4 °C Budapest

Hetvenmillió eurós beruházás

Pénzcentrum
2005. november 15. 10:07

Az amerikai Alcoa magyarországi cégében, a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft.-ben 70 millió euró értékű beruházást hajtanak végre 2007 végéig, amivel 186 új munkahelyet hoznak létre.

 
Az amerikai Alcoa magyarországi cégében, a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft.-ben 70 millió euró értékű beruházást hajtanak végre 2007 végéig, amivel 186 új munkahelyet hoznak létre.
 
Az Alcoa-Köfémmel 17,6 milliárd forint beruházásról és 186 új munkahely megteremtéséről olyan támogatási csomagról írtak alá megállapodást, ami megéri Magyarországnak, és jó megtérülést biztosít a befektetőnek is - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a tárca sajtótájékoztatóján. A támogatási csomag részleteit 60 napon belül teszik közzé.
Kóka János kiemelte, hogy az Alcoa hagyományos iparágban ruház be, és az amerikai tulajdonos mozdíthatatlan technológiát hoz Magyarországra. Forgó Béla az Alco-Köfém Kft. vezérigazgatója a beruházás részleteit ismertetve közölte: új gyáregységet hoznak létre szuperötvözetekből készült precíziós öntvények megmunkálására, bővítik a hengerelt termékek gyártókapacitását, és új keréktermék gyártását kezdik meg. A beruházás után a jelenlegi 800 millió dollár körüli árbevétel várhatóan 20 százalékkal emelkedik, és a termékeket szinte teljes egészében exportálják.
A vezérigazgató közölte, hogy a fejlesztések eredményeként nő a nagyobb hozzáadott értékű termékek aránya, de erről számadatokat nem közölt, és profitadatokat sem árult el. A beruházás a számítások szerint kevesebb mint három év alatt térül meg - válaszolta Forgó Béla újságírói kérdésre.
A Köfémben gyártják majd a repülőgép-hajtóművekbe és ipari gázturbinákba a precíziós öntvényeket, amelynek anyagvizsgálatát is itt végzik. A Hengerműben az autóiparban használt hőcserélő-lemezek gyártását bővítik néhány ezer tonnáról évi 40 ezer tonnára, a keréktermék gyáregységben pedig az Alcoa által kifejlesztett és szabadalmaztatott felületkezelési eljárást vezetik be. Az Alcoa-Köfém ezzel Európában egyedül alkalmazza ezt a technológiát.
Az Alcoa 1993-ban vásárolta meg a Köfémet, és 1996-ban lett a 100 százalékos tulajdonosa. A cég közlése szerint jelenleg 5 500 főt foglalkoztatnak, így a társaság a 12. legnagyobb munkaadó Magyarországon.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm