25 °C Budapest

80 százalék munkáért 90 százalék bér

Pénzcentrum
2005. november 14. 08:51

A MÁV-nál a leépítésben érintett munkavállalókat mégsem bocsátják el, hanem az eddigi munkaidejük 80 százalékra csökken, és ezért bérük 90 százalékát kapják meg.

A MÁV-nál a leépítésben érintett munkavállalókat mégsem bocsátják el, hanem az eddigi munkaidejük 80 százalékra csökken, és ezért bérük 90 százalékát kapják meg.
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) országos választmánya péntek délelőtti rendkívüli ülésén elfogadta a megállapodást a MÁV üzletági munkáltatóival, így megoldódik a létszámleépítés miatt kialakult munkaügyi konfliktus - közölte Gaskó István, a VDSZSZ elnöke, aki utalt arra, hogy a MÁV-nál a munkáltató még az év végéig ezer munkavállalótól akart megválni, illetve további ezret érintett volna a tevékenység kihelyezése.
Gaskó István elmondta, hogy a megállapodás révén részmunkaidőben foglalkoztatják a leépítésben érintett munkavállalókat. Az eddigi munkaidejük 80 százalékra csökken, és ezért bérük 90 százalékát kapják, így a munkavállalók fajlagosan jobban járnak, és megtarthatják munkahelyüket.
Gaskó István elmondta, hogy a szakszervezet a MÁV árufuvarozási üzletágának gazdasági társaságba szervezését tudomásul veszi. Szólt arról, hogy tárgyalások folynak a munkavállalók tulajdonszerzéséről a létrejövő árufuvarozási társaságban, és várják a tulajdonos erre vonatkozó ajánlatát.
Gaskó István úgy értékelte, hogy a vasúti közlekedés nem volt sikerágazat az elmúlt négy évben. A MÁV-nál tőkeleszállítás történt, a vasúti egészségügy pedig az államihoz hasonlóan nehéz helyzetben van.
A VDSZSZ elnöke a következő négy évvel kapcsolatban elmondta: az EU 2007-2013. évi költségvetése a vasútnál jelentős fejlesztés, rehabilitáció, megújulás megindítását biztosítja. A szakszervezet pedig mindent elkövet azért, hogy a munkavállalók a modernizációhoz igazodni tudjanak.
A VDSZSZ tisztújító kongresszusa ismét Gaskó Istvánt választottak meg a szakszervezet elnökének további négy évre.  

(Forrás: Kormányzati Hírportál)

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15