Új csúcsokra tör a NATO

Pénzcentrum
2005. november 24. 08:25

A kormány - megváltoztatva a korábbi döntést - nem a Zengőn, hanem a Pécs melletti Nagy-Tubes-tetőre építené a NATO-lokátort. Itt jelenleg is egy radarállomás üzemel, a meglévő katonai objektum pedig nem számít természetvédelmi területnek.

 
Gyurcsány Ferenc elmondta: az elmúlt hónapokban kiderült, hogy van olyan megoldás, amely megkíméli Zengőt, miközben a radarépítés más alkotmányos érdeket kielégít, méghozzá a nemzet, az emberek biztonságának a védelmét. A kormányfő elmondása szerint azt javasolják, hogy a radarállomás a Pécs melletti Nagy-Tubes-tetőn épüljön fel, ahol ma is egy közel egyhektáros területen katonai objektum található rádiólokátorokkal. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kerítésen belüli rész nem természetvédelmi terület.
Sólyom László államfő az előzetes véleményeket megismerve és azokat megfontolva támogatja a kormány szándékát - közölte Gyurcsány Ferenc. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint Sólyom László a kormány döntését tudomásul vette, és azt az alkotmány környezetvédelmi elveivel összhangban lévőnek nevezte.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a lokátor felépítésével az ország légterének 98 százaléka ellenőrizhetővé válik. A szaktárca vezetője reményét fejezte ki, hogy a hatástanulmány elkészítése és az engedélyezési eljárás befejeztével, másfél éven belül NATO-forrásból megvalósítható a beruházás. A lokátorépítés költségét, esetleges többletköltségét még nem lehet tudni.
Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter közölte: a Tubes-tető, mint lehetséges helyszín korábban már felmerült, ám az ott lévő katonai objektum miatt elvetették.
Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért vezetője a környezetvédelmi minisztériumban tartott sajtótájékoztatón kijelentette: nem tökéletes ez a helyszín sem, de több rossz lehetséges helyszínből "tudomásul vehető". Közölte: a zöldek nem tiltakoznak a Tubes-tető ellen, amennyiben a beruházás miatt nem kell a hegytetőre vezető utat kiszélesíteni, és az előkészítés során megfelelő egyeztetés folyik a helyiekkel.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?