A koksz ára emelkedett a legjobban

Pénzcentrum
2005. november 30. 08:59

Az ipar belföldi értékesítési árai októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,6%-kal, a 2004. októberivel összehasonlítva 6,8%-kal növekedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző havinál 1%-kal, az egy évvel korábbiaknál 2,1%-kal voltak magasabbak.

A feldolgozóipari ágazatokbelföldi árai az előző hónaphoz képest 0,7%-kal emelkedtek. A legnagyobb áremelkedés továbbra is a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás és a nukleárisfűtőanyag-gyártás esetében mérhető (3,5%), bár a kőolaj csökkenő világpiaciárának hatására mértéke jóval alacsonyabb volt a szeptemberinél. A vegyi anyag, termék ágazatban 2,6%-kal, a textília, textiláru gyártásában 1,3%-kal növekedtek az árak. Csökkenést tapasztaltunk a bőrtermék, lábbeli gyártása esetében (1%).
12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen emelkedtek az árak (16,9%), köszönhetően a kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 32,5%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 9,4%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 5,5%-os áremelkedésnek. A villamosenergia-, gáz-, gőz és vízellátás ágazat árai 14,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A legkisebb árnövekedés a papírgyártás, ágazatban (0,7%) volt megfigyelhető, az élelmiszeriparban nem volt változás, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása területén pedig árcsökkenés jelentkezett (0,5%).
A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak havi áralakulásában az energiatermelő ágazatok áremelkedése már csak kisebb mértékben volt meghatározó, mint a korábbi hónapokban. A szeptemberi 2,3%-os értéknél októberben jóval kisebb mértékben, 0,8%-al növekedtek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatok áremelkedése 0,9%, a beruházási cikkeket gyártó ágazatoké 0,5% volt. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árszínvonala gyakorlatilag nem változott (0,1%).
Éves összehasonlításban azonban továbbra is az energiatermelő ágazatok árváltozása a meghatározó (16,1%), az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatok 9,1%-os árnövekedését eredményezve. A beruházási javaknál 4,3%, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoknál 0,9% volt az éves áremelkedés mértéke.
A forintban mért exportértékesítési árak októberben az előző hónaphoz képest 1,0%-kal, éves szinten 2,1%-kal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz képest 2,4%-kal, a dollárhoz viszonyítva 4,4%-kal gyengült. 2004 októberéhez hasonlítva az euróhoz képest 2%-kal, a dollárhoz képest 6%-kal gyengült a forint.
12 havi összehasonlításban a kőolaj-feldolgozásban (16,3%), a vegyi anyag, termék gyártásában (15,9%), valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában (8,6%) emelkedtek a legnagyobb mértékben az árak. Árcsökkenés csak a villamos gép, műszer gyártásában jelentkezett (2,6%). A többi ágazatban 2,5 és 7,5%-os emelkedés közötti ármozgást tapasztaltunk.

A belföldi- és exportárváltozás eredőjeként az iparitermelői árak októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,8%-kal, éves szinten 4,1%-kal emelkedtek.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm