Két év múlva, húszezer helyen adhatunk le évi fél kilót

Pénzcentrum
2005. november 22. 08:44

Magyarországon két év múlva már húszezer helyen - főleg üzletekben, áruházakban - lehet majd leadni a használt elemeket. A gyártóknak, forgalmazóknak kötelező visszavenniük az elemeket - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

Magyarországon két év múlva már húszezer helyen - főleg üzletekben, áruházakban - lehet majd leadni a használt elemeket. A gyártóknak, forgalmazóknak kötelező visszavenniük az elemeket - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.
Egy család egy évben átlagosan fél kilónyi használt elemet dob a szemétbe, e környezeti kockázat mérséklésére új gyűjtő rendszer épül ki - jelentette be Persányi Miklós. A környezetvédelmi miniszter részvételével hétfőn egy budaörsi hipermarketben helyezték el az első új gyűjtőpontot. Az idén lépett életbe a törvény, amely szerint a gyártóknak, forgalmazóknak kötelességük visszavenni a használt elemeket, amelyek fém és savas anyag tartalmuk miatt veszélyes hulladéknak minősülnek.
Néhány iskola és önkormányzat már korábban megszervezte az elemek begyűjtését, a mostani program ezeket a kezdeményezéseket tereli egy mederbe: két éven belül az ország üzleteiben, áruházaiban összesen 20 ezer gyűjtőpont létesül. Mindezek mellett a már meglévő gyűjtőhelyek is megmaradnak, ám az átvett elemek ártalmatlanítási költségeit a gyártók már magukra vállalják. Az elemgyűjtő pontok listáját a használt elemek begyűjtését koordináló szervezet, a RE'LEM Kht. ( www.hasznaltelem.hu) honlapjáról lehet letölteni.
A tervek szerint az évi, körülbelül 2000 tonnányi használt elem begyűjtésén felül jövőre, a környezetre szintén veszélyt jelentő, lejárt szavatosságú gyógyszerek, és a fel nem használt festékek gyűjtésének rendszerét is kiépítik, hogy ezzel is mérsékeljék a háztartási hulladékból a szemétlerakókba, onnan pedig a talajvízbe szivárgó mérgező anyagok mennyiségét - hívta fel rá a figyelmet Persányi Miklós.

A gyártóknak idén a forgalomba hozott szárazelemek és kis kapacitású akkumulátorok legalább 7, jövőre 10, 2007-ben pedig 13 százalékát kell majd visszagyűjteniük és ártalmatlanítaniuk.

(forrás: Kormányzati Hírportál)
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem