4000 milliárd forint forgalom kilenc hónap alatt - fellendült a kereskedelem

Pénzcentrum
2005. november 23. 09:00

A legfrissebb adatok szerint tovább gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése: a változatlan áron számított forgalom szeptemberben 7,3%-kal, a III. negyedévben 6,0%-kal, az első kilenc hónapban 5,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján. Az egy hónappal korábbihoz képest 1,0%-os növekedést jelez szeptemberben a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex.

 
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az első kilenc hónapban folyó áron 3 991,8 milliárd forint, ezen belül szeptemberben 489,1 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.
Az előző év azonos hónapjához képest – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainak volumene 6,6%-kal emelkedett. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó (a hipermarketeket és a szupermarketek is tartalmazó) üzletek értékesítési volumene nőtt gyorsabban (6,7%-kal), ettől elmaradt az élelmiszer-szaküzleteké (5,0%).
A nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai az átlagosnál gyorsabban, 7,9%-kal nőttek. Ezen belül a legdinamikusabban az illatszer-, a könyv-, újság-, papíráru-, valaminta bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem változatlan áras forgalma bővült. Dinamikusan emelkedett a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem.Mérséklődtek a használtcikk-, valamint az egyéb iparcikk-kiskereskedelmi eladások.
Az egy hónappal korábbihoz képest szeptemberben – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítésének volumene 1,0%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 1,2%-kal bővült. Utóbbin belül a leggyorsabban a csomagküldő, a könyv-, újság-, papíráru-, valamint az illatszer- kiskereskedelem forgalma nőtt.
Az Eurostat előzetes becslése szerint szeptemberben az Európai Unió 25 tagállamának átlagában 1,4%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, naptárhatással kiigazítva, az eurózóna országaiban pedig 0,9%-os növekedést jeleztek. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva ugyanakkor a 25 tagországban 0,1%-os, az eurózóna országaiban 0,4%-os mérséklődés következett be a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.
A még nem minden országra publikált adatok szerint az előző év azonos hónapjához mért legmagasabb növekedést a lett (21,4%), a litván (17,7%) és a szlovák (12,9%) kiskereskedelem érte el. Az Egyesült Királyságban 0,8%-os, Franciaországban 2,6%-os bővülést regisztráltak. Ugyanakkor tovább mélyült (1,4%-osra) a visszaesés Németországban, és a korábbi hónapokban növekedést mutató Belgiumban is csökkenés következett be (1,5%-kal).
Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai eladási volumene szeptemberben 1,1%-kal, a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemé 0,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) hazai kiskereskedelmi forgalmi volumenszeptemberben 5,5%-kal,az I-IX. hónapban 4,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A szokásos rend szerint megtörtént a 2005. II. negyedévi adatok felülvizsgálata, a pótlólag beérkezett, valamint javított adatokkal való ismételt feldolgozása. Az előzetesen publikálthoz képest a II. negyedévi folyó áras országos kiskereskedelmi forgalom (havi és negyedéves szinten egyaránt) kevesebb mint 1%-kal módosult.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm