29 °C Budapest

Töretlen a bizalom a cégek részéről

Pénzcentrum
2005. november 29. 12:08

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet az Európai Unió Statisztikai Hivatalával (EUROSTAT) és az EU országokban hasonló bizalmi indexeket számító kutatóintézetek gyakorlatával azonos módon, hatodik éve minden hónap utolsó napjaiban hozza nyilvánosságra a magyarországi vállalkozások tárgyhavi üzleti bizalmi indexeit. (Ez jelentősen gyorsabb publikáció, mint bármelyik más magyarországi cég hasonló felmérése.)

2005 novemberében javultak az Ecostat havi bizalmi mutatói, a nagyvállalatok konjunktúra indexe 2 százalékponttal, míg a kis- és középvállalatoké 4 százalékponttal emelkedett. A TOP-100 vállalatcsoport rövid távú gazdasági prognózisait összegző mutató 53 százalék, a kis- és középvállalatoké 48 százalék.
A két szektor üzleti várakozásainak tendenciája egymáshoz hasonló trendet jelez. Jellemző különbség a két trendvonal között az, hogy a hazai tulajdonú vállalakozások hullámgörbéje általában az 50 százalékos határérték alatt helyezkedik el míg a nagyvállalatoké gyakorlatilag az 50-55 százalékos sávban ingadozik, az előző csoportnál kisebb kilengésekkel.
A két vállalatcsoport konjunktúra indexei az utóbbi 2-3 évben távolodtak egymástól, a kis- és középvállalatok trendvonala az év nagyobb részében csökkenő tendenciájú volt, ami a vállalatcsoport érezhető elbizonytalanodását jelezte.
A gazdálkodó egységek körében havi gyakorisággal végzett bizalmi felmérések eredményei az év első félévében a nemzetközi és a hazai konjunkturális viszonyokhoz igazodva gyengülő optimizmust jeleztek. A globális élénkülés és a reálszféra gyorsuló teljesítménynövekedése júniustól mindkét szektorban a pozitív várakozásokat erősítette.
A TOP-100 vállalatcsoport és a kis- és középvállalati szektor 2005 végére és 2006 első öt hónapjára szóló előrejelzése szerint a makrogazdaság reálfolyamatai megőrzik európai összehasonlításban is kedvező dinamizmusukat.

forrás: portfolio.hu

Az Ecostat idei tendenciákra alapozott prognózisa szerint 2006-ban a világgazdaság növekedése megközelítheti a 4,5 százalékot, a fejlődés hordozói az USA és Ázsia feltörekvő országai. Az Európai Unió termelése és felvevőképessége a globális konjunktúra ciklust némi késéssel követi. Az EU-15 külkereskedelmi forgalma az utóbbi két évben élénkült, nyár óta az ipari termelési adatok is javulnak. A hazai gazdasági folyamatok eredményei az utolsó két negyedévben kedvezőek, a GDP 2005. évinövekedése meghaladhatja a 4 százalékot, az új EU-konform GDP számítás alapján. A jövő évre az idei évhez hasonló, és a világátlaghoz közeli növekedési ütemmel, a belföldi, valamint a külföldi felvevőpiacaink bővülésével, élénk export és beruházási tevékenységgel számolunk. A gazdaság magasabb ütemű növekedését számos tényező mellett a pénzügyi egyensúlyi problémák határolják be.

A TOP-100 vállalati kör 2006 májusáig a hazai gazdaság rövid távú fejlődési esélyeit kedvezőnek értékeli. Javuló gazdasági kilátásokkal 29, változatlan lehetőségekkel 42 százalékuk számol. Az ország helyzetét némi pesszimizmussal ítéli meg a cégek 29 százaléka. Saját vállalkozásuk várható teljesítményét a korábbinál derűlátóbban értékelik a nagyvállalatok, az optimista cégek aránya 28 százalékról 42 százalékra nőtt októberhez viszonyítva. A jelenlegi feltételek fennmaradását 46 százalékuk valószínűsíti, a pesszimista prognózisok aránya 8 százalékponttal csökkent. Termelése fél éven belüli bővítését piaci oldalról a TOP-100-vállalatikör 58 százaléka tartja reális lehetőségnek. A külföldi kereslet megítélése pozitívabb az előző hónap előrejelzésénél, növekvő keresletet 35 százalékuk, változatlant mintegy kétharmaduk prognosztizál. Exportpiacaik szűkülésétől rövid távon nem tartanak a vállalkozások. A belföldi értékesítésbővülését a multinacionális cégek 24 százaléka, szinten maradását 63 százalékuk valószínűsíti. A tőkeerős, jó versenypozícióban működő vállalatok fél éven belüli pénzügyi helyzetét likviditási gondok nem terhelik, a cégek háromnegyede stabil, illetve javuló pénzügyi viszonyokkal számol.
Az élénkülő piacok és a megrendelések növekedése következményeként a multinacionális vállalatok 67 százaléka az élénk beruházási tevékenység jövő évi folytatásában érdekelt.
2005 novemberében a kis- és középvállalatoka nemzetgazdaság várható helyzetét stabilnak, illetve kismértékben javulónak értékelik. Az európai vezető gazdaságok fejlődését övező bizalmatlanság miatt a pesszimista álláspontok aránya ingadozó, legutóbb 28 százalékra csökkent. Saját vállalkozásukkilátásait ennél visszafogottabban értékelik a cégek, többségük, 44 százalékuk változatlanságot, 24 százalékuk javulást prognosztizál a következő fél évre. Tevékenysége bővítéséta cégek egyharmada tervezi, fejlődését esélytelennek ítéli 63 százalékuk. A KKV szektor véleménye szerint a vállalkozások fejlődését döntő mértékben a lassan bővülő lakossági fogyasztás, az éles piaci verseny és a gazdasági környezet kiszámíthatatlan változásaakadályozza. Új külpiaci értékesítésilehetőségek a cégek 17 százaléka számára nyílhatnak, belföldön az eladások bővülését26 százalékuk, változatlanságát 43 százalékuk reméli. A hazai vállalkozások 62 százaléka szerint a következő fél évben likviditási helyzeteérdemben nem fog megváltozni, 16 százalékuk javuló anyagi lehetőségekben bízik.

A kis-és középvállalatok beruházási hajlandóságát összegző mutató értéke novemberben 40 százalék, negyed éve csökken. A hazai vállalkozások fejlesztési aktivitása gazdasági lehetőségeik és várakozásaik függvényében viszonylag magas szintű, mértéke azonban erősen ingadozó.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?