25 °C Budapest

80 százalék munkáért 90 százalék bér

Pénzcentrum
2005. november 14. 08:51

A MÁV-nál a leépítésben érintett munkavállalókat mégsem bocsátják el, hanem az eddigi munkaidejük 80 százalékra csökken, és ezért bérük 90 százalékát kapják meg.

A MÁV-nál a leépítésben érintett munkavállalókat mégsem bocsátják el, hanem az eddigi munkaidejük 80 százalékra csökken, és ezért bérük 90 százalékát kapják meg.
A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) országos választmánya péntek délelőtti rendkívüli ülésén elfogadta a megállapodást a MÁV üzletági munkáltatóival, így megoldódik a létszámleépítés miatt kialakult munkaügyi konfliktus - közölte Gaskó István, a VDSZSZ elnöke, aki utalt arra, hogy a MÁV-nál a munkáltató még az év végéig ezer munkavállalótól akart megválni, illetve további ezret érintett volna a tevékenység kihelyezése.
Gaskó István elmondta, hogy a megállapodás révén részmunkaidőben foglalkoztatják a leépítésben érintett munkavállalókat. Az eddigi munkaidejük 80 százalékra csökken, és ezért bérük 90 százalékát kapják, így a munkavállalók fajlagosan jobban járnak, és megtarthatják munkahelyüket.
Gaskó István elmondta, hogy a szakszervezet a MÁV árufuvarozási üzletágának gazdasági társaságba szervezését tudomásul veszi. Szólt arról, hogy tárgyalások folynak a munkavállalók tulajdonszerzéséről a létrejövő árufuvarozási társaságban, és várják a tulajdonos erre vonatkozó ajánlatát.
Gaskó István úgy értékelte, hogy a vasúti közlekedés nem volt sikerágazat az elmúlt négy évben. A MÁV-nál tőkeleszállítás történt, a vasúti egészségügy pedig az államihoz hasonlóan nehéz helyzetben van.
A VDSZSZ elnöke a következő négy évvel kapcsolatban elmondta: az EU 2007-2013. évi költségvetése a vasútnál jelentős fejlesztés, rehabilitáció, megújulás megindítását biztosítja. A szakszervezet pedig mindent elkövet azért, hogy a munkavállalók a modernizációhoz igazodni tudjanak.
A VDSZSZ tisztújító kongresszusa ismét Gaskó Istvánt választottak meg a szakszervezet elnökének további négy évre.  

(Forrás: Kormányzati Hírportál)

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?