Megállapodtak a minimálbérről

Pénzcentrum
2005. november 28. 08:38

Megegyezett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a következő három évre szóló minimálbér-emelésről, illetve a jövő évi országos béremelési ajánlásról, a megállapodás aláírásán jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Jövőre az idei 57 ezer forintos minimálbért 62 500 forintra emelik, 2007-ben 65 500 forintos, 2008-ban 69 ezer forintos lesz a minimálbér.

Megegyezett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a következő három évre szóló minimálbér-emelésről, illetve a jövő évi országos béremelési ajánlásról, a megállapodás aláírásán jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Jövőre az idei 57 ezer forintos minimálbért 62 500 forintra emelik, 2007-ben 65 500 forintos, 2008-ban 69 ezer forintos lesz a minimálbér.
A megállapodás alapján a szakképzetteknél is a minimálbérhez rendelt bérminimumot vezetnek be. Ennek szorzószáma jövőre az első félévben csak ajánlott, a második félévtől viszont, illetve 2007-ben és 2008-ban már kötelező. A jövő évre a 3,5 százalékos reálkereset-növekedés elérése érdekében 4-5 százalékos bruttó keresetemelést javasol országosan a versenyszférának az OÉT.
A legalább középfokú iskolai végzettséget, és/vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben kétéves gyakorlatig jövőre 1,05, két év gyakorlat felett 1,1-szeres lesz a minimálbérhez viszonyított szorzó. Az első félévben ez ajánlott, a második félévben kötelező.
Ezek a szorzók kötelező jelleggel 2007-ben 1,1, illetve 1,15, 2008-ban 1,2, illetve 1,25. Az 50 év feletti munkavállalók esetében nem kell figyelembe venni a gyakorlati idő szerinti megkülönböztetést. Ezektől a szorzóktól a középszintű bérmegállapodásokban lefelé is el lehet majd térni.
Az OÉT ajánlja továbbá, hogy a felsőfokú iskolai végzettséget és/vagy akkreditált felsőfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben 2006-ban, 2007-ben, illetve 2008-ban lehetőleg a minimálbérhez viszonyított 1,4; 1,5; 1,6-os szorzót alkalmazzanak a munkaadók.
Az országos bérmegállapodásnál az OÉT abból indult ki, hogy a GDP jövőre négy százalékkal erősödik, a foglalkoztatás 0,5-1 százalékkal bővül, a nemzetgazdasági szintű termelékenység 3-3,5 százalékkal emelkedik. A személyi jövedelemadó csökkentésének hatására az ajánlott bruttó keresetemelést átlagosan 1-1,5 százalékponttal haladja meg a nettó béremelés. A fogyasztói árszínvonal éves átlagban 2 százalékkal emelkedik.
A megállapodásban foglaltakkal három munkaadói érdekképviselet, az MGYOSZ, a MOSZ és az Iposz nem értett egyet, de a siker érdekében nem jelentettek be vétót, tartózkodtak.
Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke elmondta: túlzottnak tartja a megállapodásban szereplő minimálbér-emelést. A középszintű bérmegállapodásokban a szorzószámok csökkentésére adott lehetőség miatt, illetve munkaerő piaci eszközök bevonása alapján viszont csak tartózkodtak a munkaadói oldal álláspontjának kialakításakor.
 

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24