28 °C Budapest

Két év múlva, húszezer helyen adhatunk le évi fél kilót

Pénzcentrum
2005. november 22. 08:44

Magyarországon két év múlva már húszezer helyen - főleg üzletekben, áruházakban - lehet majd leadni a használt elemeket. A gyártóknak, forgalmazóknak kötelező visszavenniük az elemeket - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

Magyarországon két év múlva már húszezer helyen - főleg üzletekben, áruházakban - lehet majd leadni a használt elemeket. A gyártóknak, forgalmazóknak kötelező visszavenniük az elemeket - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.
Egy család egy évben átlagosan fél kilónyi használt elemet dob a szemétbe, e környezeti kockázat mérséklésére új gyűjtő rendszer épül ki - jelentette be Persányi Miklós. A környezetvédelmi miniszter részvételével hétfőn egy budaörsi hipermarketben helyezték el az első új gyűjtőpontot. Az idén lépett életbe a törvény, amely szerint a gyártóknak, forgalmazóknak kötelességük visszavenni a használt elemeket, amelyek fém és savas anyag tartalmuk miatt veszélyes hulladéknak minősülnek.
Néhány iskola és önkormányzat már korábban megszervezte az elemek begyűjtését, a mostani program ezeket a kezdeményezéseket tereli egy mederbe: két éven belül az ország üzleteiben, áruházaiban összesen 20 ezer gyűjtőpont létesül. Mindezek mellett a már meglévő gyűjtőhelyek is megmaradnak, ám az átvett elemek ártalmatlanítási költségeit a gyártók már magukra vállalják. Az elemgyűjtő pontok listáját a használt elemek begyűjtését koordináló szervezet, a RE'LEM Kht. ( www.hasznaltelem.hu) honlapjáról lehet letölteni.
A tervek szerint az évi, körülbelül 2000 tonnányi használt elem begyűjtésén felül jövőre, a környezetre szintén veszélyt jelentő, lejárt szavatosságú gyógyszerek, és a fel nem használt festékek gyűjtésének rendszerét is kiépítik, hogy ezzel is mérsékeljék a háztartási hulladékból a szemétlerakókba, onnan pedig a talajvízbe szivárgó mérgező anyagok mennyiségét - hívta fel rá a figyelmet Persányi Miklós.

A gyártóknak idén a forgalomba hozott szárazelemek és kis kapacitású akkumulátorok legalább 7, jövőre 10, 2007-ben pedig 13 százalékát kell majd visszagyűjteniük és ártalmatlanítaniuk.

(forrás: Kormányzati Hírportál)
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?