16 °C Budapest

Offenzívára készül a kormány

Pénzcentrum
2005. november 28. 09:35

Itt az ideje azon gondolkodni, hogy a mezőgazdaság hogyan válhat az Európai Unió versenyképes húzóágazatává - mondta a miniszterelnök pénteken. Gyurcsány Ferenc szerint a kormány maradéktalanul teljesítette a tavaszi agrárdemonstrációt lezáró megállapodásban vállaltakat.

 
A miniszterelnök szerint a mezőgazdaság nehézségekkel bár, de megoldotta a csatlakozás miatt felmerült két legégetőbb problémát: az export-import arányának felborulását és a támogatások kifizetések elhúzódását. A 2004-es piacnyitás után az agrárimport 12-13 százalékkal növekedett, míg az export mindössze 2-3 százalékkal bővült. Idén az export és az import növekedése egyaránt 12-13 százalék körül mozog. Ma a gazdák tíz százalékkal több árut szállítanak az unióba, mint egy évvel ezelőtt, ez azért különösen fontos, mert az EU adja a felvevőpiacunk kétharmadát - mondta a miniszterelnök.
Tavaly az ország folyamatos elmaradásban volt a mezőgazdasági támogatások kifizetésében, mára azon három uniós ország közé tartozunk, amelyek még az idén kifizetik az EU-pénzeket, februárig pedig a nemzeti kiegészítést is megkapják a gazdák - mondta Gyurcsány.
Idén a mezőgazdaság támogatására fordított összeg meghaladja a 400 milliárd forintot, a gabonaintervencióra további 100 milliárd forint jut. Ma minden egyes gazdára 2 millió forint támogatás jut, ez több, mint az éves magyar bruttó átlagjövedelem. A tavaszi agrárdemonstrációt lezáró megállapodásban vállaltakat a kormány maradéktalanul teljesítette - mondta Gyurcsány Ferenc.
A miniszterelnök szerint a mezőgazdaság az az ágazat, amelyben egyszerre kell jelen lennie a piac önszabályozó mechanizmusainak és a hagyományos, értékmegőrző támogatásoknak. Ha teljes mértékben a piacra bízzuk az ágazatot, az társadalmi feszültségeket szül, ha viszont megmaradunk a konzervatív támogatási politikánál, az kiirtja a versenyképességet - fogalmazott a miniszterelnök.
Nyolc százalékkal csökkent a baromfifogyasztás
A baromfitenyésztők képviselői szerint folytatni kell azt a kampányt, amelyben az állam leszögezi: a magyar baromfit nem érintette a madárinfluenza, az ilyen termékek fogyasztása biztonságos. A miniszterelnök egyetértett a kezdeményezéssel, mint mondta: egyszerűbb ma egy kampányt finanszírozni, mint később a tönkrement tenyésztőket támogatni. Ma Magyarországon 8 százalékkal kevesebb baromfitermék fogy, mint a madárinfluenza-ügy kirobbanása előtt.
Az EU nem tesz több engedményt
A miniszterelnök a Világkereskedelmi Szervezettel (WTO) folytatott tárgyalások kapcsán azt mondta, az EU rosszat tesz saját magának, ha könnyen lemond a piac védelmének jogáról. Magyarország is azt az álláspontot képviseli a vitában, hogy az unió ne adjon újabb engedményeket. A 12 százalékos tarifacsökkentés a végső ajánlat, most Amerikán és Ázsián a sor, hogy hasonló engedményeket tegyen.
Szakmai alapú vitát vár a miniszterelnök
A kormányfő arra kérte az agrárium szereplőit, hogy az ágazat ügyeiről korrekt, szakmai alapon nyugvó párbeszéd formájában mondjanak véleményt. Gyurcsány nehezményezte, hogy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége hétvégi kongresszusára nem hívta meg az agrárminisztert, meghívót kapott viszont az egyik párt elnöke.
A szakmai tanácskozáson Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter beszámolt az EU cukorpiaci reformjáról szóló tárgyalásának eredményeiről. A cukor árát 36 százalékkal kell csökkenteni a következő években, sikerült viszont elérni, hogy a cukorrépa-termelők az eredeti 60 helyett 64 százalékos kompenzációt kapjanak. Magyarországra vonatkozóan megmarad a 400 ezer tonnás kvóta, sőt, a gyárak újabb tízezer tonnás kvótát vásárolhatnak meg. A miniszter szerint, ha a hazánkban működő öt cukorgyár közül egy áttér az alternatív üzemanyagként használható bioetanol termelésére, mind az öt gyár fennmaradhat.
(forrás: Kormányzati Hírportál)
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm