27 °C Budapest

Kóka: fegyelem helyett kreativitásra van szükség

Pénzcentrum
2005. november 8. 08:34

Gazdasági húzóágazat lehet a kultúra, és a versenyképességben is döntő szerepet játszhat - állapították meg a Kultúra a gazdaságban című konferencia előadói. A gazdasági miniszter szerint az oktatásban a fegyelem helyett a kreativitás térnyerésére van szükség.

 
Gazdasági húzóágazat lehet a kultúra, és a versenyképességben is döntő szerepet játszhat - állapították meg a Kultúra a gazdaságban című konferencia előadói. A gazdasági miniszter szerint az oktatásban a fegyelem helyett a kreativitás térnyerésére van szükség.
A kultúra versenyképességben játszott szerepéről beszélt a Kultúra a gazdaságban című tanácskozáson Bozóki András kulturális, Göncz Kinga szociális és Kóka János gazdasági miniszter hétfőn Budapesten. A kulturális miniszter szerint a kultúrának szociális, esélyteremtő, esélykiegyenlítő funkciója is van: gazdasági húzóágazat lehet, amely nem viszi, hanem termeli a pénzt. - Tudás nélkül nem tudjuk hasznosítani magunkat a társadalomban, és kultúra nélkül nincs emberi méltóság - tette hozzá.
Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter arról beszélt, hogy a befektetésekhez az új gondolatok, megközelítések és emberek iránt nyílt, befogadó társadalomra van szükség. Lényegesnek nevezte, hogy olyan rendszerben éljünk, ahol mindenki hasznosítani tudja saját képességeit, s ahol megfelelő a kockázatot vállalók esetleges kudarca esetén belépő "kapcsolati védőháló".
- Magyarországon inkább várnak el precíz válaszokat, mint érdeklődő kérdéseket a tanulóktól - mondta a tanácskozáson Kóka János, a gazdasági tárca vezetője. A miniszter kijelentette, hogy ezen a helyzeten mihamarabb változtatni kell, a fegyelemmel szemben a kreativitás térnyerésére van szükség; mint mondta, a versenyképességhez vezető út összetevői döntően kulturális jellegűek.

Kóka János arról beszélt, hogy a testedzés mellett olyan területek felé is nyitnia kellene az oktatásnak, mint "a pénzzel való bánás", így ugyanis a felnövekvő nemzedékek tagjai családjuk vagy saját vállalkozásuk költségvetését jobban tudnák tervezni.

Forrás: MTI
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?