32 °C Budapest

Mint a mesében - felsőoktatási szak biztos állással

Pénzcentrum
2005. november 11. 09:48

Különálló felsőoktatási szakokként indulnának azok a képzések, amelyek a hazánkba települő óriáscégeknek adnának szakembereket. A férőhelyeket az évi felsőoktatási keretszámból biztosítaná az állam - írja a edupress.hu.

Ha a Hankook csak öt-hat év múlva építene gumiabroncsgyárat Magyarországon, akkor a 2007-es felvételi tájékoztatókban akár már szerepelhetne egy speciális vegyészmérnöki szak, amely csak néhány erre kijelölt intézményben indulna. Ennek elvégzése után pedig mindenki állást kapna a gyárban, ahonnan – írásbeli ígéretükkel összhangban – három-öt évig nem is léphetne ki. Ezeknek a néhány évig működő szakoknak külön ponthatáruk lenne, és ugyanolyan értékű diplomát adnának, mint bármelyik másik szak, kiegészítve a speciális gumiipari ismeretekkel.
A fenti példa jól illusztrálja Magyar Bálint oktatási miniszter új elképzelését, amely szerint szükség esetén az államilag finanszírozott keretszámokból tenne félre a tárca férőhelyeket hasonló programokra. A miniszter az Intel cég dublini üzemét hozta fel példaként, ahol ötezren dolgoznak, közülük háromezren mérnökök. "Ilyen beruházást soha nem hoznak Magyarországra, ha a tárgyalásokon a magyar állam nem tudja felajánlani, hogy biztosítja hozzá a munkaerőt" – vélekedett a miniszter. A tervek szerint nem tiltanák meg, hogy a cégek munkatársai is oktassanak ezeken a speciális programokon, az intézmények azonban nem kapnának pénzt mindezért.
Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora szerint is szükség van ilyen programokra. Mint lapunknak mondta, a Bosch többek között azért települt Miskolcra, mert az egyetem vállalta, hogy együttműködik a céggel, szakembereket képez a vállalat számára. A rektor nem ért egyet azzal, hogy más képzés elől vegyenek el helyet a speciális szakokra.
Gáti József, a Budapesti Műszaki Főiskola főtitkára azt mondta: évekkel ezelőtt már kísérleteztek azzal, hogy egy egész tankört egy cég szükségleteinek megfelelő szakirányon képeznek ki. A végzősök aztán el is helyezkedtek a vállalatnál. Gáti úgy véli: jó elképzelés ezt újra megkísérelni, ám szerinte aggályos, hogy alapképzésben meg lehet-e valósítani ennyire speciális oktatást.

Czechmeister Mónika, az Audi Hungária szóvivője érdeklődésünkre az anyacég döntéseinek egyik legfontosabb tényezőjének nevezte, hogy az új üzem építésére kiszemelt régiókban van-e megfelelő számú és képzettségű munkaerő. Hozzátette: együttműködnek ugyan a győri egyetemmel, de így is folyamatosan keresnek mérnököket.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?