7 °C Budapest

Veszélytelen a ciánszennyezés

Pénzcentrum
2005. november 29. 08:33

Másfél köbméter ciántartalmú veszélyes anyag került a múlt héten a romániai Viso-patakba. A szennyezés hétfőn délelőtt érte el a Tisza magyarországi szakaszát, de nem jelent egészségügyi kockázatot. Minderről a szaktárca illetékesei tájékoztatták a kormányfőt.

Másfél köbméter ciántartalmú veszélyes anyag került a múlt héten a romániai Viso-patakba. A szennyezés hétfőn délelőtt érte el a Tisza magyarországi szakaszát, de nem jelent egészségügyi kockázatot. Minderről a szaktárca illetékesei tájékoztatták a kormányfőt.
A romániai ciánszennyezés miatt Magyarországon nincsen olyan veszély, ami számottevő problémát okozhatna - mondta Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára, miután a mérési eredményekről tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a Parlamentben.
A Romániában szombaton észlelt szennyezés hétfőn reggel 8 óra és dél között érte el a Tiszán a magyar határt. A Tiszabecsnél félóránként elvégzett mérések előzetes eredményei alapján megállapítható, hogy a ciántartalom nem közelíti meg az ivóvízben megengedett határértékét a folyó magyarországi szakaszán.
Gombos András kitért arra, hogy a vízügy készenlétben áll arra az esetre, ha mégis védekezni kellene. A magyar kormány mindent megtesz, ami a lakosság biztonsága érdekében szükséges - hangsúlyozta az államtitkár.
Rakics Róbert, a tárca helyettes államtitkára, kormánymegbízott elmondta, hogy a literenként 50 mikrogrammos határértékhez képest 10-20 mikrogrammot mért hétfőn a vízügy Magyarországon. Ehhez képest a Viso-patakban a szennyezést követő napon 100 mikrogramm volt a cianid-koncentráció, ami felhígulva a Tiszán Máramarosszigetnél vasárnap 69 mikrogrammra csökkent.
Gombos András összehasonlításként megemlítette, hogy a 2000-es nagybányai ciánszennyezéskor literenként 38 ezer mikrogrammot is elért a cianidkoncentráció a Tiszában.
Másfél köbméter veszélyes anyag került egy patakba
Rakics Róbert beszámolt arról, hogy a román hatóságok tájékoztatása alapján másfél köbméter ciántartalmú veszélyes anyag került egy borsabányai színesfémbányából a közeli Viso-patakba. A szennyezésről szombaton a román vízügyi hatóságok azt követően szereztek tudomást, hogy Bisztra település polgármestere lakossági bejelentés alapján jelezte a szennyezést számukra. Bisztránál 30 kilogramm döglött halat fogtak ki - idézett a román jelentésből Rakics Róbert.
Gombos András megjegyezte, hogy a romániai hatóságok vasárnap délelőtt 11 órakor tájékoztatták a magyar vízügyet a szennyezésről, pedig azt a határvízi egyezmény alapján azonnal kellett volna jelezni. A román fél a késedelemre nem adott magyarázatot - fűzte hozzá.

Az államtitkár közölte, hogy még hétfőn levelet küld a román környezetvédelmi miniszternek, kérve a folyamatos tájékoztatást, illetve, hogy engedje meg egy magyar szakértő-delegáció vizsgálódását a szennyezés helyszínén.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem