21 °C Budapest

A lakosság hatvan százaléka írástudatlan

Pénzcentrum
2005. november 23. 08:10

Az elmúlt két évben sikerült lerakni az információs társadalom alapjait, a következő időszak legfontosabb feladata az ország lakosságának hatvan százalékát érintő digitális írástudatlanság felszámolása - mondta Kovács Kálmán szakminiszter az Országgyűlés informatikai bizottságának éves meghallgatásán.

Az elmúlt két évben sikerült lerakni az információs társadalom alapjait, a következő időszak legfontosabb feladata az ország lakosságának hatvan százalékát érintő digitális írástudatlanság felszámolása - mondta Kovács Kálmán szakminiszter az Országgyűlés informatikai bizottságának éves meghallgatásán.
Az elmúlt két évben sikerült lerakni az információs társadalom alapjait Magyarországon, a személyes adatok védelmének tiszteletben tartásával megszületett az elektronikus információszabadságról szóló törvény, erős verseny indult el a távközlési szektorban, több mint 2500 településre jutott el a szélessávú Közháló, a Közigazgatási eljárásról szóló törvény pedig megteremtette az elektronikus ügyintézés feltételeit. Megalakult a Jövő Házát, a Csodák Palotáját, a Nemzeti Digitális Adattárat (NDA) és a Nemzeti Audiovizuális Archívumot felügyelő Neumann Kht. és erősödött a hazai informatikai szektor nemzetközi jelenléte - összegezte a ciklusban elért eredményeket Kovács Kálmán szakminiszter az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának éves meghallgatásán.
A távközlési versenyt jelzi, hogy az elmúlt hetekben több szolgáltatónál ötezer forint alá csökkentek a szélessávú (ADSL) internet havidíjai, ez az összeg egyébként korábbi felmérések szerint lélektani határnak számít: ilyen tarifák mellett váltanának szélessávra a modemesek. A tarifák csökkenését az OECD 2002-2004-es időszakot vizsgáló jelentése is alátámasztja - közölte Kovács Kálmán. Az év végéig további négyszáz teleülésen épül ki a Közháló, 2006 közepére pedig a tárcai számításai szerint minden második háztartásban lesz asztali számítógép. Az internetezők száma 2006 végére 2 millióval bővülhet.
EU: hozzáférés helyett hozzáértés
Európa az információs társadalom fejlesztésében a hozzáférésről a hozzáértésre helyezi át a hangsúlyt, ennek megfelelően a GVOP informatikai tárgyú pályázatai nagyrészt szolgáltatásfejlesztéseket támogatnak, kivétel ez alól a szélessávú Internet kiépítésének támogatása.
A miniszter szerint a legnehezebb feladat a felhasználói igények felkeltése, mert a magyarok legalább 60 százalékának nincs gyakorlata a számítógép használatában. A digitális szakadék felszámolására speciális képzési programok indultak vakoknak, mozgássérülteknek és időseknek, elindult az IT-mentorok képzése.
Az idei év második felének feladata volt az NFT előkészítése, ehhez a szakmai szervezetek bevonásával iparpolitikai ajánlás is készült. Az IHM elkészítette és társadalmi vitára bocsátotta a Nemzeti Szélessávú Stratégiát, a a médiatörvény digitális televíziózás elterjedését gátló szabályai miatt pedig az Alkotmánybírósághoz fordult a miniszter.
Az informatikai szektor külgazdasági kapcsolatrendszerét erősíti, hogy az Egyesült Államok-beli Virginia után immár Shenzenben (Kína) is létrejött a Magyar Technológiai Központ (HTEC).

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem