21 °C Budapest

Két év múlva, húszezer helyen adhatunk le évi fél kilót

Pénzcentrum
2005. november 22. 08:44

Magyarországon két év múlva már húszezer helyen - főleg üzletekben, áruházakban - lehet majd leadni a használt elemeket. A gyártóknak, forgalmazóknak kötelező visszavenniük az elemeket - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

Magyarországon két év múlva már húszezer helyen - főleg üzletekben, áruházakban - lehet majd leadni a használt elemeket. A gyártóknak, forgalmazóknak kötelező visszavenniük az elemeket - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.
Egy család egy évben átlagosan fél kilónyi használt elemet dob a szemétbe, e környezeti kockázat mérséklésére új gyűjtő rendszer épül ki - jelentette be Persányi Miklós. A környezetvédelmi miniszter részvételével hétfőn egy budaörsi hipermarketben helyezték el az első új gyűjtőpontot. Az idén lépett életbe a törvény, amely szerint a gyártóknak, forgalmazóknak kötelességük visszavenni a használt elemeket, amelyek fém és savas anyag tartalmuk miatt veszélyes hulladéknak minősülnek.
Néhány iskola és önkormányzat már korábban megszervezte az elemek begyűjtését, a mostani program ezeket a kezdeményezéseket tereli egy mederbe: két éven belül az ország üzleteiben, áruházaiban összesen 20 ezer gyűjtőpont létesül. Mindezek mellett a már meglévő gyűjtőhelyek is megmaradnak, ám az átvett elemek ártalmatlanítási költségeit a gyártók már magukra vállalják. Az elemgyűjtő pontok listáját a használt elemek begyűjtését koordináló szervezet, a RE'LEM Kht. ( www.hasznaltelem.hu) honlapjáról lehet letölteni.
A tervek szerint az évi, körülbelül 2000 tonnányi használt elem begyűjtésén felül jövőre, a környezetre szintén veszélyt jelentő, lejárt szavatosságú gyógyszerek, és a fel nem használt festékek gyűjtésének rendszerét is kiépítik, hogy ezzel is mérsékeljék a háztartási hulladékból a szemétlerakókba, onnan pedig a talajvízbe szivárgó mérgező anyagok mennyiségét - hívta fel rá a figyelmet Persányi Miklós.

A gyártóknak idén a forgalomba hozott szárazelemek és kis kapacitású akkumulátorok legalább 7, jövőre 10, 2007-ben pedig 13 százalékát kell majd visszagyűjteniük és ártalmatlanítaniuk.

(forrás: Kormányzati Hírportál)
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem