21 °C Budapest

Új csúcsokra tör a NATO

Pénzcentrum
2005. november 24. 08:25

A kormány - megváltoztatva a korábbi döntést - nem a Zengőn, hanem a Pécs melletti Nagy-Tubes-tetőre építené a NATO-lokátort. Itt jelenleg is egy radarállomás üzemel, a meglévő katonai objektum pedig nem számít természetvédelmi területnek.

 
Gyurcsány Ferenc elmondta: az elmúlt hónapokban kiderült, hogy van olyan megoldás, amely megkíméli Zengőt, miközben a radarépítés más alkotmányos érdeket kielégít, méghozzá a nemzet, az emberek biztonságának a védelmét. A kormányfő elmondása szerint azt javasolják, hogy a radarállomás a Pécs melletti Nagy-Tubes-tetőn épüljön fel, ahol ma is egy közel egyhektáros területen katonai objektum található rádiólokátorokkal. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kerítésen belüli rész nem természetvédelmi terület.
Sólyom László államfő az előzetes véleményeket megismerve és azokat megfontolva támogatja a kormány szándékát - közölte Gyurcsány Ferenc. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint Sólyom László a kormány döntését tudomásul vette, és azt az alkotmány környezetvédelmi elveivel összhangban lévőnek nevezte.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a lokátor felépítésével az ország légterének 98 százaléka ellenőrizhetővé válik. A szaktárca vezetője reményét fejezte ki, hogy a hatástanulmány elkészítése és az engedélyezési eljárás befejeztével, másfél éven belül NATO-forrásból megvalósítható a beruházás. A lokátorépítés költségét, esetleges többletköltségét még nem lehet tudni.
Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter közölte: a Tubes-tető, mint lehetséges helyszín korábban már felmerült, ám az ott lévő katonai objektum miatt elvetették.
Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért vezetője a környezetvédelmi minisztériumban tartott sajtótájékoztatón kijelentette: nem tökéletes ez a helyszín sem, de több rossz lehetséges helyszínből "tudomásul vehető". Közölte: a zöldek nem tiltakoznak a Tubes-tető ellen, amennyiben a beruházás miatt nem kell a hegytetőre vezető utat kiszélesíteni, és az előkészítés során megfelelő egyeztetés folyik a helyiekkel.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?