21 °C Budapest

Mennyibe kerül az orvosképzés ?

Pénzcentrum
2005. november 25. 08:20

Hol, mennyibe kerül egy orvos tanulmányainak finanszírozása? Mi, magyarok olcsók vagyunk a külföldieknek, de nem túl olcsók saját diákjainknak - írja az edupress.hu

Hol, mennyibe kerül egy orvos tanulmányainak finanszírozása? Mi, magyarok olcsók vagyunk a külföldieknek, de nem túl olcsók saját diákjainknak – írja az edupress.hu
Veszélyben van az orvosképzés, legalábbis Nagy-Britanniában. Ennek az az oka, hogy a brit fiatalok inkább Közép- és Kelet-Európába jönnek tanulni, itt ugyanis sokkal kevesebbe kerül nekik a képzés. Az egyik célország Magyarország. A Sunday Times cikke szerint a debreceni egyetemen 24 ezer fontba kerül a hatéves képzés. Ez töredéke annak, amibe Nagy-Britanniába kerülne, de még a prágai Károly Egyetemnél is jóval olcsóbb, ott ugyanis 40 ezer fontot kellene fizetni.

Azonban a magyar költségtérítéses hallgatók számára már nem annyira olcsó. Míg Debrecenben egy külföldi - az egyetem tájékoztatása szerint - 48 ezer dollárt, azaz 10 millió 416 ezer forintot fizet az angol nyelvű képzésért, a magyarok alig kevesebbet, 10 millió 200 ezer forintot a magyar nyelvű képzésért. A SOTE-n az általános orvosi képzés egy külföldinek angol nyelven 64 800 dollárba, vagyis 14 millió 61 ezer forintba kerül, míg a magyarok 14 millió 700 ezer forintot fizetnek. Tehát hasznos nyelvet tanulni, mert ugyanazért a képzésért angol nyelven kevesebbet kell fizetni.

Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM