29 °C Budapest

Mint a mesében - felsőoktatási szak biztos állással

Pénzcentrum
2005. november 11. 09:48

Különálló felsőoktatási szakokként indulnának azok a képzések, amelyek a hazánkba települő óriáscégeknek adnának szakembereket. A férőhelyeket az évi felsőoktatási keretszámból biztosítaná az állam - írja a edupress.hu.

Ha a Hankook csak öt-hat év múlva építene gumiabroncsgyárat Magyarországon, akkor a 2007-es felvételi tájékoztatókban akár már szerepelhetne egy speciális vegyészmérnöki szak, amely csak néhány erre kijelölt intézményben indulna. Ennek elvégzése után pedig mindenki állást kapna a gyárban, ahonnan – írásbeli ígéretükkel összhangban – három-öt évig nem is léphetne ki. Ezeknek a néhány évig működő szakoknak külön ponthatáruk lenne, és ugyanolyan értékű diplomát adnának, mint bármelyik másik szak, kiegészítve a speciális gumiipari ismeretekkel.
A fenti példa jól illusztrálja Magyar Bálint oktatási miniszter új elképzelését, amely szerint szükség esetén az államilag finanszírozott keretszámokból tenne félre a tárca férőhelyeket hasonló programokra. A miniszter az Intel cég dublini üzemét hozta fel példaként, ahol ötezren dolgoznak, közülük háromezren mérnökök. "Ilyen beruházást soha nem hoznak Magyarországra, ha a tárgyalásokon a magyar állam nem tudja felajánlani, hogy biztosítja hozzá a munkaerőt" – vélekedett a miniszter. A tervek szerint nem tiltanák meg, hogy a cégek munkatársai is oktassanak ezeken a speciális programokon, az intézmények azonban nem kapnának pénzt mindezért.
Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora szerint is szükség van ilyen programokra. Mint lapunknak mondta, a Bosch többek között azért települt Miskolcra, mert az egyetem vállalta, hogy együttműködik a céggel, szakembereket képez a vállalat számára. A rektor nem ért egyet azzal, hogy más képzés elől vegyenek el helyet a speciális szakokra.
Gáti József, a Budapesti Műszaki Főiskola főtitkára azt mondta: évekkel ezelőtt már kísérleteztek azzal, hogy egy egész tankört egy cég szükségleteinek megfelelő szakirányon képeznek ki. A végzősök aztán el is helyezkedtek a vállalatnál. Gáti úgy véli: jó elképzelés ezt újra megkísérelni, ám szerinte aggályos, hogy alapképzésben meg lehet-e valósítani ennyire speciális oktatást.

Czechmeister Mónika, az Audi Hungária szóvivője érdeklődésünkre az anyacég döntéseinek egyik legfontosabb tényezőjének nevezte, hogy az új üzem építésére kiszemelt régiókban van-e megfelelő számú és képzettségű munkaerő. Hozzátette: együttműködnek ugyan a győri egyetemmel, de így is folyamatosan keresnek mérnököket.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?