földnyilvántartási rendszer, valamint a mezőgazdasági és parcellaazonosító rendszer közötti eltérésekből adódnak. Az eltérést egyébként a nyár során a falugazdászoknak egyszer már ki kellett javítaniuk, de azt egyelőre nem tudni, hogy most másodjára is ugyanez az eltérés vagy esetleg más okozza a kifizetések megtorpanását.

A számítógépes rendszer működésképtelensége más problémákat is előidéz. Gráf József agrárminiszter a Szabadbattyánban rendezett agrárfórumon arról beszélt, hogy ha nyolcmilliárd forintot kifizetnek, akkor 25 milliárd forintot lehívhatnak az uniótól, a maradék 11 milliárdot pedig majd jövőre kifizetik. Most azonban a számítógép-hálózat alkalmatlansága miatt ennek az uniós 25 milliárd forintnak a megszerzése is kétségessé vált, szinte biztos, hogy az idén nem, csak jövőre lehet majd hozzájutni – mondta Budai Gyula. Hozzátette: a pályázóknak, akik több mint egy éve vártak a támogatásra – amit először tavaly, majd idén márciusban, aztán május 30-ig, ezt követően augusztus 15-ig, végül november 15-ig, illetve 30-ig kellett volna megkapniuk – meglévő hiteleik törlesztéséhez égető szükségük lenne erre az összegre is, pénz híján azonban kénytelenek azokat átütemeztetni. A Magosz képviselője a december 31-ig kifizetendő uniós területalapú támogatások 80 százalékának kifizetésével kapcsolatban is kétségeit fejezte ki, mondván, hogy ha egy kisebb összeg is megakasztja az MVH rendszerét, akkor ez a mintegy százmilliárdos nagyságrendű támogatás kifizetése is kérdéses.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem