30 °C Budapest

Elkészült a feketelista

Pénzcentrum
2005. november 17. 08:10

Az Európai Parlament megszavazta azt a bizottsági javaslatot, amelynek értelmében a nem biztonságos légitársaságokat kitiltják az unió egész területéről. A feketelistát várhatóan december 5-én hagyják jóvá, és jövőre léphet életbe.

Az Európai Parlament megszavazta azt a bizottsági javaslatot, amelynek értelmében a nem biztonságos légitársaságokat kitiltják az unió egész területéről. A feketelistát várhatóan december 5-én hagyják jóvá, és jövőre léphet életbe.
Az Európai Parlament szerdán megszavazta a kezdeményezést, hogy az unió egészére vonatkozó feketelistát állítsanak össze a nemzetközi normáknak nem megfelelő légitársaságokról. Az idei év több száz halottat követelő légikatasztrófái késztették arra az uniót, hogy a nem biztonságosnak tekintett légitársaságokat az unió egész területéről kitiltsák. Jelenleg az EU-tagállamok valamelyikéből kitiltott légitársaság még működhet egy másik tagországban. Az EU-tagországai várhatóan december 5-én hagyják jóvá a feketelistát, amely a jövő év elején léphet életbe.
A parlament egy nappal azután szavazott, hogy az Európai Bizottság javasolta, kapjon az EU légiforgalmi biztonsági ügynöksége kiterjedtebb jogkört az európai kontinensen üzemelő uniós, illetve unión kívüli légitársaságok működési szabályainak rögzítésében.
Az ügynökség a jövőben szabályozni fogja a repülőgépek ellenőrzését, a repülések előtti előkészületeket, a rendkívüli helyzetekre vonatkozó terveket, a pilóták működési engedélyét mind a 25 EU-tagországban. A kölni székhelyű ügynökség felülvizsgálja az Európában üzemelő, de nem európai légitársaságok biztonsági ellenőrzését is.
A bizottság javasolta, hogy a hiányos biztonságú légitársaságok tagországonkénti listáját egységesítsék EU-szintű listává. A parlamenti törvényhozók arra kérték fel a bizottságot, hogy dolgozza ki az egységes ellenőrzési kritériumokat, amelyek alapján a tagországok eldönthetik, mely légitársaságok kerüljenek fel az EU tiltólistára.
A képviselők azt is felvetették, hogy a repülőjegyek árusítóinak fel kell hívnia az utasok figyelmét a feketelistára az árusítóhelyeken, illetve honlapjaikon is. Az új szabályok értelmében az utasoknak jogában áll kártérítést kérni, ha egy feketelistán szereplő gépen utaztatták őket, illetve, ha a jegy megvásárlása után egy feketelistán szereplő légitársaságra cserélték ki a helyüket.  
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?