Ki, mire, mennyit - fizet ? Fókuszban a luxusadó (PwC)

Pénzcentrum
2005. november 24. 11:48

A luxusadóról szóló a vagyonarányos közteherviselés érvényre juttatásának szándékával megalkotott és kizárólag magánszemélyeket terhelő törvény - mely 2006. január 1-én lép hatályba - új bevételi forrást teremt az önkormányzatok számára.

A luxusadóról szóló a vagyonarányos közteherviselés érvényre juttatásának szándékával megalkotott és kizárólag magánszemélyeket terhelő törvény – mely 2006. január 1-én lép hatályba – új bevételi forrást teremt az önkormányzatok számára.
Luxusadó tárgya a magánszemély tulajdonában álló, Magyar Köztársaság területén fekvő lakásnak, üdülőnek minősülő épület, ha az épület épületrészekre osztható, akkor az épületrész (továbbiakban együttesen: lakóingatlan), illetve a magánszemély ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogával terhelt lakóingatlan, amennyiben ezen lakóingatlannak a törvény rendelkezései alapján számított értéke a 100 millió forintot meghaladja.
Luxusadó fizetésére kötelezett az adóév első napján az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joggal nem terhelt lakóingatlannal rendelkező magánszemély, illetve ingatlannyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joggal terhelt lakóingatlan esetén annak gyakorlására jogosult magánszemély.
A luxusadó alapja a lakóingatlannak a törvény rendelkezései alapján számított értéke, mely számított érték a lakóingatlan alapértéke és az adott lakóingatlan műszaki és fizikai jellemzőit tükröző korrekciós együtthatóinak szorzata.
A lakóingatlan alapértékének kiszámítása a következő módon történik: A törvény tartalmazza az illetékforgalmi értékadatok alapján megyénként (azon belül településtípusonként) és lakóingatlanfajtánként a típusingatlanra jellemző, m2-re vetített forgalmi értékhatárokat. Ezen értékhatárokon belül az egyes önkormányzatok a 2006. március 31-ig kihirdetendő rendeleteikben két adóévre előre, lakóingatlanonként – szükség esetén értékövezetek kijelölésével – megállapítják az irányadó forgalmi értékeket. A lakóingatlan alapértéke az irányadó forgalmi érték és a lakóingatlan hasznos alapterületének a szorzata.

A luxusadó mértéke a lakóingatlan számított értékének 100 millió forint feletti része utáni 0,5%. A luxusadóból – a kétszeres adófizetés kizárása céljából – levonható a lakóingatlan után az adóévben megfizetett építményadó, az üdülőépület utáni idegenforgalmi adó, illetve a magánszemély kommunális adója. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a luxusadó fizetésére kötelezettnek első ízben 2006. április 30-ig kell bevallást beadnia a települési önkormányzathoz, mely tartalmazza a lakóingatlan adatait, illetve a figyelembe veendő korrekciós tényezőket. A települési önkormányzat a bevallott adatok alapján határozatban megállapítja az adóévben fizetendő luxusadó összegét, melyet a magánszemélynek két részletben, a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül, legkorábban március 15-ig,illetve szeptember 15-ig kell megfizetnie.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem