0 °C Budapest

80 százalék munkáért 90 százalék bér

Pénzcentrum
2005. november 14. 08:51

A MÁV-nál a leépítésben érintett munkavállalókat mégsem bocsátják el, hanem az eddigi munkaidejük 80 százalékra csökken, és ezért bérük 90 százalékát kapják meg.

A MÁV-nál a leépítésben érintett munkavállalókat mégsem bocsátják el, hanem az eddigi munkaidejük 80 százalékra csökken, és ezért bérük 90 százalékát kapják meg.
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) országos választmánya péntek délelőtti rendkívüli ülésén elfogadta a megállapodást a MÁV üzletági munkáltatóival, így megoldódik a létszámleépítés miatt kialakult munkaügyi konfliktus - közölte Gaskó István, a VDSZSZ elnöke, aki utalt arra, hogy a MÁV-nál a munkáltató még az év végéig ezer munkavállalótól akart megválni, illetve további ezret érintett volna a tevékenység kihelyezése.
Gaskó István elmondta, hogy a megállapodás révén részmunkaidőben foglalkoztatják a leépítésben érintett munkavállalókat. Az eddigi munkaidejük 80 százalékra csökken, és ezért bérük 90 százalékát kapják, így a munkavállalók fajlagosan jobban járnak, és megtarthatják munkahelyüket.
Gaskó István elmondta, hogy a szakszervezet a MÁV árufuvarozási üzletágának gazdasági társaságba szervezését tudomásul veszi. Szólt arról, hogy tárgyalások folynak a munkavállalók tulajdonszerzéséről a létrejövő árufuvarozási társaságban, és várják a tulajdonos erre vonatkozó ajánlatát.
Gaskó István úgy értékelte, hogy a vasúti közlekedés nem volt sikerágazat az elmúlt négy évben. A MÁV-nál tőkeleszállítás történt, a vasúti egészségügy pedig az államihoz hasonlóan nehéz helyzetben van.
A VDSZSZ elnöke a következő négy évvel kapcsolatban elmondta: az EU 2007-2013. évi költségvetése a vasútnál jelentős fejlesztés, rehabilitáció, megújulás megindítását biztosítja. A szakszervezet pedig mindent elkövet azért, hogy a munkavállalók a modernizációhoz igazodni tudjanak.
A VDSZSZ tisztújító kongresszusa ismét Gaskó Istvánt választottak meg a szakszervezet elnökének további négy évre.  

(Forrás: Kormányzati Hírportál)

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm