26 °C Budapest

Két év múlva, húszezer helyen adhatunk le évi fél kilót

Pénzcentrum
2005. november 22. 08:44

Magyarországon két év múlva már húszezer helyen - főleg üzletekben, áruházakban - lehet majd leadni a használt elemeket. A gyártóknak, forgalmazóknak kötelező visszavenniük az elemeket - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

Magyarországon két év múlva már húszezer helyen - főleg üzletekben, áruházakban - lehet majd leadni a használt elemeket. A gyártóknak, forgalmazóknak kötelező visszavenniük az elemeket - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.
Egy család egy évben átlagosan fél kilónyi használt elemet dob a szemétbe, e környezeti kockázat mérséklésére új gyűjtő rendszer épül ki - jelentette be Persányi Miklós. A környezetvédelmi miniszter részvételével hétfőn egy budaörsi hipermarketben helyezték el az első új gyűjtőpontot. Az idén lépett életbe a törvény, amely szerint a gyártóknak, forgalmazóknak kötelességük visszavenni a használt elemeket, amelyek fém és savas anyag tartalmuk miatt veszélyes hulladéknak minősülnek.
Néhány iskola és önkormányzat már korábban megszervezte az elemek begyűjtését, a mostani program ezeket a kezdeményezéseket tereli egy mederbe: két éven belül az ország üzleteiben, áruházaiban összesen 20 ezer gyűjtőpont létesül. Mindezek mellett a már meglévő gyűjtőhelyek is megmaradnak, ám az átvett elemek ártalmatlanítási költségeit a gyártók már magukra vállalják. Az elemgyűjtő pontok listáját a használt elemek begyűjtését koordináló szervezet, a RE'LEM Kht. ( www.hasznaltelem.hu) honlapjáról lehet letölteni.
A tervek szerint az évi, körülbelül 2000 tonnányi használt elem begyűjtésén felül jövőre, a környezetre szintén veszélyt jelentő, lejárt szavatosságú gyógyszerek, és a fel nem használt festékek gyűjtésének rendszerét is kiépítik, hogy ezzel is mérsékeljék a háztartási hulladékból a szemétlerakókba, onnan pedig a talajvízbe szivárgó mérgező anyagok mennyiségét - hívta fel rá a figyelmet Persányi Miklós.

A gyártóknak idén a forgalomba hozott szárazelemek és kis kapacitású akkumulátorok legalább 7, jövőre 10, 2007-ben pedig 13 százalékát kell majd visszagyűjteniük és ártalmatlanítaniuk.

(forrás: Kormányzati Hírportál)
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem