8 °C Budapest

Bepánikoltak a spanyolok

Pénzcentrum
2005. november 14. 12:33

Spanyolországban az elmúlt időszakban a madárinfluenza által okozott pánik miatt visszaesett a baromfihús fogyasztás.

Spanyolországban az elmúlt időszakban a madárinfluenza által okozott pánik miatt visszaesett a baromfihús fogyasztás.
A baromfihús szakmaközi szervezet (Propollo) jövő hétfőn mintegy 3-4 ezer tonna baromfihúst von vissza a piacról annak érdekében, hogy a termelést a kereslethez igazítsa. A baromfihús-fogyasztás a madárinfluenza által kiváltott indokolatlan pánik miatt tíz százalékkal csökkent Spanyolországban.
Federico Félix, a Propollo elnöke szerint "némileg korlátozni kell a termelést, mivel jelenleg az értékesítés mintegy 10%-kal csökkent. Félix elmondta, a visszavonásra kerülő mennyiséget hűtőtárolókban helyezik el, és csak akkor helyezik a piacra, amikor a fogyasztói kereslet újra meghaladja a kínálatot.
A szervezet elnöke a kialakult különleges helyzetre való tekintettel rendkívüli intézkedésekre szólította fel az Európai Uniót, és megelégedettségének adott hangot a spanyol kormány által a madárinfluenza esetleges elterjedése kapcsán kidolgozott intézkedések vonatkozásában.
"Buta riadalmat keltettek, ez pedig jelentősen ártott az ágazatnak, míg másoknak kedvezett." Véleménye szerint a spanyol baromfitartó telepek modernek, és megfelelnek minden követelménynek, ezért nem kell kiemelt figyelmet fordítani rájuk.
Jelenleg Spanyolország hetente 22 millió kilogramm baromfihúst termel, ezzel Európában a második helyen áll. Az ágazat 140 000 családnak biztosít megélhetést.
Claudio Arenas, a Baromfi és Nyúl Vágó- és Darabolóüzemek Nemzeti Szövetségének (Amaco) elnöke hangsúlyozta, hogy a vágóhidak tevékenysége az elmúlt két hétben 20%-kal csökkent az egész, 10-12%-kal a darabolt csirkék esetében. Emiatt elképzelhető, hogy a foglalkoztatás terén bizonyos korlátozásokat kell bevezetni.
Spanyolországban jelenleg 110 vágóüzem működik, ezek átlagosan 150 főnek adnak munkát.

2004-ben a harmadik országokba irányuló export 25 481 tonna volt, a fő célországok Algéria és Marokkó. Az import (27 956 t) nagy része Brazíliából került Spanyolországba. A belső piacon a spanyol import kétszerese volt az exportnak (120 000, illetve 57 ezer tonna).

(forrás: FVM)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem