Ismét felélénkült az építőipar

Pénzcentrum
2005. november 29. 10:11

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2005 III. negyedévében - az előzetes számítások alapján - 8,7%-kal nőtt a 2004 azonos időszakához viszonyítva. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 1100 milliárd forintot tett ki. Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított index szerint - a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,7%-kal bővült. 2005 I-III. negyedévben összesen 2767,7 Mrd Ft-ot költöttek beruházásra, így azok volumene 8,5%-kal nőtt.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2005 III. negyedévében – az előzetes számítások alapján – 8,7%-kal nőtt a 2004 azonos időszakához viszonyítva. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 1100 milliárd forintot tett ki. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan kiigazított index szerint – a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,7%-kal bővült. 2005 I–III. negyedévben összesen 2767,7 Mrd Ft-ot költöttek beruházásra, így azok volumene  8,5%-kal nőtt.
A beruházási tevékenység III. negyedévi 8,7%-os növekedésén belül az építési beruházások 9,5%-kal, míg a gépberuházások 8,2%-kal emelkedtek.
A beruházások teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban az autópálya-építéseket és útfelújításokat is magában foglaló szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág 31,3%-os bővülése járult hozzá, amely az építési beruházások összességét is meghatározza.
Az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházási tevékenysége 9,5%-kal emelkedett, elsősorban a nem lakáscélú beruházások növekedésének eredményeként. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentős beruházások voltak az oktatásban (31,9%), azon belül a felsőoktatásban valósultak meg nagyberuházások. Dinamikus, 17,7%-os volumennövekedés figyelhető meg az építőiparban. Az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás nemzetgazdasági ágban 15,8%-os növekedés volt, ezen belül jelentős a szennyvízelvezetés, - kezelés beruházások értéke. A kereskedelem 7,5%-os bővülésén belül a nagy áruházláncok beruházásai jelentősek. Kiugróan magas növekedés (36,0%) mutatkozik a kis súlyú pénzügyi tevékenység ágazatban, ahol a gépberuházások voltak nagyobb arányban.
A közel egynegyed súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,1%-os csökkenést regisztráltunk, ami elsősorban annak tulajdonítható, hogy az elmúlt év azonos időszakában kiugróan magas volt (28,4%) e nemzetgazdasági ágban a be­ruházások teljesítményértéke, illetve a beruházások volumenének növekedése.

A beruházások csökkenése a kisebb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (12,1%), mezőgazdaság (5,7%), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás  (4%) nemzetgazdasági ágakban figyelhető meg.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?