Kóka: fegyelem helyett kreativitásra van szükség

Pénzcentrum
2005. november 8. 08:34

Gazdasági húzóágazat lehet a kultúra, és a versenyképességben is döntő szerepet játszhat - állapították meg a Kultúra a gazdaságban című konferencia előadói. A gazdasági miniszter szerint az oktatásban a fegyelem helyett a kreativitás térnyerésére van szükség.

 
Gazdasági húzóágazat lehet a kultúra, és a versenyképességben is döntő szerepet játszhat - állapították meg a Kultúra a gazdaságban című konferencia előadói. A gazdasági miniszter szerint az oktatásban a fegyelem helyett a kreativitás térnyerésére van szükség.
A kultúra versenyképességben játszott szerepéről beszélt a Kultúra a gazdaságban című tanácskozáson Bozóki András kulturális, Göncz Kinga szociális és Kóka János gazdasági miniszter hétfőn Budapesten. A kulturális miniszter szerint a kultúrának szociális, esélyteremtő, esélykiegyenlítő funkciója is van: gazdasági húzóágazat lehet, amely nem viszi, hanem termeli a pénzt. - Tudás nélkül nem tudjuk hasznosítani magunkat a társadalomban, és kultúra nélkül nincs emberi méltóság - tette hozzá.
Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter arról beszélt, hogy a befektetésekhez az új gondolatok, megközelítések és emberek iránt nyílt, befogadó társadalomra van szükség. Lényegesnek nevezte, hogy olyan rendszerben éljünk, ahol mindenki hasznosítani tudja saját képességeit, s ahol megfelelő a kockázatot vállalók esetleges kudarca esetén belépő "kapcsolati védőháló".
- Magyarországon inkább várnak el precíz válaszokat, mint érdeklődő kérdéseket a tanulóktól - mondta a tanácskozáson Kóka János, a gazdasági tárca vezetője. A miniszter kijelentette, hogy ezen a helyzeten mihamarabb változtatni kell, a fegyelemmel szemben a kreativitás térnyerésére van szükség; mint mondta, a versenyképességhez vezető út összetevői döntően kulturális jellegűek.

Kóka János arról beszélt, hogy a testedzés mellett olyan területek felé is nyitnia kellene az oktatásnak, mint "a pénzzel való bánás", így ugyanis a felnövekvő nemzedékek tagjai családjuk vagy saját vállalkozásuk költségvetését jobban tudnák tervezni.

Forrás: MTI
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem