-2 °C Budapest

Veszélytelen a ciánszennyezés

Pénzcentrum
2005. november 29. 08:33

Másfél köbméter ciántartalmú veszélyes anyag került a múlt héten a romániai Viso-patakba. A szennyezés hétfőn délelőtt érte el a Tisza magyarországi szakaszát, de nem jelent egészségügyi kockázatot. Minderről a szaktárca illetékesei tájékoztatták a kormányfőt.

Másfél köbméter ciántartalmú veszélyes anyag került a múlt héten a romániai Viso-patakba. A szennyezés hétfőn délelőtt érte el a Tisza magyarországi szakaszát, de nem jelent egészségügyi kockázatot. Minderről a szaktárca illetékesei tájékoztatták a kormányfőt.
A romániai ciánszennyezés miatt Magyarországon nincsen olyan veszély, ami számottevő problémát okozhatna - mondta Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára, miután a mérési eredményekről tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a Parlamentben.
A Romániában szombaton észlelt szennyezés hétfőn reggel 8 óra és dél között érte el a Tiszán a magyar határt. A Tiszabecsnél félóránként elvégzett mérések előzetes eredményei alapján megállapítható, hogy a ciántartalom nem közelíti meg az ivóvízben megengedett határértékét a folyó magyarországi szakaszán.
Gombos András kitért arra, hogy a vízügy készenlétben áll arra az esetre, ha mégis védekezni kellene. A magyar kormány mindent megtesz, ami a lakosság biztonsága érdekében szükséges - hangsúlyozta az államtitkár.
Rakics Róbert, a tárca helyettes államtitkára, kormánymegbízott elmondta, hogy a literenként 50 mikrogrammos határértékhez képest 10-20 mikrogrammot mért hétfőn a vízügy Magyarországon. Ehhez képest a Viso-patakban a szennyezést követő napon 100 mikrogramm volt a cianid-koncentráció, ami felhígulva a Tiszán Máramarosszigetnél vasárnap 69 mikrogrammra csökkent.
Gombos András összehasonlításként megemlítette, hogy a 2000-es nagybányai ciánszennyezéskor literenként 38 ezer mikrogrammot is elért a cianidkoncentráció a Tiszában.
Másfél köbméter veszélyes anyag került egy patakba
Rakics Róbert beszámolt arról, hogy a román hatóságok tájékoztatása alapján másfél köbméter ciántartalmú veszélyes anyag került egy borsabányai színesfémbányából a közeli Viso-patakba. A szennyezésről szombaton a román vízügyi hatóságok azt követően szereztek tudomást, hogy Bisztra település polgármestere lakossági bejelentés alapján jelezte a szennyezést számukra. Bisztránál 30 kilogramm döglött halat fogtak ki - idézett a román jelentésből Rakics Róbert.
Gombos András megjegyezte, hogy a romániai hatóságok vasárnap délelőtt 11 órakor tájékoztatták a magyar vízügyet a szennyezésről, pedig azt a határvízi egyezmény alapján azonnal kellett volna jelezni. A román fél a késedelemre nem adott magyarázatot - fűzte hozzá.

Az államtitkár közölte, hogy még hétfőn levelet küld a román környezetvédelmi miniszternek, kérve a folyamatos tájékoztatást, illetve, hogy engedje meg egy magyar szakértő-delegáció vizsgálódását a szennyezés helyszínén.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem