16 °C Budapest

Az internet hatása a közszférára

Pénzcentrum
2005. november 24. 11:05

Az országok közötti verseny éleződésével a közszférában működő szervezeteknek is különös gondot kell fordítaniuk az általuk nyújtott szolgáltatások színvonalának, elérhetőségének és költséghatékonyságának javítására. A Cisco Net Impact elnevezésű felméréssorozata azt vizsgálja, hogy az egyes szervezetek milyen mértékű hatékonyságnövekedést érhetnek el az internetes alkalmazások és a hálózati technológiák bevezetésével, illetve a folyamatok és a szervezet átalakításával.

 
Az országok közötti verseny éleződésével a közszférában működő szervezeteknek is különös gondot kell fordítaniuk az általuk nyújtott szolgáltatások színvonalának, elérhetőségének és költséghatékonyságának javítására. A Cisco Net Impact elnevezésű felméréssorozata azt vizsgálja, hogy az egyes szervezetek milyen mértékű hatékonyságnövekedést érhetnek el az internetes alkalmazások és a hálózati technológiák bevezetésével, illetve a folyamatok és a szervezet átalakításával.
A sorozat közintézményeket vizsgáló tanulmánya (Net Impact: Public Sector) kimutatta, hogy a magyarországi közszférában működő szervezetek internetes ellátottsága, hálózati és technológiai felkészültsége magas színvonalú. A rendelkezésre álló sávszélesség tekintetében a magyar közintézmények megfelelő alapokkal rendelkeznek hatékonyságuk további javításához. A tanulmány ugyanakkor arra is rámutatott, hogy csak akkor tudják teljes mértékben kihasználni a hatékonyságnövelési lehetőségeket, ha sikerül megfelelően átszervezni folyamataikat, számítógépes és önkiszolgáló megoldásokkal könnyebben elérhetővé tenni a lakosságnak nyújtott szolgáltatásaikat, illetve megvalósítani az új technológiákkal támogatott szolgáltatásokhoz nélkülözhetetlen szemléletváltást.
A szervezetek a megfelelő ICT-beruházásoknak köszönhetően jelentős költségmegtakarításokra tehetnek szert. A korábbi Net Impact tanulmányok kimutatták, hogy a hálózati technológiákra, üzleti folyamatokra és alkalmazásokra irányuló beruházásokkal átlagosan 20-30%-kal csökkenthetők az üzemeltetési költségek. A közszolgáltatásokat és azok kiegészítő tevékenységeit automatizáló hálózati alkalmazások bevezetésének fő okaként a 8 európai országban elvégzett kutatás során megkérdezett közintézmények 71%-a a költségcsökkentést említette. Magyarországon a közintézmények több mint felétől (55%-ától) várja el fenntartójuk, hogy ICT-beruházások révén csökkentsék üzemeltetési költségeiket. A tanulmány szerint a megvalósuló költségcsökkenés elsősorban az e-szolgáltatásoknak tudható be. Az önkiszolgáló jellegű szolgáltatásokat ugyanis egyre több állampolgár használja, és az ügyek mind nagyobb hányadát intézik ilyen úton. Az elektronikus ügyintézésben részvevők számának, vagy az ilyen módon elintézett ügyek arányának megkétszereződése egyaránt legalább 10-10%-os csökkenést eredményez az üzemeltetési költségekben, miközben az ügyfelek elégedettsége 20%-ot meghaladó mértékben növekedhet.
Az EMEA régiót vizsgáló első Net Impact: Public Sector felmérés szerint a közszférában működő legtöbb európai szervezetnél (86%) jelenleg folyamatban van az e-szolgáltatások házon belüli bevezetése. Lényegesen alacsonyabb a külső szereplőket, azaz állampolgárokat vagy más intézményeket célzó e-szolgáltatások megvalósításán fáradozó szervezeteknek az aránya (57%). Ezek az arányok a magyarországi közintézmények tekintetében is helytállóak, azzal a különbséggel, hogy az e-szolgáltatásokat csupán a szervezetek 46%-a terjeszti ki, vagy tervezi kiterjeszteni az állampolgárokra. Ennek egyik oka az lehet, hogy egyelőre háttértevékenységeik fejlesztésére, valamint rendszereik bevezetésére és integrációjára fókuszálnak.
„A magyar közintézmények számára jelentkező kihívás abban áll, hogy az új alkalmazások bevezetése előtt hatékonyabbá tegyék folyamataikat” – nyilatkozta Yvon Le Roux, a Cisco Systems közszféráért felelő alelnöke, majd hozzátette: „A felmérések azt mutatják, hogy a technológiai fejlesztések révén a szervezetek fokozhatják hatékonyságukat, és az életszínvonal javításán keresztül végső soron a gazdaság egészére kihathatnak.”
A 2004-ben nyolc európai ország bevonásával készített Net Impact: Public Sector tanulmány az infokommunikációs technológiák hatékonyságra gyakorolt hatását vizsgálta. 2005-ben a Cisco és a Momentum Research Group piackutató cég a tanulmánysorozatot további öt EMEA-régióbeli országra – többek között Magyarországra – is kiterjesztette. A 2004-es és 2005-ös Net Impact: Public Sector felmérésekben több mint 1800 informatikai és üzleti döntéshozó vett részt. Az interjúk során a magyarországi közszférából összesen 230 döntéshozót kérdeztek meg.

„A tanulmány egyértelműen felvázolja azokat a teendőket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a magyar közintézmények élvezni tudják technológiai beruházásaik gyümölcsét” – nyilatkozta Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója. „Többségüknek folyamataik javítására, és – elsősorban külső – szolgáltatási tevékenységükre kell összpontosítaniuk. Mindezek mellett szükségük van olyan kvantitatív értékelési módszerekre is, amelyekkel nyomon követhetik működésük hatékonyságát. Kimutatható ugyanis, hogy a mérőszámaik alakulását figyelemmel kísérő szervezetek nagyobb javulást érhetnek el, mint azok, amelyek nem rendelkeznek ilyen visszajelzésekkel. A legjelentősebb eredmények elsősorban a lakosság elégedettségében és az ügyenkénti átlagköltségek csökkenésében mutatkoznak” – fejtette ki Budafoki Róbert.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm