14 °C Budapest

Hetvenmillió eurós beruházás

Pénzcentrum
2005. november 15. 10:07

Az amerikai Alcoa magyarországi cégében, a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft.-ben 70 millió euró értékű beruházást hajtanak végre 2007 végéig, amivel 186 új munkahelyet hoznak létre.

 
Az amerikai Alcoa magyarországi cégében, a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft.-ben 70 millió euró értékű beruházást hajtanak végre 2007 végéig, amivel 186 új munkahelyet hoznak létre.
 
Az Alcoa-Köfémmel 17,6 milliárd forint beruházásról és 186 új munkahely megteremtéséről olyan támogatási csomagról írtak alá megállapodást, ami megéri Magyarországnak, és jó megtérülést biztosít a befektetőnek is - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a tárca sajtótájékoztatóján. A támogatási csomag részleteit 60 napon belül teszik közzé.
Kóka János kiemelte, hogy az Alcoa hagyományos iparágban ruház be, és az amerikai tulajdonos mozdíthatatlan technológiát hoz Magyarországra. Forgó Béla az Alco-Köfém Kft. vezérigazgatója a beruházás részleteit ismertetve közölte: új gyáregységet hoznak létre szuperötvözetekből készült precíziós öntvények megmunkálására, bővítik a hengerelt termékek gyártókapacitását, és új keréktermék gyártását kezdik meg. A beruházás után a jelenlegi 800 millió dollár körüli árbevétel várhatóan 20 százalékkal emelkedik, és a termékeket szinte teljes egészében exportálják.
A vezérigazgató közölte, hogy a fejlesztések eredményeként nő a nagyobb hozzáadott értékű termékek aránya, de erről számadatokat nem közölt, és profitadatokat sem árult el. A beruházás a számítások szerint kevesebb mint három év alatt térül meg - válaszolta Forgó Béla újságírói kérdésre.
A Köfémben gyártják majd a repülőgép-hajtóművekbe és ipari gázturbinákba a precíziós öntvényeket, amelynek anyagvizsgálatát is itt végzik. A Hengerműben az autóiparban használt hőcserélő-lemezek gyártását bővítik néhány ezer tonnáról évi 40 ezer tonnára, a keréktermék gyáregységben pedig az Alcoa által kifejlesztett és szabadalmaztatott felületkezelési eljárást vezetik be. Az Alcoa-Köfém ezzel Európában egyedül alkalmazza ezt a technológiát.
Az Alcoa 1993-ban vásárolta meg a Köfémet, és 1996-ban lett a 100 százalékos tulajdonosa. A cég közlése szerint jelenleg 5 500 főt foglalkoztatnak, így a társaság a 12. legnagyobb munkaadó Magyarországon.
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm