21 °C Budapest

Pályázatdömping lesz 2006-ban

Pénzcentrum
2005. november 25. 10:06

Több mint másfélszeresére nő jövőre a Magyarország által felhasználható uniós források nagysága, és a "slágerpályázatokra" is lesz keret - mondta Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

 
Több mint másfélszeresére nő jövőre a Magyarország által felhasználható uniós források nagysága, és a „slágerpályázatokra” is lesz keret - mondta Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.
A tanácsadói piac átrendeződése már tavaly megkezdődött, hiszen sokan nem tudták felvenni a versenyt. Egyszerre sok kiírás jelent meg és hirtelen mindenki pályázni akart. Azok a tanácsadók akiknek nincs mátrixszerű látásmódjuk a különböző hazai és uniós pályázatokról és támogatásokról, nem rendelkeznek megfelelő szakembergárdával és stratégiával azok hamar elvérezhetnek a cégek között dúló harcban. egy pályázatíró cég munkája nem ér véget azzal, hogy elkészíti megrendelője számára a kívánt pályázatot, hanem a támogatások lehívása, a monitoring és az ellenőrzés, a projektmenedzsment is szerves része kell, hogy legyen az általuk nyújtott szolgáltatásoknak.
Jövő évben is számtalan pályázattal és forrással találkozhatnak az érdeklődők. Magyarországnak is éreke, az EU felé pedig elkötelezettsége, hogy a már megkapott forráskeretre folyamatos pályázási lehetőséget biztosítson, és a nyertes pályázok hozzájussanak a támogatásokhoz.
A következő évben több mint másfélszeresére nő a Magyarország által felhasználható uniós fejlesztési források nagysága. Az igaz, hogy a nagyobb önkormányzati, térségfejlesztési, jelentősebb környezetvédelmi és kármentesítési források tetemes részét már elnyerték, azonban ezeket a pénzeket még le kell hívni és a hozzájuk kapcsolódó közbeszerzési pályázati folyamatokat is el kell indítani. A már megvalósuló projekteknél el kell végezni a monitoring jellegű munkálatokat, sőt már a nagyobb beruházások esetében meg kell kezdeni a felkészülést 2007-re.
Aki nyert már forrást , vagy tudatosan tervez, tudja, hogy a lehetőségek tára 2007-ben többszörösére bővül. A tervezést azért fontos hangsúlyozni mert 2002-2006 között számos nagyberuházás azért csúszott le a benyújtási határidőkről, mivel nem készültek el a hivatalos tervdokumentációk, hatósági engedélyek.

A rendelkezésre álló hazai keretet ebben az évben sem merítették ki teljesen, Számos foglalkoztatással, regionális fejlesztéssel, agrártevékenységgel kapcsolatos, kereskedelem fejlesztésre épülő, turizmussal összefüggő hazai forrása is van a pályázati piacnak. Számos hazai kisvállalkozásnak ezek a források remek kiindulási pontot jelenthetnek. Emellett pedig a nagyobbak és az erősebb kis- és középvállalkozások azok amelyek egyre bátrabban tekintenek a brüsszeli pályázati piac irányába.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?