-2 °C Budapest

Nyolcmilliárd panelokra

Pénzcentrum
2005. november 25. 12:26

Idén a panelprogramra nyolcmilliárd forintot szánt a kormány, így csaknem negyvenötezer panellakás újulhat meg - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke. A pályázatokról néhány héten belül születik döntés.

Idén a panelprogramra nyolcmilliárd forintot szánt a kormány, így csaknem negyvenötezer panellakás újulhat meg - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke. A pályázatokról néhány héten belül születik döntés.
A panelprogram december 30-ig meghosszabbított pályázatára eddig 5,2 milliárd forint támogatási igény érkezett - közölte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke csütörtökön. Mint mondta, az 534 beérkezett pályázat 26 573 lakás felújítását jelentheti. A támogatások sorsáról Kolber István, regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter egy-két héten belül dönt.
2005-ben erre a célra a kormány nyolcmilliárd forintot szánt, szemben a tavalyi 1,3 milliárddal. Az OLÉH elnöke hozzátette: ha a meghatározott forrásnál nagyobb lesz az igény, akkor a költségvetés keretein belül bizonyos mértékben ki tudják tolni ezeket a határokat. Az idei keret kiegészül az önkormányzatok, illetve a lakók ugyanekkora hozzájárulásával, így összesen az idén huszonnégy milliárd forintért 40-45 ezer panellakás újulhat meg: csaknem annyi, mint az utóbbi három évben összesen.
A megemelt keretösszeg lehetőséget ad a nyílászárók cseréje mellett a hőszigetelésre, a gépészeti felújításra, valamint a házak környékének rendbetételére is. Összességében egy komplex korszerűsítésre törekszünk - fogalmazott Borsi László.
A panelprogramhoz kapcsolódó Panel plusz hitelprogram a lakossági egyharmados önrész finanszírozására jött létre, mely ez év augusztus elején lépett életbe. A Panel plusz hosszú távú, tizenöt éves hitelt biztosít a rászorulóknak. Eddig 10-12 milliárd forintra tehető a hitelprogramra benyújtott igények értéke.
A kormány panel-felújítási programjához kapcsolódik az OLÉH megbízásából készített kiadvány is, melyben az e területtel foglalkozó szakembereknek foglalják össze az aktuális tudnivalókat. Az ilyen épületek közös képviseletét ellátó személyeknek, szervezeteknek, valamint az önkormányzatoknak ajánlják. Az Iparosított technológiával készült épületek felújítása címmel megjelent segédlet a műszaki jellegű tudnivalóik mellett ismerteti a pályázati, a pénzügyi és a jogi szabályozás lehetőségeit.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem