7 °C Budapest

Több száz milliót szórakozunk el hétvégente

Pénzcentrum
2005. november 23. 11:00

Becslések szerint Magyarországon 80-100 ezer ember jár hétvégenként szórakozni diszkókba, partikra, koncertekre, ez 150-300 millió forintos forgalmat jelent - írja a Napi Gazdaság.

Becslések szerint Magyarországon 80–100 ezer ember jár hétvégenként szórakozni diszkókba, partikra, koncertekre, ez 150–300 millió forintos forgalmat jelent - írja a Napi Gazdaság.
Az élőzenei koncertek ebből mindössze 10 százalékot képviselnek, azok fele is Budapesten zajlik. (A fővárosban 30-40 olyan klub van, amelyik legalább évi negyven 300 fősnél nagyobb rendezvényt tud tartani, ebből körülbelül tíz klubban van élőzenei koncert.) Nincs elég helyiség, a közönség nem nyitott az újdonságokra, a kommersz mindenek fölött áll – sorolják a hozzáértők a magyar klubélet problémáit. Ellentétben az európai nagyvárosokkal, nálunk nem elég az emberek kíváncsisága ahhoz, hogy elmenjenek egy koncertre.
Gazdaságilag elsősorban az elektronikus zenei műfajok, illetve az erre szakosodott diszkók bizonyulnak életképesnek Ennek oka egyrészt a műfaj népszerűsége, másrészt, hogy az ilyen zenék kedvelői általában az átlagosnál jobban vannak eleresztve, nem riadnak vissza kisebb rendezvényeken sem a háromezer forint körüli belépőktől, ami koncerteknél csak a legnagyobb nevek esetén jöhet szóba. Emellett általában inkább a drágább italokat fogyasztják – szemben például a rockszíntér szereplőivel –, jelentős pluszbevételt hozva a klubok tulajdonosainak.
 A minőségi zenét játszó, de itthon még nem ismert zenekar kizárólag valamilyen hazai előadó előzenekaraként vezethető be, ráadásul csak akkor, amikor külföldön már lefutóban van. Vannak persze jól működő területek is, ilyen például a budapesti dzsesszélet, amely időnként világsztárokkal is büszkélkedhet- főleg azért, mert a könnyűzenébe áramló szponzorpénzek legnagyobb része ezt a műfajt támogatja.
 

Szakértők szerint a fejlődés útja az lenne, ha vidéken is beindulna az élet, ám 8-10 egyetemi város kivételével alig akad olyan település ahol havi két élőzenei koncertnél több van.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm