19 °C Budapest

A lakosság hatvan százaléka írástudatlan

Pénzcentrum
2005. november 23. 08:10

Az elmúlt két évben sikerült lerakni az információs társadalom alapjait, a következő időszak legfontosabb feladata az ország lakosságának hatvan százalékát érintő digitális írástudatlanság felszámolása - mondta Kovács Kálmán szakminiszter az Országgyűlés informatikai bizottságának éves meghallgatásán.

Az elmúlt két évben sikerült lerakni az információs társadalom alapjait, a következő időszak legfontosabb feladata az ország lakosságának hatvan százalékát érintő digitális írástudatlanság felszámolása - mondta Kovács Kálmán szakminiszter az Országgyűlés informatikai bizottságának éves meghallgatásán.
Az elmúlt két évben sikerült lerakni az információs társadalom alapjait Magyarországon, a személyes adatok védelmének tiszteletben tartásával megszületett az elektronikus információszabadságról szóló törvény, erős verseny indult el a távközlési szektorban, több mint 2500 településre jutott el a szélessávú Közháló, a Közigazgatási eljárásról szóló törvény pedig megteremtette az elektronikus ügyintézés feltételeit. Megalakult a Jövő Házát, a Csodák Palotáját, a Nemzeti Digitális Adattárat (NDA) és a Nemzeti Audiovizuális Archívumot felügyelő Neumann Kht. és erősödött a hazai informatikai szektor nemzetközi jelenléte - összegezte a ciklusban elért eredményeket Kovács Kálmán szakminiszter az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának éves meghallgatásán.
A távközlési versenyt jelzi, hogy az elmúlt hetekben több szolgáltatónál ötezer forint alá csökkentek a szélessávú (ADSL) internet havidíjai, ez az összeg egyébként korábbi felmérések szerint lélektani határnak számít: ilyen tarifák mellett váltanának szélessávra a modemesek. A tarifák csökkenését az OECD 2002-2004-es időszakot vizsgáló jelentése is alátámasztja - közölte Kovács Kálmán. Az év végéig további négyszáz teleülésen épül ki a Közháló, 2006 közepére pedig a tárcai számításai szerint minden második háztartásban lesz asztali számítógép. Az internetezők száma 2006 végére 2 millióval bővülhet.
EU: hozzáférés helyett hozzáértés
Európa az információs társadalom fejlesztésében a hozzáférésről a hozzáértésre helyezi át a hangsúlyt, ennek megfelelően a GVOP informatikai tárgyú pályázatai nagyrészt szolgáltatásfejlesztéseket támogatnak, kivétel ez alól a szélessávú Internet kiépítésének támogatása.
A miniszter szerint a legnehezebb feladat a felhasználói igények felkeltése, mert a magyarok legalább 60 százalékának nincs gyakorlata a számítógép használatában. A digitális szakadék felszámolására speciális képzési programok indultak vakoknak, mozgássérülteknek és időseknek, elindult az IT-mentorok képzése.
Az idei év második felének feladata volt az NFT előkészítése, ehhez a szakmai szervezetek bevonásával iparpolitikai ajánlás is készült. Az IHM elkészítette és társadalmi vitára bocsátotta a Nemzeti Szélessávú Stratégiát, a a médiatörvény digitális televíziózás elterjedését gátló szabályai miatt pedig az Alkotmánybírósághoz fordult a miniszter.
Az informatikai szektor külgazdasági kapcsolatrendszerét erősíti, hogy az Egyesült Államok-beli Virginia után immár Shenzenben (Kína) is létrejött a Magyar Technológiai Központ (HTEC).

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm