4 °C Budapest

Kóka: fegyelem helyett kreativitásra van szükség

Pénzcentrum
2005. november 8. 08:34

Gazdasági húzóágazat lehet a kultúra, és a versenyképességben is döntő szerepet játszhat - állapították meg a Kultúra a gazdaságban című konferencia előadói. A gazdasági miniszter szerint az oktatásban a fegyelem helyett a kreativitás térnyerésére van szükség.

 
Gazdasági húzóágazat lehet a kultúra, és a versenyképességben is döntő szerepet játszhat - állapították meg a Kultúra a gazdaságban című konferencia előadói. A gazdasági miniszter szerint az oktatásban a fegyelem helyett a kreativitás térnyerésére van szükség.
A kultúra versenyképességben játszott szerepéről beszélt a Kultúra a gazdaságban című tanácskozáson Bozóki András kulturális, Göncz Kinga szociális és Kóka János gazdasági miniszter hétfőn Budapesten. A kulturális miniszter szerint a kultúrának szociális, esélyteremtő, esélykiegyenlítő funkciója is van: gazdasági húzóágazat lehet, amely nem viszi, hanem termeli a pénzt. - Tudás nélkül nem tudjuk hasznosítani magunkat a társadalomban, és kultúra nélkül nincs emberi méltóság - tette hozzá.
Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter arról beszélt, hogy a befektetésekhez az új gondolatok, megközelítések és emberek iránt nyílt, befogadó társadalomra van szükség. Lényegesnek nevezte, hogy olyan rendszerben éljünk, ahol mindenki hasznosítani tudja saját képességeit, s ahol megfelelő a kockázatot vállalók esetleges kudarca esetén belépő "kapcsolati védőháló".
- Magyarországon inkább várnak el precíz válaszokat, mint érdeklődő kérdéseket a tanulóktól - mondta a tanácskozáson Kóka János, a gazdasági tárca vezetője. A miniszter kijelentette, hogy ezen a helyzeten mihamarabb változtatni kell, a fegyelemmel szemben a kreativitás térnyerésére van szükség; mint mondta, a versenyképességhez vezető út összetevői döntően kulturális jellegűek.

Kóka János arról beszélt, hogy a testedzés mellett olyan területek felé is nyitnia kellene az oktatásnak, mint "a pénzzel való bánás", így ugyanis a felnövekvő nemzedékek tagjai családjuk vagy saját vállalkozásuk költségvetését jobban tudnák tervezni.

Forrás: MTI
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem