26 °C Budapest

Megállapodtak a minimálbérről

Pénzcentrum
2005. november 28. 08:38

Megegyezett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a következő három évre szóló minimálbér-emelésről, illetve a jövő évi országos béremelési ajánlásról, a megállapodás aláírásán jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Jövőre az idei 57 ezer forintos minimálbért 62 500 forintra emelik, 2007-ben 65 500 forintos, 2008-ban 69 ezer forintos lesz a minimálbér.

Megegyezett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a következő három évre szóló minimálbér-emelésről, illetve a jövő évi országos béremelési ajánlásról, a megállapodás aláírásán jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Jövőre az idei 57 ezer forintos minimálbért 62 500 forintra emelik, 2007-ben 65 500 forintos, 2008-ban 69 ezer forintos lesz a minimálbér.
A megállapodás alapján a szakképzetteknél is a minimálbérhez rendelt bérminimumot vezetnek be. Ennek szorzószáma jövőre az első félévben csak ajánlott, a második félévtől viszont, illetve 2007-ben és 2008-ban már kötelező. A jövő évre a 3,5 százalékos reálkereset-növekedés elérése érdekében 4-5 százalékos bruttó keresetemelést javasol országosan a versenyszférának az OÉT.
A legalább középfokú iskolai végzettséget, és/vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben kétéves gyakorlatig jövőre 1,05, két év gyakorlat felett 1,1-szeres lesz a minimálbérhez viszonyított szorzó. Az első félévben ez ajánlott, a második félévben kötelező.
Ezek a szorzók kötelező jelleggel 2007-ben 1,1, illetve 1,15, 2008-ban 1,2, illetve 1,25. Az 50 év feletti munkavállalók esetében nem kell figyelembe venni a gyakorlati idő szerinti megkülönböztetést. Ezektől a szorzóktól a középszintű bérmegállapodásokban lefelé is el lehet majd térni.
Az OÉT ajánlja továbbá, hogy a felsőfokú iskolai végzettséget és/vagy akkreditált felsőfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben 2006-ban, 2007-ben, illetve 2008-ban lehetőleg a minimálbérhez viszonyított 1,4; 1,5; 1,6-os szorzót alkalmazzanak a munkaadók.
Az országos bérmegállapodásnál az OÉT abból indult ki, hogy a GDP jövőre négy százalékkal erősödik, a foglalkoztatás 0,5-1 százalékkal bővül, a nemzetgazdasági szintű termelékenység 3-3,5 százalékkal emelkedik. A személyi jövedelemadó csökkentésének hatására az ajánlott bruttó keresetemelést átlagosan 1-1,5 százalékponttal haladja meg a nettó béremelés. A fogyasztói árszínvonal éves átlagban 2 százalékkal emelkedik.
A megállapodásban foglaltakkal három munkaadói érdekképviselet, az MGYOSZ, a MOSZ és az Iposz nem értett egyet, de a siker érdekében nem jelentettek be vétót, tartózkodtak.
Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke elmondta: túlzottnak tartja a megállapodásban szereplő minimálbér-emelést. A középszintű bérmegállapodásokban a szorzószámok csökkentésére adott lehetőség miatt, illetve munkaerő piaci eszközök bevonása alapján viszont csak tartózkodtak a munkaadói oldal álláspontjának kialakításakor.
 

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem