3 °C Budapest

Bepánikoltak a spanyolok

Pénzcentrum
2005. november 14. 12:33

Spanyolországban az elmúlt időszakban a madárinfluenza által okozott pánik miatt visszaesett a baromfihús fogyasztás.

Spanyolországban az elmúlt időszakban a madárinfluenza által okozott pánik miatt visszaesett a baromfihús fogyasztás.
A baromfihús szakmaközi szervezet (Propollo) jövő hétfőn mintegy 3-4 ezer tonna baromfihúst von vissza a piacról annak érdekében, hogy a termelést a kereslethez igazítsa. A baromfihús-fogyasztás a madárinfluenza által kiváltott indokolatlan pánik miatt tíz százalékkal csökkent Spanyolországban.
Federico Félix, a Propollo elnöke szerint "némileg korlátozni kell a termelést, mivel jelenleg az értékesítés mintegy 10%-kal csökkent. Félix elmondta, a visszavonásra kerülő mennyiséget hűtőtárolókban helyezik el, és csak akkor helyezik a piacra, amikor a fogyasztói kereslet újra meghaladja a kínálatot.
A szervezet elnöke a kialakult különleges helyzetre való tekintettel rendkívüli intézkedésekre szólította fel az Európai Uniót, és megelégedettségének adott hangot a spanyol kormány által a madárinfluenza esetleges elterjedése kapcsán kidolgozott intézkedések vonatkozásában.
"Buta riadalmat keltettek, ez pedig jelentősen ártott az ágazatnak, míg másoknak kedvezett." Véleménye szerint a spanyol baromfitartó telepek modernek, és megfelelnek minden követelménynek, ezért nem kell kiemelt figyelmet fordítani rájuk.
Jelenleg Spanyolország hetente 22 millió kilogramm baromfihúst termel, ezzel Európában a második helyen áll. Az ágazat 140 000 családnak biztosít megélhetést.
Claudio Arenas, a Baromfi és Nyúl Vágó- és Darabolóüzemek Nemzeti Szövetségének (Amaco) elnöke hangsúlyozta, hogy a vágóhidak tevékenysége az elmúlt két hétben 20%-kal csökkent az egész, 10-12%-kal a darabolt csirkék esetében. Emiatt elképzelhető, hogy a foglalkoztatás terén bizonyos korlátozásokat kell bevezetni.
Spanyolországban jelenleg 110 vágóüzem működik, ezek átlagosan 150 főnek adnak munkát.

2004-ben a harmadik országokba irányuló export 25 481 tonna volt, a fő célországok Algéria és Marokkó. Az import (27 956 t) nagy része Brazíliából került Spanyolországba. A belső piacon a spanyol import kétszerese volt az exportnak (120 000, illetve 57 ezer tonna).

(forrás: FVM)

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?