29 °C Budapest

A HÖOK nem támogatja

Pénzcentrum
2005. november 21. 08:55

A magyarországi felsőoktatási hallgatók országos érdekképviseleti szervezete, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem támogatja az új felsőoktatási törvény módosítását, mivel az véleményük szerint komolyan sérti a hallgatók jogait.

A HÖOK két kifogásolt pont esetében kérte az Oktatási Minisztériumot, hogy változtasson a módosítás szövegén.
Az Alkotmánybíróság határozatának indokolása kimondja, hogy a "felsőoktatási autonómia hordozója, alanya a felsőoktatási intézmény, vagyis az oktatók, a tudományos kutatók és a hallgatók közössége. Ezért az oktatók, tudományos kutatók, hallgatók részvételét biztosítani kell az autonóm képviseleti szervekben és az autonómiából eredő önkormányzati jogosultságok gyakorlásában". Ez alapján a HÖOK úgy véli, hogy az irányító testületeket felváltó gazdasági tanácsban az intézmények hallgatóinak is helyet kell biztosítani.
A tanulmányaikat 2006 szeptembere előtt, a hagyományos képzésben megkezdő hallgatókra vonatkozó rendelkezések nem megfelelőek - olvasható a HÖOK közleményében -, mert nem biztosítják a hallgatók azon jogát, hogy tanulmányaikat abban a képzési formában fejezzék be, amelyben megkezdték. Ez a HÖOK álláspontja szerint sérti a jogbiztonság alkotmányos elvét, és a szervezet számára elfogadhatatlan.

Mivel a fenti rendelkezések módosítására vonatkozó kéréseket az Oktatási Minisztérium képviselői elutasították, a törvénymódosítás elfogadása esetén a HÖOK az Alkotmánybírósághoz fordul.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?