13 °C Budapest

Nyolcmilliárd panelokra

Pénzcentrum
2005. november 25. 12:26

Idén a panelprogramra nyolcmilliárd forintot szánt a kormány, így csaknem negyvenötezer panellakás újulhat meg - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke. A pályázatokról néhány héten belül születik döntés.

Idén a panelprogramra nyolcmilliárd forintot szánt a kormány, így csaknem negyvenötezer panellakás újulhat meg - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke. A pályázatokról néhány héten belül születik döntés.
A panelprogram december 30-ig meghosszabbított pályázatára eddig 5,2 milliárd forint támogatási igény érkezett - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke csütörtökön. Mint mondta, az 534 beérkezett pályázat 26 573 lakás felújítását jelentheti. A támogatások sorsáról Kolber István, regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter egy-két héten belül dönt.
2005-ben erre a célra a kormány nyolcmilliárd forintot szánt, szemben a tavalyi 1,3 milliárddal. Az OLÉH elnöke hozzátette: ha a meghatározott forrásnál nagyobb lesz az igény, akkor a költségvetés keretein belül bizonyos mértékben ki tudják tolni ezeket a határokat. Az idei keret kiegészül az önkormányzatok, illetve a lakók ugyanekkora hozzájárulásával, így összesen az idén huszonnégy milliárd forintért 40-45 ezer panellakás újulhat meg: csaknem annyi, mint az utóbbi három évben összesen.
A megemelt keretösszeg lehetőséget ad a nyílászárók cseréje mellett a hőszigetelésre, a gépészeti felújításra, valamint a házak környékének rendbetételére is. Összességében egy komplex korszerűsítésre törekszünk - fogalmazott Borsi László.
A panelprogramhoz kapcsolódó Panel plusz hitelprogram a lakossági egyharmados önrész finanszírozására jött létre, mely ez év augusztus elején lépett életbe. A Panel plusz hosszú távú, tizenöt éves hitelt biztosít a rászorulóknak. Eddig 10-12 milliárd forintra tehető a hitelprogramra benyújtott igények értéke.
A kormány panel-felújítási programjához kapcsolódik az OLÉH megbízásából készített kiadvány is, melyben az e területtel foglalkozó szakembereknek foglalják össze az aktuális tudnivalókat. Az ilyen épületek közös képviseletét ellátó személyeknek, szervezeteknek, valamint az önkormányzatoknak ajánlják. Az Iparosított technológiával készült épületek felújítása címmel megjelent segédlet a műszaki jellegű tudnivalóik mellett ismerteti a pályázati, a pénzügyi és a jogi szabályozás lehetőségeit.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem