8 °C Budapest

Legnagyobbak között a HVB

Pénzcentrum
2005. november 22. 08:28

Az UniCredit és a HVB Csoport részvényesei között végrehajtott sikeres részvénycserével megalakult az új UniCredit Csoport, mely során a HVB Csoport részvényeseinek 93,93 százaléka fogadta el az UniCredit ajánlatát. A 2005. június végén közölt 770 milliárd euró mérlegfőösszeggel, és a megközelítően 54 milliárd eurós piaci értékkel (piaci kapitalizációval) rendelkező UniCredit Bankcsoport a pénzügyi szolgáltatások piacán Európa egyik vezető szereplőjévé vált.

Magyarországon az új UniCredit Csoportot a HVB Bank Hungary Rt. képviseli. Az 1 milliárd fölötti HUF mérlegfőösszegű HVB Bank magyarországi hálózatának közel 50 fiókján keresztül több mint 122 ezer ügyfélnek nyújtja pénzügyi szolgáltatásait. A HVB Bank mérlegfőösszege alapján a magyar bankszektor hetedik helyét foglalja el. Különösen erős vállalati – ezen belül is nagyvállalati – területen betöltött pozíciója, mindemellett erőteljesen fejlődnek közép- és kisvállalati, lakossági, és ingatlanfinanszírozási üzletágai.
A HVB Bank Hungary Rt. továbbra is a bécsi székhelyű Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) leányvállalata marad, amely mostantól az újonnan alakult UniCredit Csoport tagja. A tervek szerint Bécs lesz a Bankcsoport közép-kelet-európai divíziójának új központja. Az összevont közép-kelet-európai hálózat egységeinek száma több mint 1.000 fiókról közel 2.800-ra növekszik, míg mérlegfőösszege 36,5-ről körülbelül 80 milliárd euróra emelkedik. A régióban dolgozó munkatársak száma is megduplázódik, 19.000-ről közel 50.000-re. A közép-európai országokon kívül az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai divíziója felel majd az üzleti működésért Oroszországban, Ukrajnában, Törökországban és a Baltikumban, azaz ezzel együtt a régióban 17 ország ügyfeleit szolgálja ki.

Az új UniCredit Csoport közép-kelet-európai divíziója Erich Hampel, a BA-CA igazgatótanács elnökének irányítása alatt működik majd.  A terveknek megfelelően Erich Hampelt az UniCredit 2005. november 18-án megtartott igazgatótanácsi ülésén beválasztották a kibővített UniCredit Csoport vezetői testületébe.

EZT OLVASTAD MÁR?