10 °C Budapest

Mint a mesében - felsőoktatási szak biztos állással

Pénzcentrum
2005. november 11. 09:48

Különálló felsőoktatási szakokként indulnának azok a képzések, amelyek a hazánkba települő óriáscégeknek adnának szakembereket. A férőhelyeket az évi felsőoktatási keretszámból biztosítaná az állam - írja a edupress.hu.

Ha a Hankook csak öt-hat év múlva építene gumiabroncsgyárat Magyarországon, akkor a 2007-es felvételi tájékoztatókban akár már szerepelhetne egy speciális vegyészmérnöki szak, amely csak néhány erre kijelölt intézményben indulna. Ennek elvégzése után pedig mindenki állást kapna a gyárban, ahonnan – írásbeli ígéretükkel összhangban – három-öt évig nem is léphetne ki. Ezeknek a néhány évig működő szakoknak külön ponthatáruk lenne, és ugyanolyan értékű diplomát adnának, mint bármelyik másik szak, kiegészítve a speciális gumiipari ismeretekkel.
A fenti példa jól illusztrálja Magyar Bálint oktatási miniszter új elképzelését, amely szerint szükség esetén az államilag finanszírozott keretszámokból tenne félre a tárca férőhelyeket hasonló programokra. A miniszter az Intel cég dublini üzemét hozta fel példaként, ahol ötezren dolgoznak, közülük háromezren mérnökök. "Ilyen beruházást soha nem hoznak Magyarországra, ha a tárgyalásokon a magyar állam nem tudja felajánlani, hogy biztosítja hozzá a munkaerőt" – vélekedett a miniszter. A tervek szerint nem tiltanák meg, hogy a cégek munkatársai is oktassanak ezeken a speciális programokon, az intézmények azonban nem kapnának pénzt mindezért.
Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora szerint is szükség van ilyen programokra. Mint lapunknak mondta, a Bosch többek között azért települt Miskolcra, mert az egyetem vállalta, hogy együttműködik a céggel, szakembereket képez a vállalat számára. A rektor nem ért egyet azzal, hogy más képzés elől vegyenek el helyet a speciális szakokra.
Gáti József, a Budapesti Műszaki Főiskola főtitkára azt mondta: évekkel ezelőtt már kísérleteztek azzal, hogy egy egész tankört egy cég szükségleteinek megfelelő szakirányon képeznek ki. A végzősök aztán el is helyezkedtek a vállalatnál. Gáti úgy véli: jó elképzelés ezt újra megkísérelni, ám szerinte aggályos, hogy alapképzésben meg lehet-e valósítani ennyire speciális oktatást.

Czechmeister Mónika, az Audi Hungária szóvivője érdeklődésünkre az anyacég döntéseinek egyik legfontosabb tényezőjének nevezte, hogy az új üzem építésére kiszemelt régiókban van-e megfelelő számú és képzettségű munkaerő. Hozzátette: együttműködnek ugyan a győri egyetemmel, de így is folyamatosan keresnek mérnököket.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem