28 °C Budapest

Ki, mire, mennyit - fizet ? Fókuszban a luxusadó (PwC)

Pénzcentrum
2005. november 24. 11:48

A luxusadóról szóló a vagyonarányos közteherviselés érvényre juttatásának szándékával megalkotott és kizárólag magánszemélyeket terhelő törvény - mely 2006. január 1-én lép hatályba - új bevételi forrást teremt az önkormányzatok számára.

A luxusadóról szóló a vagyonarányos közteherviselés érvényre juttatásának szándékával megalkotott és kizárólag magánszemélyeket terhelő törvény – mely 2006. január 1-én lép hatályba – új bevételi forrást teremt az önkormányzatok számára.
Luxusadó tárgya a magánszemély tulajdonában álló, Magyar Köztársaság területén fekvő lakásnak, üdülőnek minősülő épület, ha az épület épületrészekre osztható, akkor az épületrész (továbbiakban együttesen: lakóingatlan), illetve a magánszemély ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogával terhelt lakóingatlan, amennyiben ezen lakóingatlannak a törvény rendelkezései alapján számított értéke a 100 millió forintot meghaladja.
Luxusadó fizetésére kötelezett az adóév első napján az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joggal nem terhelt lakóingatlannal rendelkező magánszemély, illetve ingatlannyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joggal terhelt lakóingatlan esetén annak gyakorlására jogosult magánszemély.
A luxusadó alapja a lakóingatlannak a törvény rendelkezései alapján számított értéke, mely számított érték a lakóingatlan alapértéke és az adott lakóingatlan műszaki és fizikai jellemzőit tükröző korrekciós együtthatóinak szorzata.
A lakóingatlan alapértékének kiszámítása a következő módon történik: A törvény tartalmazza az illetékforgalmi értékadatok alapján megyénként (azon belül településtípusonként) és lakóingatlanfajtánként a típusingatlanra jellemző, m2-re vetített forgalmi értékhatárokat. Ezen értékhatárokon belül az egyes önkormányzatok a 2006. március 31-ig kihirdetendő rendeleteikben két adóévre előre, lakóingatlanonként – szükség esetén értékövezetek kijelölésével – megállapítják az irányadó forgalmi értékeket. A lakóingatlan alapértéke az irányadó forgalmi érték és a lakóingatlan hasznos alapterületének a szorzata.

A luxusadó mértéke a lakóingatlan számított értékének 100 millió forint feletti része utáni 0,5%. A luxusadóból – a kétszeres adófizetés kizárása céljából – levonható a lakóingatlan után az adóévben megfizetett építményadó, az üdülőépület utáni idegenforgalmi adó, illetve a magánszemély kommunális adója. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a luxusadó fizetésére kötelezettnek első ízben 2006. április 30-ig kell bevallást beadnia a települési önkormányzathoz, mely tartalmazza a lakóingatlan adatait, illetve a figyelembe veendő korrekciós tényezőket. A települési önkormányzat a bevallott adatok alapján határozatban megállapítja az adóévben fizetendő luxusadó összegét, melyet a magánszemélynek két részletben, a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül, legkorábban március 15-ig,illetve szeptember 15-ig kell megfizetnie.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?