12 °C Budapest

Vastag borítékot visz a postás

Pénzcentrum
2005. november 16. 08:32

Novemberben egy összegben kapják meg a nyugdíjasok a kiegészítő emeléssel növelt novemberi nyugdíjat, az emelés visszamenőleg érvényesített összegét, valamint a 13. havi nyugdíj három heti összegének fennmaradó részét. Januárban 4,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások.

 
Novemberben egy összegben kapják meg a nyugdíjasok a kiegészítő emeléssel növelt novemberi nyugdíjat, az emelés visszamenőleg érvényesített összegét, valamint a 13. havi nyugdíj három heti összegének fennmaradó részét. Januárban 4,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások.
A törvényben előírtak szerint novemberben - amennyiben a keresetek növekedése meghaladja a januári nyugdíjemelésnek megfelelő tervezett mértéket - a kormánynak kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtania. 2005 januárjában 6,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a nettó keresetek gyorsabb növekedése azonban további egyszázalékos nyugdíjemelést indokol. A növekedés visszamenőleg is érvényes, így novemberben már a megemelt nyugdíjat postázza a nyugdíjfolyósító együtt az elmúl tíz hónap (januártól októberig) emeléseivel.
Az emelés a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokra is vonatkozik, így emelkedik az átmeneti járadék és az egészségkárosodási járadék (ennek maximális összege továbbra is havi 74 100 forint). A rokkantsági járadék havi összege 270 forinttal, a házastársi pótlék 160, a házastárs utáni jövedelempótlék padig havi 110 forinttal emelkedik. A rendszeres szociális járadék a 62. életévüket betöltöttek esetében 260 forinttal, más esetekben 220 forinttal növekszik. Egy százalékkal növekszik a nyugellátásokkal együtt folyósított kiegészítések és pótlékok összege.
Szintén novemberben kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj három heti összegének második részletét. A kiegészítő emelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik, ezért most a megemelt havi nyugdíj három heti összegének és a márciusban már folyósított összegnek a különbözetét kapják meg a nyugdíjasok.
Jövőre 25 800 forint lesz a nyugdíjminimum
A novemberi megemelt nyugdíjat, a visszamenőleges emelést és a 13. havi emelt összegű nyugdíj fennmaradó részét egy utalványon kapják meg a nyugdíjasok. Szintén novemberben kapják kézhez az érintettek az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatófüzetét, amely tartalmazza a 2005-ös nyugdíjintézkedéseket, a jövő évi intézkedéseket, valamint a Száz lépés program keretében bejelentett nyugdíjkorrekciós tervet.
Korózs Lajos, a szociális tárca politikai államtitkára bejelentette, 2006. januárjában 4,3 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak az érintettek. Az emelés a korábbiakhoz hasonlóan érinti a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat. Jövőre teljessé válik a 13. havi nyugdíj, melyet két részletben, márciusban és novemberben folyósít a nyugdíjbiztosító. Az öregségi nyugdíj minimális összege így 2006-ban 25 800 forint lesz.
2006-tól rugalmasabbá válik a méltányossági nyugdíjemelés: öt év helyett indokolt esetben már három év után kérhető az emelés, és ezentúl rendkívüli élethelyzetekben egyszeri segélyt is kérhetnek a nyugdíjasok. A nyugdíjkorrekciós program részeként jövőre 10 százalékkal emelkednek az ötvenszázalékos özvegyi nyugdíjak.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06