Vastag borítékot visz a postás

Pénzcentrum
2005. november 16. 08:32

Novemberben egy összegben kapják meg a nyugdíjasok a kiegészítő emeléssel növelt novemberi nyugdíjat, az emelés visszamenőleg érvényesített összegét, valamint a 13. havi nyugdíj három heti összegének fennmaradó részét. Januárban 4,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások.

 
Novemberben egy összegben kapják meg a nyugdíjasok a kiegészítő emeléssel növelt novemberi nyugdíjat, az emelés visszamenőleg érvényesített összegét, valamint a 13. havi nyugdíj három heti összegének fennmaradó részét. Januárban 4,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások.
A törvényben előírtak szerint novemberben - amennyiben a keresetek növekedése meghaladja a januári nyugdíjemelésnek megfelelő tervezett mértéket - a kormánynak kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtania. 2005 januárjában 6,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a nettó keresetek gyorsabb növekedése azonban további egyszázalékos nyugdíjemelést indokol. A növekedés visszamenőleg is érvényes, így novemberben már a megemelt nyugdíjat postázza a nyugdíjfolyósító együtt az elmúl tíz hónap (januártól októberig) emeléseivel.
Az emelés a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokra is vonatkozik, így emelkedik az átmeneti járadék és az egészségkárosodási járadék (ennek maximális összege továbbra is havi 74 100 forint). A rokkantsági járadék havi összege 270 forinttal, a házastársi pótlék 160, a házastárs utáni jövedelempótlék padig havi 110 forinttal emelkedik. A rendszeres szociális járadék a 62. életévüket betöltöttek esetében 260 forinttal, más esetekben 220 forinttal növekszik. Egy százalékkal növekszik a nyugellátásokkal együtt folyósított kiegészítések és pótlékok összege.
Szintén novemberben kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj három heti összegének második részletét. A kiegészítő emelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik, ezért most a megemelt havi nyugdíj három heti összegének és a márciusban már folyósított összegnek a különbözetét kapják meg a nyugdíjasok.
Jövőre 25 800 forint lesz a nyugdíjminimum
A novemberi megemelt nyugdíjat, a visszamenőleges emelést és a 13. havi emelt összegű nyugdíj fennmaradó részét egy utalványon kapják meg a nyugdíjasok. Szintén novemberben kapják kézhez az érintettek az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatófüzetét, amely tartalmazza a 2005-ös nyugdíjintézkedéseket, a jövő évi intézkedéseket, valamint a Száz lépés program keretében bejelentett nyugdíjkorrekciós tervet.
Korózs Lajos, a szociális tárca politikai államtitkára bejelentette, 2006. januárjában 4,3 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak az érintettek. Az emelés a korábbiakhoz hasonlóan érinti a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat. Jövőre teljessé válik a 13. havi nyugdíj, melyet két részletben, márciusban és novemberben folyósít a nyugdíjbiztosító. Az öregségi nyugdíj minimális összege így 2006-ban 25 800 forint lesz.
2006-tól rugalmasabbá válik a méltányossági nyugdíjemelés: öt év helyett indokolt esetben már három év után kérhető az emelés, és ezentúl rendkívüli élethelyzetekben egyszeri segélyt is kérhetnek a nyugdíjasok. A nyugdíjkorrekciós program részeként jövőre 10 százalékkal emelkednek az ötvenszázalékos özvegyi nyugdíjak.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem