Egyre kevesebb autót vásárolunk

Pénzcentrum
2005. november 25. 09:00

2005 I-III. negyedévében a szállítási ágazatokhoz tartozó (közúton az ágazaton kívülieket is magában foglaló) hazai vállalatok által szállított áruk mennyisége az előző év azonos időszakához képest 6%-kal nőtt, az árutonna-kilométer teljesítménye 16%-kal bővült. A távolsági személyszállításban a rendkívüli mértékben növekedő légi személyszállításnak köszönhetően az utasok száma 2%-kal, az utaskilométer-teljesítménye 5%-kal nőtt. Budapest-Ferihegy repülőtér utasforgalma kiemelkedően, 28%-kal bővült. A Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 5%-kal csökkent.

2005 I-III. negyedévében a szállítási ágazatokhoz tartozó (közúton az ágazaton kívülieket is magában foglaló) hazai vállalatok által szállított áruk mennyisége az előző év azonos időszakához képest 6%-kal nőtt, az árutonna-kilométer teljesítménye 16%-kal bővült. A távolsági  személyszállításban a rendkívüli mértékben növekedő légi személyszállításnak köszönhetően az utasok száma 2%-kal, az  utaskilométer-teljesítménye 5%-kal nőtt.Budapest-Ferihegy repülőtér utasforgalma kiemelkedően, 28%-kal bővült.A Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 5%-kal csökkent.
 
A szállítási ágazatokba sorolt legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál alkalmazásban állók létszáma kismértékben, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 9%-kal növekedett.
A szállítási ágazatokhoz tartozó (közúton az ágazaton kívülieket is magában foglaló) vállalkozások  által szállított áruk tömege 6%-kal nőtt. A közúti áruszállítás 9%-kal bővült, a vasúti áruszállítás 3%-kal csökkent. Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 16%-kal nőtt, ezen belül közúton 25%-os, vasúton 3%-os volt a növekedés. A  közúti áruszállítás részesedése az összes teljesítményből 61%, a vasúté 21%, a vízi szállításé 4% volt.
Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg 6%-kal, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 3%-kal nőtt. A nemzetközi áruszállításban – mindenekelőtt a közúti áruszállítás kimagaslóan erőteljes bővülésének köszönhetően – a szállított áruk mennyisége 9%-kal, az árutonnakilométer-teljesítmény 24%-kal emelkedett.
A közúti fuvarozásban a szakágazathoz tartozó vállalkozások részesedése az árutonna-kilométerben mért teljesítmény tekintetében 77%, az átlagos szállítási távolság 145 km (az egyéb ágazatokba sorolt vállalkozásoknál 61 km.) A társas vállalkozások árutonna-kilométerben mért részesedése 83%, a fuvardíjas szállításé 87%. A 3,5–4,99 tonna teherbírás-kategória kivételével valamennyi teherbírás-kategóriában növekedett az árutonna-kilométer teljesítmény, a legnagyobb mértékben a vontatóknál (33%).
A belvízi áruszállításban a magyar és a külföldi hajók által szállított 6,5 millió tonna áru 20%-kal, a 1652 millió árutonna-kilométer pedig 17%-kal volt magasabb az előző év hasonló időszakánál.
A távolsági személyszállításban az utasok száma 2%-kal, az utaskilométer-teljesítmény 5%-kal nőtt. Az utaskilométer-teljesítmény belföldön 2%-kal csökkent, nemzetközi viszonylatban – a légi személyszállításnak köszönhetően – 30%-kal növekedett. A légi személyszállítás részesedése 24%-ra emelkedett, a közúti személyszállításé 42%, a vasúté 34% volt.
A helyi személyszállítás utasszáma 4%-kal, az utaskilométerben mért teljesítménye 3%-kal csökkent. Ez utóbbi 66%-át az autóbusz-közlekedés teszi ki, a metró és földalatti részesedése 13%, a villamosé 12%.
Budapest-Ferihegy repülőtérre összesen 96,2 ezer járat érkezett, illetve indult, ez 17%-os növekedés. Az összes gépforgalomból a kereskedelmi le- és felszállások száma 88,6 ezer volt, ennek 42%-át a nemzeti légitársaságunk bonyolította. A repülőtér utasforgalma 6,2 millió fő volt, 28%-kal nagyobb, mint a bázisidőszakban. A MALÉV utasforgalma nem változott számottevően. A menetrend szerinti járatokon utazók száma 34%-kal emelkedett,ebből a diszkont légitársaságok utasforgalma 182%-kal volt magasabb, mint a bázisidőszakban, a charterjáratokon utazók száma 10%-kal csökkent.
 

2005. I-III. negyedévben a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 172 ezer db volt, 5%-kal kevesebb, mint a bázisidőszakban. A forgalomba helyezett gépjárművek közül a leggyakoribb személygépkocsi-gyártmányok: a Suzuki, az Opel és a Ford.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24