32 °C Budapest

Veszélytelen a ciánszennyezés

Pénzcentrum
2005. november 29. 08:33

Másfél köbméter ciántartalmú veszélyes anyag került a múlt héten a romániai Viso-patakba. A szennyezés hétfőn délelőtt érte el a Tisza magyarországi szakaszát, de nem jelent egészségügyi kockázatot. Minderről a szaktárca illetékesei tájékoztatták a kormányfőt.

Másfél köbméter ciántartalmú veszélyes anyag került a múlt héten a romániai Viso-patakba. A szennyezés hétfőn délelőtt érte el a Tisza magyarországi szakaszát, de nem jelent egészségügyi kockázatot. Minderről a szaktárca illetékesei tájékoztatták a kormányfőt.
A romániai ciánszennyezés miatt Magyarországon nincsen olyan veszély, ami számottevő problémát okozhatna - mondta Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára, miután a mérési eredményekről tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a Parlamentben.
A Romániában szombaton észlelt szennyezés hétfőn reggel 8 óra és dél között érte el a Tiszán a magyar határt. A Tiszabecsnél félóránként elvégzett mérések előzetes eredményei alapján megállapítható, hogy a ciántartalom nem közelíti meg az ivóvízben megengedett határértékét a folyó magyarországi szakaszán.
Gombos András kitért arra, hogy a vízügy készenlétben áll arra az esetre, ha mégis védekezni kellene. A magyar kormány mindent megtesz, ami a lakosság biztonsága érdekében szükséges - hangsúlyozta az államtitkár.
Rakics Róbert, a tárca helyettes államtitkára, kormánymegbízott elmondta, hogy a literenként 50 mikrogrammos határértékhez képest 10-20 mikrogrammot mért hétfőn a vízügy Magyarországon. Ehhez képest a Viso-patakban a szennyezést követő napon 100 mikrogramm volt a cianid-koncentráció, ami felhígulva a Tiszán Máramarosszigetnél vasárnap 69 mikrogrammra csökkent.
Gombos András összehasonlításként megemlítette, hogy a 2000-es nagybányai ciánszennyezéskor literenként 38 ezer mikrogrammot is elért a cianidkoncentráció a Tiszában.
Másfél köbméter veszélyes anyag került egy patakba
Rakics Róbert beszámolt arról, hogy a román hatóságok tájékoztatása alapján másfél köbméter ciántartalmú veszélyes anyag került egy borsabányai színesfémbányából a közeli Viso-patakba. A szennyezésről szombaton a román vízügyi hatóságok azt követően szereztek tudomást, hogy Bisztra település polgármestere lakossági bejelentés alapján jelezte a szennyezést számukra. Bisztránál 30 kilogramm döglött halat fogtak ki - idézett a román jelentésből Rakics Róbert.
Gombos András megjegyezte, hogy a romániai hatóságok vasárnap délelőtt 11 órakor tájékoztatták a magyar vízügyet a szennyezésről, pedig azt a határvízi egyezmény alapján azonnal kellett volna jelezni. A román fél a késedelemre nem adott magyarázatot - fűzte hozzá.

Az államtitkár közölte, hogy még hétfőn levelet küld a román környezetvédelmi miniszternek, kérve a folyamatos tájékoztatást, illetve, hogy engedje meg egy magyar szakértő-delegáció vizsgálódását a szennyezés helyszínén.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?