10 °C Budapest

Új csúcsokra tör a NATO

Pénzcentrum
2005. november 24. 08:25

A kormány - megváltoztatva a korábbi döntést - nem a Zengőn, hanem a Pécs melletti Nagy-Tubes-tetőre építené a NATO-lokátort. Itt jelenleg is egy radarállomás üzemel, a meglévő katonai objektum pedig nem számít természetvédelmi területnek.

 
Gyurcsány Ferenc elmondta: az elmúlt hónapokban kiderült, hogy van olyan megoldás, amely megkíméli Zengőt, miközben a radarépítés más alkotmányos érdeket kielégít, méghozzá a nemzet, az emberek biztonságának a védelmét. A kormányfő elmondása szerint azt javasolják, hogy a radarállomás a Pécs melletti Nagy-Tubes-tetőn épüljön fel, ahol ma is egy közel egyhektáros területen katonai objektum található rádiólokátorokkal. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kerítésen belüli rész nem természetvédelmi terület.
Sólyom László államfő az előzetes véleményeket megismerve és azokat megfontolva támogatja a kormány szándékát - közölte Gyurcsány Ferenc. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint Sólyom László a kormány döntését tudomásul vette, és azt az alkotmány környezetvédelmi elveivel összhangban lévőnek nevezte.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a lokátor felépítésével az ország légterének 98 százaléka ellenőrizhetővé válik. A szaktárca vezetője reményét fejezte ki, hogy a hatástanulmány elkészítése és az engedélyezési eljárás befejeztével, másfél éven belül NATO-forrásból megvalósítható a beruházás. A lokátorépítés költségét, esetleges többletköltségét még nem lehet tudni.
Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter közölte: a Tubes-tető, mint lehetséges helyszín korábban már felmerült, ám az ott lévő katonai objektum miatt elvetették.
Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért vezetője a környezetvédelmi minisztériumban tartott sajtótájékoztatón kijelentette: nem tökéletes ez a helyszín sem, de több rossz lehetséges helyszínből "tudomásul vehető". Közölte: a zöldek nem tiltakoznak a Tubes-tető ellen, amennyiben a beruházás miatt nem kell a hegytetőre vezető utat kiszélesíteni, és az előkészítés során megfelelő egyeztetés folyik a helyiekkel.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem