Még mindig fogy a magyar

Pénzcentrum
2005. november 28. 09:42

Az év első kilenc hónapjában emelkedett a születések száma és a halálozások száma is. A házasságkötési kedv enyhén nőtt. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január-szeptemberben tapasztalt értéket.

 
 
Az év első kilenc hónapjában emelkedett a születések száma és a halálozások száma is. A házasságkötési kedv enyhén nőtt. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január–szeptemberben tapasztalt értéket.
Az előzetes adatok szerint 2005 első kilenc hónapjában közel 36 650 házasságot kötöttek, mintegy 73600 gyermek született, és 101350 lakos hunyt el. A házasságkötések száma kismértékben, 0,1 százalékkal emelkedett, ami számszerűen 24-gyel több esküvőt jelentett az előző évhez képest. A születések számában folytatódott az elmúlt év végén megindult lassú emelkedés.
A júliusi megtorpanást követően augusztusban és szeptemberben ismét több gyermek született, mint egy évvel korábban. 2005 első kilenc hónapjában összességében 3,3 százalékkal, közel 2400 újszülöttel több jött világra, mint 2004 hasonló időszakában. Főleg a tavaszi hónapok jelentős halálozási többlete miatt nőtt a halálozások száma. Ennek tulajdonítható, hogy az első kilenc hónapi összes halálozás 2,5 százalékkal, mintegy 2500 fővel múlta felül az egy évvel korábbit. Mivel a halálozások számának emelkedése kismértékben meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke is enyhén emelkedett. Ez számszerűen mintegy 27 750 fős csökkenést jelentett az idei év első kilenc hónapjában az előző évi 27 660 fővel szemben. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága a természetes fogyásnál kisebb mértékben, mintegy 17 000 fővel lett kevesebb. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10 081 ezer fő volt.

Ezer lakosra 9,8 élveszületés és 13,4 halálozás jutott. Az előbbi érték 0,4, az utóbbi 0,3 ezrelékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 4,9 ezrelékes értéke csekély mértékű 0,1 ezrelékpontos növekedést mutatott. A népességcsökkenés mértéke 3,7 ezreléket tett ki, ami azonos volt az előzi évi értékkel. A csecsemőhalálozási arányszám továbbra is javuló irányzatot mutat. 2005 első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 6,1 csecsemőhalott jutott, ami 0,3 ezrelékponttal, több mint 5 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2004. január–szeptemberi érték.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem