21 °C Budapest

A koksz ára emelkedett a legjobban

Pénzcentrum
2005. november 30. 08:59

Az ipar belföldi értékesítési árai októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,6%-kal, a 2004. októberivel összehasonlítva 6,8%-kal növekedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző havinál 1%-kal, az egy évvel korábbiaknál 2,1%-kal voltak magasabbak.

A feldolgozóipari ágazatokbelföldi árai az előző hónaphoz képest 0,7%-kal emelkedtek. A legnagyobb áremelkedés továbbra is a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás és a nukleárisfűtőanyag-gyártás esetében mérhető (3,5%), bár a kőolaj csökkenő világpiaciárának hatására mértéke jóval alacsonyabb volt a szeptemberinél. A vegyi anyag, termék ágazatban 2,6%-kal, a textília, textiláru gyártásában 1,3%-kal növekedtek az árak. Csökkenést tapasztaltunk a bőrtermék, lábbeli gyártása esetében (1%).
12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen emelkedtek az árak (16,9%), köszönhetően a kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 32,5%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 9,4%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 5,5%-os áremelkedésnek. A villamosenergia-, gáz-, gőz és vízellátás ágazat árai 14,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A legkisebb árnövekedés a papírgyártás, ágazatban (0,7%) volt megfigyelhető, az élelmiszeriparban nem volt változás, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása területén pedig árcsökkenés jelentkezett (0,5%).
A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak havi áralakulásában az energiatermelő ágazatok áremelkedése már csak kisebb mértékben volt meghatározó, mint a korábbi hónapokban. A szeptemberi 2,3%-os értéknél októberben jóval kisebb mértékben, 0,8%-al növekedtek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatok áremelkedése 0,9%, a beruházási cikkeket gyártó ágazatoké 0,5% volt. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árszínvonala gyakorlatilag nem változott (0,1%).
Éves összehasonlításban azonban továbbra is az energiatermelő ágazatok árváltozása a meghatározó (16,1%), az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatok 9,1%-os árnövekedését eredményezve. A beruházási javaknál 4,3%, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoknál 0,9% volt az éves áremelkedés mértéke.
A forintban mért exportértékesítési árak októberben az előző hónaphoz képest 1,0%-kal, éves szinten 2,1%-kal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz képest 2,4%-kal, a dollárhoz viszonyítva 4,4%-kal gyengült. 2004 októberéhez hasonlítva az euróhoz képest 2%-kal, a dollárhoz képest 6%-kal gyengült a forint.
12 havi összehasonlításban a kőolaj-feldolgozásban (16,3%), a vegyi anyag, termék gyártásában (15,9%), valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában (8,6%) emelkedtek a legnagyobb mértékben az árak. Árcsökkenés csak a villamos gép, műszer gyártásában jelentkezett (2,6%). A többi ágazatban 2,5 és 7,5%-os emelkedés közötti ármozgást tapasztaltunk.

A belföldi- és exportárváltozás eredőjeként az iparitermelői árak októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,8%-kal, éves szinten 4,1%-kal emelkedtek.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm