30 °C Budapest

Nyolcmilliárd panelokra

Pénzcentrum
2005. november 25. 12:26

Idén a panelprogramra nyolcmilliárd forintot szánt a kormány, így csaknem negyvenötezer panellakás újulhat meg - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke. A pályázatokról néhány héten belül születik döntés.

Idén a panelprogramra nyolcmilliárd forintot szánt a kormány, így csaknem negyvenötezer panellakás újulhat meg - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke. A pályázatokról néhány héten belül születik döntés.
A panelprogram december 30-ig meghosszabbított pályázatára eddig 5,2 milliárd forint támogatási igény érkezett - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke csütörtökön. Mint mondta, az 534 beérkezett pályázat 26 573 lakás felújítását jelentheti. A támogatások sorsáról Kolber István, regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter egy-két héten belül dönt.
2005-ben erre a célra a kormány nyolcmilliárd forintot szánt, szemben a tavalyi 1,3 milliárddal. Az OLÉH elnöke hozzátette: ha a meghatározott forrásnál nagyobb lesz az igény, akkor a költségvetés keretein belül bizonyos mértékben ki tudják tolni ezeket a határokat. Az idei keret kiegészül az önkormányzatok, illetve a lakók ugyanekkora hozzájárulásával, így összesen az idén huszonnégy milliárd forintért 40-45 ezer panellakás újulhat meg: csaknem annyi, mint az utóbbi három évben összesen.
A megemelt keretösszeg lehetőséget ad a nyílászárók cseréje mellett a hőszigetelésre, a gépészeti felújításra, valamint a házak környékének rendbetételére is. Összességében egy komplex korszerűsítésre törekszünk - fogalmazott Borsi László.
A panelprogramhoz kapcsolódó Panel plusz hitelprogram a lakossági egyharmados önrész finanszírozására jött létre, mely ez év augusztus elején lépett életbe. A Panel plusz hosszú távú, tizenöt éves hitelt biztosít a rászorulóknak. Eddig 10-12 milliárd forintra tehető a hitelprogramra benyújtott igények értéke.
A kormány panel-felújítási programjához kapcsolódik az OLÉH megbízásából készített kiadvány is, melyben az e területtel foglalkozó szakembereknek foglalják össze az aktuális tudnivalókat. Az ilyen épületek közös képviseletét ellátó személyeknek, szervezeteknek, valamint az önkormányzatoknak ajánlják. Az Iparosított technológiával készült épületek felújítása címmel megjelent segédlet a műszaki jellegű tudnivalóik mellett ismerteti a pályázati, a pénzügyi és a jogi szabályozás lehetőségeit.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?