Még mindig fogy a magyar

Pénzcentrum
2005. november 28. 09:42

Az év első kilenc hónapjában emelkedett a születések száma és a halálozások száma is. A házasságkötési kedv enyhén nőtt. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január-szeptemberben tapasztalt értéket.

 
 
Az év első kilenc hónapjában emelkedett a születések száma és a halálozások száma is. A házasságkötési kedv enyhén nőtt. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január–szeptemberben tapasztalt értéket.
Az előzetes adatok szerint 2005 első kilenc hónapjában közel 36 650 házasságot kötöttek, mintegy 73600 gyermek született, és 101350 lakos hunyt el. A házasságkötések száma kismértékben, 0,1 százalékkal emelkedett, ami számszerűen 24-gyel több esküvőt jelentett az előző évhez képest. A születések számában folytatódott az elmúlt év végén megindult lassú emelkedés.
A júliusi megtorpanást követően augusztusban és szeptemberben ismét több gyermek született, mint egy évvel korábban. 2005 első kilenc hónapjában összességében 3,3 százalékkal, közel 2400 újszülöttel több jött világra, mint 2004 hasonló időszakában. Főleg a tavaszi hónapok jelentős halálozási többlete miatt nőtt a halálozások száma. Ennek tulajdonítható, hogy az első kilenc hónapi összes halálozás 2,5 százalékkal, mintegy 2500 fővel múlta felül az egy évvel korábbit. Mivel a halálozások számának emelkedése kismértékben meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke is enyhén emelkedett. Ez számszerűen mintegy 27 750 fős csökkenést jelentett az idei év első kilenc hónapjában az előző évi 27 660 fővel szemben. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága a természetes fogyásnál kisebb mértékben, mintegy 17 000 fővel lett kevesebb. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10 081 ezer fő volt.

Ezer lakosra 9,8 élveszületés és 13,4 halálozás jutott. Az előbbi érték 0,4, az utóbbi 0,3 ezrelékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 4,9 ezrelékes értéke csekély mértékű 0,1 ezrelékpontos növekedést mutatott. A népességcsökkenés mértéke 3,7 ezreléket tett ki, ami azonos volt az előzi évi értékkel. A csecsemőhalálozási arányszám továbbra is javuló irányzatot mutat. 2005 első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 6,1 csecsemőhalott jutott, ami 0,3 ezrelékponttal, több mint 5 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2004. január–szeptemberi érték.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?