33 °C Budapest

Mennyit ér egy gyerek ?

Pénzcentrum
2005. november 8. 08:15

A parlament hétfőn elfogadta a családtámogatás átalakításáról szóló törvényt. Az új jogszabály szerint a családi pótlék havi összege január 1-jétől az egygyermekes családokban 11 ezer, kétgyermekes család esetén gyermekenként 12 ezer, három- vagy többgyermekes családban 14 ezer forint lesz.

 
Az Országgyűlés hétfőn 180 igen szavazattal, 140 ellenszavazattal és hét tartózkodással elfogadta a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló törvényt.
Az új jogszabály szerint a családi pótlék havi összege jövő január 1-jétől az egygyermekes családokban 11 ezer, kétgyermekes család esetén gyermekenként 12 ezer, három- vagy többgyermekes családban 14 ezer forint lesz. Egyedülálló szülő esetén a támogatás összege minden kategóriában gyermekenként ezer forinttal magasabb.
Tartósan beteg, illetve súlyosan beteg gyermek esetén a támogatás 21, illetve 23 ezer forint havonta. A családi pótlék megemelt összegébe beépül a rendszeres gyermekvédelmi támogatás és az adókedvezmény, amely csak a három- és többgyermekes családok esetében marad meg.
A módosítás értelmében az anyák a gyes folyósítása mellett az eddigi időkorlátozás nélkül, teljes munkaidőben vállalhatnak munkát a gyermek egyéves korától.

 

Megszűnik az adókedvezmény

A kormány most elfogadott javaslata megszünteti a gyermekek után járó adókedvezményt. Az egy- és kétgyermekes családoknál a családi adókedvezmény megszűnik, mivel az új rendszer ezen családok számára magasabb összegű ellátást biztosít, mint amennyi a családi pótlékuk és az adókedvezmény együttes összege volt. A három- és többgyermekes családok adókedvezménye viszont korlátozott mértékben marad meg. Ennek értelmében a jövőben is havi négyezer forint adókedvezményhez juthatnának azok, akiknek jövedelme nem haladja meg az évi 3,4 millió, havi 280 ezer forintot, és a támogatás fokozatosan csökkenve évi 4 millió, havi 330 ezer forintnál megszűnik.
(forrás: MTI)

NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
EZT OLVASTAD MÁR?