9 °C Budapest

4000 milliárd forint forgalom kilenc hónap alatt - fellendült a kereskedelem

Pénzcentrum
2005. november 23. 09:00

A legfrissebb adatok szerint tovább gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése: a változatlan áron számított forgalom szeptemberben 7,3%-kal, a III. negyedévben 6,0%-kal, az első kilenc hónapban 5,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján. Az egy hónappal korábbihoz képest 1,0%-os növekedést jelez szeptemberben a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex.

 
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az első kilenc hónapban folyó áron 3 991,8 milliárd forint, ezen belül szeptemberben 489,1 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.
Az előző év azonos hónapjához képest – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainak volumene 6,6%-kal emelkedett. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó (a hipermarketeket és a szupermarketek is tartalmazó) üzletek értékesítési volumene nőtt gyorsabban (6,7%-kal), ettől elmaradt az élelmiszer-szaküzleteké (5,0%).
A nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai az átlagosnál gyorsabban, 7,9%-kal nőttek. Ezen belül a legdinamikusabban az illatszer-, a könyv-, újság-, papíráru-, valaminta bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem változatlan áras forgalma bővült. Dinamikusan emelkedett a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem.Mérséklődtek a használtcikk-, valamint az egyéb iparcikk-kiskereskedelmi eladások.
Az egy hónappal korábbihoz képest szeptemberben – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítésének volumene 1,0%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 1,2%-kal bővült. Utóbbin belül a leggyorsabban a csomagküldő, a könyv-, újság-, papíráru-, valamint az illatszer- kiskereskedelem forgalma nőtt.
Az Eurostat előzetes becslése szerint szeptemberben az Európai Unió 25 tagállamának átlagában 1,4%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, naptárhatással kiigazítva, az eurózóna országaiban pedig 0,9%-os növekedést jeleztek. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva ugyanakkor a 25 tagországban 0,1%-os, az eurózóna országaiban 0,4%-os mérséklődés következett be a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.
A még nem minden országra publikált adatok szerint az előző év azonos hónapjához mért legmagasabb növekedést a lett (21,4%), a litván (17,7%) és a szlovák (12,9%) kiskereskedelem érte el. Az Egyesült Királyságban 0,8%-os, Franciaországban 2,6%-os bővülést regisztráltak. Ugyanakkor tovább mélyült (1,4%-osra) a visszaesés Németországban, és a korábbi hónapokban növekedést mutató Belgiumban is csökkenés következett be (1,5%-kal).
Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai eladási volumene szeptemberben 1,1%-kal, a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemé 0,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) hazai kiskereskedelmi forgalmi volumenszeptemberben 5,5%-kal,az I-IX. hónapban 4,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A szokásos rend szerint megtörtént a 2005. II. negyedévi adatok felülvizsgálata, a pótlólag beérkezett, valamint javított adatokkal való ismételt feldolgozása. Az előzetesen publikálthoz képest a II. negyedévi folyó áras országos kiskereskedelmi forgalom (havi és negyedéves szinten egyaránt) kevesebb mint 1%-kal módosult.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem