Mire panaszkodnak a legtöbben ?

Pénzcentrum
2005. november 29. 15:00

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez érkező, banki hitelekkel összefüggő panaszoknál, így a fogyasztási hiteleknél is a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszerrel (BAR) kapcsolatos panaszok a leggyakoribbak.

 
 
Az ügyfelek többnyire a BAR-rendszerbe való bekerülés jogosságát vitatják, ugyanakkor sokan érdeklődnek a listáról való törlés lehetőségéről. Fontos tudni, hogy a BAR-ról csak a késedelmes tartozás visszafizetését követő öt év elteltével törlődnek az adatok. E határidő előtt csak téves adatközlés esetén van lehetőség a törlésre.
A kölcsön határidő előtti visszafizetésének, az előtörlesztésnek a költségét és a hiteldíj csökkentésének mértékét is sokan kifogásolják. Előtörlesztés esetén a hitelintézet köteles a hiteldíjat arányosan csökkenteni. Az előtörlesztés viszont nem jelenti azt, hogy csak a fennmaradó tőkerészt kell kifizetni, mivel az plusz költséggel is jár, a hitelintézetnek többletfeladatai is keletkeznek az előtörlesztéssel.
Számos észrevétel érkezik a teljes hiteldíjmutató (THM) nagyságára vonatkozóan is. A THM évesített mutató, így az egy évnél rövidebb idejű kölcsönökre is évesített THM-et kell számolni. Minél rövidebb az éven belüli futamidő, annál magasabb értékű a THM, hiszen a mutató a kamat mellett minden járulékos, egyéb költséget is tartalmaz, de ezek a költségek (hitelbírálati díj, kezelési költség stb.) általában ugyanolyan összegűek a futamidőtől függetlenül. Ha tehát az egyéb költségeket rövidebb időre osztjuk el, relatíve drágább a hitel. Emellett célszerű kiszámolni a visszafizetendő teljes összeget is. Hosszabb futamidőre felvett hitelnél összességében többet kell fizetnünk, bár igaz, hogy a havi részletek alacsonyabbak.
Kapcsolódó cikkek:
Karácsonyi ingyenhitel – figyelj a bankokra !
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08