Vastag borítékot visz a postás

Pénzcentrum
2005. november 16. 08:32

Novemberben egy összegben kapják meg a nyugdíjasok a kiegészítő emeléssel növelt novemberi nyugdíjat, az emelés visszamenőleg érvényesített összegét, valamint a 13. havi nyugdíj három heti összegének fennmaradó részét. Januárban 4,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások.

 
Novemberben egy összegben kapják meg a nyugdíjasok a kiegészítő emeléssel növelt novemberi nyugdíjat, az emelés visszamenőleg érvényesített összegét, valamint a 13. havi nyugdíj három heti összegének fennmaradó részét. Januárban 4,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások.
A törvényben előírtak szerint novemberben - amennyiben a keresetek növekedése meghaladja a januári nyugdíjemelésnek megfelelő tervezett mértéket - a kormánynak kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtania. 2005 januárjában 6,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a nettó keresetek gyorsabb növekedése azonban további egyszázalékos nyugdíjemelést indokol. A növekedés visszamenőleg is érvényes, így novemberben már a megemelt nyugdíjat postázza a nyugdíjfolyósító együtt az elmúl tíz hónap (januártól októberig) emeléseivel.
Az emelés a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokra is vonatkozik, így emelkedik az átmeneti járadék és az egészségkárosodási járadék (ennek maximális összege továbbra is havi 74 100 forint). A rokkantsági járadék havi összege 270 forinttal, a házastársi pótlék 160, a házastárs utáni jövedelempótlék padig havi 110 forinttal emelkedik. A rendszeres szociális járadék a 62. életévüket betöltöttek esetében 260 forinttal, más esetekben 220 forinttal növekszik. Egy százalékkal növekszik a nyugellátásokkal együtt folyósított kiegészítések és pótlékok összege.
Szintén novemberben kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj három heti összegének második részletét. A kiegészítő emelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik, ezért most a megemelt havi nyugdíj három heti összegének és a márciusban már folyósított összegnek a különbözetét kapják meg a nyugdíjasok.
Jövőre 25 800 forint lesz a nyugdíjminimum
A novemberi megemelt nyugdíjat, a visszamenőleges emelést és a 13. havi emelt összegű nyugdíj fennmaradó részét egy utalványon kapják meg a nyugdíjasok. Szintén novemberben kapják kézhez az érintettek az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatófüzetét, amely tartalmazza a 2005-ös nyugdíjintézkedéseket, a jövő évi intézkedéseket, valamint a Száz lépés program keretében bejelentett nyugdíjkorrekciós tervet.
Korózs Lajos, a szociális tárca politikai államtitkára bejelentette, 2006. januárjában 4,3 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak az érintettek. Az emelés a korábbiakhoz hasonlóan érinti a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat. Jövőre teljessé válik a 13. havi nyugdíj, melyet két részletben, márciusban és novemberben folyósít a nyugdíjbiztosító. Az öregségi nyugdíj minimális összege így 2006-ban 25 800 forint lesz.
2006-tól rugalmasabbá válik a méltányossági nyugdíjemelés: öt év helyett indokolt esetben már három év után kérhető az emelés, és ezentúl rendkívüli élethelyzetekben egyszeri segélyt is kérhetnek a nyugdíjasok. A nyugdíjkorrekciós program részeként jövőre 10 százalékkal emelkednek az ötvenszázalékos özvegyi nyugdíjak.
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 1. csütörtök
Tünde
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?