Mennyibe kerül az orvosképzés ?

Pénzcentrum
2005. november 25. 08:20

Hol, mennyibe kerül egy orvos tanulmányainak finanszírozása? Mi, magyarok olcsók vagyunk a külföldieknek, de nem túl olcsók saját diákjainknak - írja az edupress.hu

Hol, mennyibe kerül egy orvos tanulmányainak finanszírozása? Mi, magyarok olcsók vagyunk a külföldieknek, de nem túl olcsók saját diákjainknak – írja az edupress.hu
Veszélyben van az orvosképzés, legalábbis Nagy-Britanniában. Ennek az az oka, hogy a brit fiatalok inkább Közép- és Kelet-Európába jönnek tanulni, itt ugyanis sokkal kevesebbe kerül nekik a képzés. Az egyik célország Magyarország. A Sunday Times cikke szerint a debreceni egyetemen 24 ezer fontba kerül a hatéves képzés. Ez töredéke annak, amibe Nagy-Britanniába kerülne, de még a prágai Károly Egyetemnél is jóval olcsóbb, ott ugyanis 40 ezer fontot kellene fizetni.

Azonban a magyar költségtérítéses hallgatók számára már nem annyira olcsó. Míg Debrecenben egy külföldi - az egyetem tájékoztatása szerint - 48 ezer dollárt, azaz 10 millió 416 ezer forintot fizet az angol nyelvű képzésért, a magyarok alig kevesebbet, 10 millió 200 ezer forintot a magyar nyelvű képzésért. A SOTE-n az általános orvosi képzés egy külföldinek angol nyelven 64 800 dollárba, vagyis 14 millió 61 ezer forintba kerül, míg a magyarok 14 millió 700 ezer forintot fizetnek. Tehát hasznos nyelvet tanulni, mert ugyanazért a képzésért angol nyelven kevesebbet kell fizetni.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?