13 °C Budapest

36 milliárd forintos hiba

Pénzcentrum
2005. december 5. 08:55

Számítógépes problémák miatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nem tudja feldolgozni, így folyósítani sem a javításra visszaküldött agrár-környezetvédelmi támogatásokat. Annak ellenére, hogy november 30-ra ígérték a javított pályázatok kifizetését. - írja az mno.hu

Számítógépes problémák miatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nem tudja feldolgozni, így folyósítani sem a javításra visszaküldött agrár-környezetvédelmi támogatásokat. Annak ellenére, hogy november 30-ra ígérték a javított pályázatok kifizetését. – írja az mno.hu
Ismét megakadt az agrár-környezetvédelmi pályázatok folyósítása, annak ellenére, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) többszöri és jelentős csúszás ellenére novemberben mintegy nyolcmilliárd forintot fizetett ki az igénylőknek a negyvennégymilliárd forintos támogatási keretből A kifizetések most azért álltak le, mert az MVH területi kirendeltségein lévő számítógépes rendszer és az azon futó javítóprogram nem tudja feldolgozni a pályázóknak módosításra visszaküldött igénylőlapokat.
Pedig az MVH azt ígérte, hogy a javításra visszaküldött pályázatokat november 30-ig kifizetik – mondta Budai Gyula. Nem zárta ki azt sem, hogy az eltérések a régi földnyilvántartási rendszer, valamint a mezőgazdasági és parcellaazonosító rendszer közötti eltérésekből adódnak. Az eltérést egyébként a nyár során a falugazdászoknak egyszer már ki kellett javítaniuk, de azt egyelőre nem tudni, hogy most másodjára is ugyanez az eltérés vagy esetleg más okozza a kifizetések megtorpanását.

A számítógépes rendszer működésképtelensége más problémákat is előidéz. Gráf József agrárminiszter a Szabadbattyánban rendezett agrárfórumon arról beszélt, hogy ha nyolcmilliárd forintot kifizetnek, akkor 25 milliárd forintot lehívhatnak az uniótól, a maradék 11 milliárdot pedig majd jövőre kifizetik. Most azonban a számítógép-hálózat alkalmatlansága miatt ennek az uniós 25 milliárd forintnak a megszerzése is kétségessé vált, szinte biztos, hogy az idén nem, csak jövőre lehet majd hozzájutni – mondta Budai Gyula. Hozzátette: a pályázóknak, akik több mint egy éve vártak a támogatásra – amit először tavaly, majd idén márciusban, aztán május 30-ig, ezt követően augusztus 15-ig, végül november 15-ig, illetve 30-ig kellett volna megkapniuk – meglévő hiteleik törlesztéséhez égető szükségük lenne erre az összegre is, pénz híján azonban kénytelenek azokat átütemeztetni. A Magosz képviselője a december 31-ig kifizetendő uniós területalapú támogatások 80 százalékának kifizetésével kapcsolatban is kétségeit fejezte ki, mondván, hogy ha egy kisebb összeg is megakasztja az MVH rendszerét, akkor ez a mintegy százmilliárdos nagyságrendű támogatás kifizetése is kérdéses.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem