-1 °C Budapest

Hivatali ügyintézés negyedóra alatt - mint a mesében

Pénzcentrum
2005. november 25. 12:06

Elkészült az ország külterületének digitális kataszteri térképe, és 2007 végéig befejeződik a zártkertek kataszteri térképeinek digitalizálása is - jelentette be Benedek Fülöp, a földművelésügyi tárca közigazgatási államtitkára. A digitalizálással a földhivatali ügyintézés egy hónapról akár 15 percre is csökkenhet.

 
Elkészült az ország külterületének digitális kataszteri térképe, és 2007 végéig befejeződik a zártkertek kataszteri térképeinek digitalizálása is - jelentette be Benedek Fülöp, a földművelésügyi tárca közigazgatási államtitkára. A digitalizálással a földhivatali ügyintézés egy hónapról akár 15 percre is csökkenhet.
Az 1996 óta folyó NKP keretén belül 2007 végéig befejeződik a belterületek és a különleges külterületek, az úgynevezett zártkertek kataszteri térképeinek digitalizálása is. A teljes program 16,4 milliárd forintos költségét az FVM kormánygaranciával felvett, alacsony kamatozású hitelekből fedezi.
A kölcsön a számítógépre vitt térképek eladásából befolyt pénzből és az ingatlan-nyilvántartás igazgatási szolgáltatási díjának egy részéből, például tulajdonlapok kiadási díjaiból fizethető vissza. A program támogatásával "digitális földhivatalok" valósulnak meg, azaz ennek az intézményrendszernek minden ügyintézési mozzanata elektronikus úton megy majd végbe.
Apagyi Géza, a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság elnöke beszámolt arról, hogy az ország 8,5 millió hektáros külterületének digitális kataszteri térképi lefedésével, az ingatlan-nyilvántartás megkönnyítésével felgyorsul a földhivatalokban az ügyintézés. Az ország minden földhivatalából elérhető teljes adatbázis révén az általában egy hónapos ügyintézés mintegy 15 percre rövidül le.
A külterületi kataszter ellenőrizhetővé teszi az európai uniós földalapú támogatások felhasználását, és hozzájárul a lakásmaffia tevékenységének eseti kiszűréséhez is - mutatott rá Apagyi Géza.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem