16 °C Budapest

Ismét felélénkült az építőipar

Pénzcentrum
2005. november 29. 10:11

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2005 III. negyedévében - az előzetes számítások alapján - 8,7%-kal nőtt a 2004 azonos időszakához viszonyítva. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 1100 milliárd forintot tett ki. Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított index szerint - a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,7%-kal bővült. 2005 I-III. negyedévben összesen 2767,7 Mrd Ft-ot költöttek beruházásra, így azok volumene 8,5%-kal nőtt.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2005 III. negyedévében – az előzetes számítások alapján – 8,7%-kal nőtt a 2004 azonos időszakához viszonyítva. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 1100 milliárd forintot tett ki. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan kiigazított index szerint – a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,7%-kal bővült. 2005 I–III. negyedévben összesen 2767,7 Mrd Ft-ot költöttek beruházásra, így azok volumene  8,5%-kal nőtt.
A beruházási tevékenység III. negyedévi 8,7%-os növekedésén belül az építési beruházások 9,5%-kal, míg a gépberuházások 8,2%-kal emelkedtek.
A beruházások teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban az autópálya-építéseket és útfelújításokat is magában foglaló szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág 31,3%-os bővülése járult hozzá, amely az építési beruházások összességét is meghatározza.
Az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházási tevékenysége 9,5%-kal emelkedett, elsősorban a nem lakáscélú beruházások növekedésének eredményeként. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentős beruházások voltak az oktatásban (31,9%), azon belül a felsőoktatásban valósultak meg nagyberuházások. Dinamikus, 17,7%-os volumennövekedés figyelhető meg az építőiparban. Az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás nemzetgazdasági ágban 15,8%-os növekedés volt, ezen belül jelentős a szennyvízelvezetés, - kezelés beruházások értéke. A kereskedelem 7,5%-os bővülésén belül a nagy áruházláncok beruházásai jelentősek. Kiugróan magas növekedés (36,0%) mutatkozik a kis súlyú pénzügyi tevékenység ágazatban, ahol a gépberuházások voltak nagyobb arányban.
A közel egynegyed súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,1%-os csökkenést regisztráltunk, ami elsősorban annak tulajdonítható, hogy az elmúlt év azonos időszakában kiugróan magas volt (28,4%) e nemzetgazdasági ágban a be­ruházások teljesítményértéke, illetve a beruházások volumenének növekedése.

A beruházások csökkenése a kisebb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (12,1%), mezőgazdaság (5,7%), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás  (4%) nemzetgazdasági ágakban figyelhető meg.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm