29 °C Budapest

Mint a mesében - felsőoktatási szak biztos állással

Pénzcentrum
2005. november 11. 09:48

Különálló felsőoktatási szakokként indulnának azok a képzések, amelyek a hazánkba települő óriáscégeknek adnának szakembereket. A férőhelyeket az évi felsőoktatási keretszámból biztosítaná az állam - írja a edupress.hu.

Ha a Hankook csak öt-hat év múlva építene gumiabroncsgyárat Magyarországon, akkor a 2007-es felvételi tájékoztatókban akár már szerepelhetne egy speciális vegyészmérnöki szak, amely csak néhány erre kijelölt intézményben indulna. Ennek elvégzése után pedig mindenki állást kapna a gyárban, ahonnan – írásbeli ígéretükkel összhangban – három-öt évig nem is léphetne ki. Ezeknek a néhány évig működő szakoknak külön ponthatáruk lenne, és ugyanolyan értékű diplomát adnának, mint bármelyik másik szak, kiegészítve a speciális gumiipari ismeretekkel.
A fenti példa jól illusztrálja Magyar Bálint oktatási miniszter új elképzelését, amely szerint szükség esetén az államilag finanszírozott keretszámokból tenne félre a tárca férőhelyeket hasonló programokra. A miniszter az Intel cég dublini üzemét hozta fel példaként, ahol ötezren dolgoznak, közülük háromezren mérnökök. "Ilyen beruházást soha nem hoznak Magyarországra, ha a tárgyalásokon a magyar állam nem tudja felajánlani, hogy biztosítja hozzá a munkaerőt" – vélekedett a miniszter. A tervek szerint nem tiltanák meg, hogy a cégek munkatársai is oktassanak ezeken a speciális programokon, az intézmények azonban nem kapnának pénzt mindezért.
Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora szerint is szükség van ilyen programokra. Mint lapunknak mondta, a Bosch többek között azért települt Miskolcra, mert az egyetem vállalta, hogy együttműködik a céggel, szakembereket képez a vállalat számára. A rektor nem ért egyet azzal, hogy más képzés elől vegyenek el helyet a speciális szakokra.
Gáti József, a Budapesti Műszaki Főiskola főtitkára azt mondta: évekkel ezelőtt már kísérleteztek azzal, hogy egy egész tankört egy cég szükségleteinek megfelelő szakirányon képeznek ki. A végzősök aztán el is helyezkedtek a vállalatnál. Gáti úgy véli: jó elképzelés ezt újra megkísérelni, ám szerinte aggályos, hogy alapképzésben meg lehet-e valósítani ennyire speciális oktatást.

Czechmeister Mónika, az Audi Hungária szóvivője érdeklődésünkre az anyacég döntéseinek egyik legfontosabb tényezőjének nevezte, hogy az új üzem építésére kiszemelt régiókban van-e megfelelő számú és képzettségű munkaerő. Hozzátette: együttműködnek ugyan a győri egyetemmel, de így is folyamatosan keresnek mérnököket.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm