A HÖOK nem támogatja

Pénzcentrum
2005. november 21. 08:55

A magyarországi felsőoktatási hallgatók országos érdekképviseleti szervezete, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem támogatja az új felsőoktatási törvény módosítását, mivel az véleményük szerint komolyan sérti a hallgatók jogait.

A HÖOK két kifogásolt pont esetében kérte az Oktatási Minisztériumot, hogy változtasson a módosítás szövegén.
Az Alkotmánybíróság határozatának indokolása kimondja, hogy a "felsőoktatási autonómia hordozója, alanya a felsőoktatási intézmény, vagyis az oktatók, a tudományos kutatók és a hallgatók közössége. Ezért az oktatók, tudományos kutatók, hallgatók részvételét biztosítani kell az autonóm képviseleti szervekben és az autonómiából eredő önkormányzati jogosultságok gyakorlásában". Ez alapján a HÖOK úgy véli, hogy az irányító testületeket felváltó gazdasági tanácsban az intézmények hallgatóinak is helyet kell biztosítani.
A tanulmányaikat 2006 szeptembere előtt, a hagyományos képzésben megkezdő hallgatókra vonatkozó rendelkezések nem megfelelőek - olvasható a HÖOK közleményében -, mert nem biztosítják a hallgatók azon jogát, hogy tanulmányaikat abban a képzési formában fejezzék be, amelyben megkezdték. Ez a HÖOK álláspontja szerint sérti a jogbiztonság alkotmányos elvét, és a szervezet számára elfogadhatatlan.

Mivel a fenti rendelkezések módosítására vonatkozó kéréseket az Oktatási Minisztérium képviselői elutasították, a törvénymódosítás elfogadása esetén a HÖOK az Alkotmánybírósághoz fordul.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?