28 °C Budapest

A koksz ára emelkedett a legjobban

Pénzcentrum
2005. november 30. 08:59

Az ipar belföldi értékesítési árai októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,6%-kal, a 2004. októberivel összehasonlítva 6,8%-kal növekedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző havinál 1%-kal, az egy évvel korábbiaknál 2,1%-kal voltak magasabbak.

A feldolgozóipari ágazatokbelföldi árai az előző hónaphoz képest 0,7%-kal emelkedtek. A legnagyobb áremelkedés továbbra is a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás és a nukleárisfűtőanyag-gyártás esetében mérhető (3,5%), bár a kőolaj csökkenő világpiaciárának hatására mértéke jóval alacsonyabb volt a szeptemberinél. A vegyi anyag, termék ágazatban 2,6%-kal, a textília, textiláru gyártásában 1,3%-kal növekedtek az árak. Csökkenést tapasztaltunk a bőrtermék, lábbeli gyártása esetében (1%).
12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen emelkedtek az árak (16,9%), köszönhetően a kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 32,5%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 9,4%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 5,5%-os áremelkedésnek. A villamosenergia-, gáz-, gőz és vízellátás ágazat árai 14,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A legkisebb árnövekedés a papírgyártás, ágazatban (0,7%) volt megfigyelhető, az élelmiszeriparban nem volt változás, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása területén pedig árcsökkenés jelentkezett (0,5%).
A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak havi áralakulásában az energiatermelő ágazatok áremelkedése már csak kisebb mértékben volt meghatározó, mint a korábbi hónapokban. A szeptemberi 2,3%-os értéknél októberben jóval kisebb mértékben, 0,8%-al növekedtek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatok áremelkedése 0,9%, a beruházási cikkeket gyártó ágazatoké 0,5% volt. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árszínvonala gyakorlatilag nem változott (0,1%).
Éves összehasonlításban azonban továbbra is az energiatermelő ágazatok árváltozása a meghatározó (16,1%), az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatok 9,1%-os árnövekedését eredményezve. A beruházási javaknál 4,3%, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoknál 0,9% volt az éves áremelkedés mértéke.
A forintban mért exportértékesítési árak októberben az előző hónaphoz képest 1,0%-kal, éves szinten 2,1%-kal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz képest 2,4%-kal, a dollárhoz viszonyítva 4,4%-kal gyengült. 2004 októberéhez hasonlítva az euróhoz képest 2%-kal, a dollárhoz képest 6%-kal gyengült a forint.
12 havi összehasonlításban a kőolaj-feldolgozásban (16,3%), a vegyi anyag, termék gyártásában (15,9%), valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában (8,6%) emelkedtek a legnagyobb mértékben az árak. Árcsökkenés csak a villamos gép, műszer gyártásában jelentkezett (2,6%). A többi ágazatban 2,5 és 7,5%-os emelkedés közötti ármozgást tapasztaltunk.

A belföldi- és exportárváltozás eredőjeként az iparitermelői árak októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,8%-kal, éves szinten 4,1%-kal emelkedtek.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?